Recent, Varsovia a gazduit Conferinta ECNAIS (The European Council of National Associations of Independent Schools). Acest forum european a luat fiinta in aprilie 1988, dar initiativele au demarat inca din 1976, avand ca scop cunoasterea sistemeleor de educatie din Europa, schimbul de experiente si bune practici intre scolile independente ale Comunitatii Europene (concept ce se refera la „scolile non-statale”). Demersurile au coincis cu cele ale Consiliului Europei de promovare a Drepturilor Omului care au dat un nou sens unor concepte.Primul se refera la faptul ca libertatea de alegere este un drept al omului care implică libertatea copilului de a alege în educaţie cat şi dreptul persoanelor fizice sau al asociaţiilor de a derula un invatamant privat pe baza unor controale minime din partea guvernelor. Al doilea se bazeaza pe libertatea de alegere în educaţie ca element esenţial în păstrarea libertăţii într-o societate democratică. Aceste principii figureaza în diferitele declaraţii ale drepturilor omului, inclusiv Convenţia europeană, adoptată de către toţi membrii UE, şi, de asemenea, în declaraţia Luster din 1984, care a salutat acordarea de subvenţii şcolilor independente din partea guvernelor. In iulie 1987, la Londra, se creioneaza actuala asociatie cu ajutorul British Independent School şi dupa încurajarea Asociaţiilor Naţionale a Şcolilor Independente din tarile scandinave, Germania şi Ţările de Jos. La sfârşitul reuniunii londoneze, după o studiere in detaliu a marilor diferenţe constitutionale , legislative, financiare cat şi în practică, între ţările reprezentate, s-a ajuns la un acord în unanimitate privind constituirea unei asociatii europene având în vedere importanţa crescândă a rolului educatiei in Comunitatea Economica Europeana. Prin urmare, in aprilie 1988, la Bruxelles, se semneaza actul de nastere al Consiliului European al Asociaţiilor Naţionale ale Scolilor Independente (ECNAIS). De doi ani a aderat la acest forum si Uniunea Nationala pentru Dezvoltarea Invatamantului Particular din Romania (UNDIPR) al carei presedinte este prof.dr.Viorel Enea.
La conferinta din noiembrie 2011 au participat profesori, factori de decizie din Olanda, Danemarca, Norvegia , Suedia, Finlanda , Ucraina, Polonia, Cehia, Slovacia, Spania, Portugalia, Elvetia. Romania a fost reprezentata la conferinta de la Varsovia de o delegatie compusa din directori de scoli private, presedintele uniunii si profesoara Angela Sterpu, inspector scolar pentru programe europene si invatamant privat de la Inspectoratul Scolar Bacau. Tema conferintei a fost „ Diversite in Educatie.Crearea societatii cunoasterii”. Toate interventiile au fostdeosebite, dar cea mai apreciata si aplaudata a fost „Space for diversity within the legal framework on freedom of education”, sustinuta de Jan de Groof (College of Europe Bruges -Belgia), care a prezentat aspecte legislative privind libertatea de alegere in sistemele educative din SUA, UE , Japonia si Rusia. Jan de Groof a vizitat Romania de mai multe ori, este un bun prieten al universitarului clujean Andrei Marga si vorbeste fluent engleza, franceza si flamanda. O prezentare foarte bine documentata, prin toata Europa, a avut si foarte tanarul Alexander Homem Cristo – Instituto Ciências Sociais (Portugalia).
Avand in vedere ca ECNAIS este foarte interesat de nivelul libertatii de alegere in sistemele educative est-europene , urmatoarea conferinta ECNAIS va avea loc la Bratislava, in perioada 19-21 aprilie 2012, unde delegatia Romaniei va trebui sa prezinte o comunicare pe tema acestei libertati.