PF Daniel este cel de-al ÅŸaselea patriarh al BOR

Mitropolitul Moldovei, Daniel, a fost ales miercuri seară de către Colegiul Electoral Bisericesc, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu 95 de voturi pentru şi 66 împotrivă. Atat Parintele Cleopa cat si Parintele Staniloaie l-au vazut pe Daniel ca viitor Patriarh, dupa cum a declarat pentru Observator de Bacau, Parintele Nifon, de la Manastirea Sihastria.

IPS Daniel a intrat în viaţa monahală la 6 august 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naş de călugărie pe Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Ilie Cleopa.Prea Fericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi-a exprimat dorinţa de a sluji Biserica şi de a cultiva moştenirea lăsată de Teoctist.

„Exprimăm recunoÅŸtinÅ£a Sfântului Sinod ÅŸi membrilor Colegiului Electoral Bisericesc pentru încrederea acordată ÅŸi exprimăm dorinÅ£a de a sluji Biserica. Prea fericitul Părinte Teoctist ne-a lăsat o moÅŸtenire luminoasă, bogată, pe care trebuie să o cultivăm”, a afirmat Daniel, în prima sa declaraÅ£ie în calitate de ÃŽntâistătător al BOR.

Prea Fericitul Patriarh a subliniat că toÅ£i cei care iubesc Biserica trebuie să îl ajute, având în vedere că „patriarhul nu lucrează singur”.

În cursul dimineţii de miercuri, Sfântul Sinod al BOR, reunit sub conducerea Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, i-a desemnat pe mitropoliţii Daniel al Moldovei şi Bartolomeu al Clujului şi Episcopul Ioan de Covasna şi Harghita drept candidaţi pentru scaunul patriarhal.

Primul candidat desemnat de Sfântul Sinod a fost Mitroplitul Daniel, Mitropolitul Bartolomeu a fost ales în cel de-al doilea tur de scrutin, iar în cel de-al treilea Episcopul Ioan de Covasna şi Harghita. Mitropolitul Olteniei, Teofan, s-a retras de la cel de-al doilea tur de scrutin, iar IPS Laurenţiu al Ardealului a anunţat înaintea începerii primului tur de scrutin că nu vrea să fie propus candidat.

Colegiul Electoral Bisericesc, reunit în cursul după-amiezii de miercuri, a decis, în urma primului tur de scrutin, ca în cursa pentru scaunul patriarhal să rămână Mitropolitul Moldovei, Daniel, şi Mitropolitul Clujului, Bartolomeu, pentru ca, în urma celui de-al doilea tur, Mitropolitul Moldovei, Daniel, să fie ales cel de-al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Conform celor declarate pentru Observator de Bacau de Parintele Nifon, de la manastirea Sihastria, atat Parintele Cleopa, cat si Parintele Staniloaie l-au prevazut ca viitor patriarh pe Daniel.

„Si Parintele Cleopa ii prevedea un viitor in fruntea Bisericii romanesti, si Parintele Staniloaie. El trebuie si va fi cu siguranta viitorul Patriarh. De altfel, Daniel a fost saptamana trecuta doua zile la Sihastria. Era increzator in sansele sale. Cand a fost facut calugar, eu cantam in strana, de atunci il stiu”, ne-a spus Parintele Nifon.

Student fiind, Dan Ilie Ciobotea, numele de calugar al Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sintia Sa Daniel, se ducea deseori la Manastirea Sihastria. ÃŽl atragea, pe langa atmosfera duhovniceasca, parintele Cleopa, care-i devenise duhovnic.

In noaptea de 5 spre 6 august 1987, a primit taina calugariei. Dan Ilie Ciobotea era un tanar cu o pregatire deosebita. Manca la trapeza manastirii, la un loc cu ceilalti frati, si participa la toate slujbele, de noapte sau de zi. Despre el se stia in manastire ca este profesor de teologie în Elvetia si venea înca din vremea studentiei la Sihastria de cel putin patru ori pe an sa se spovedeasca la parintele Cleopa, era ucenicul parintelui. Cand era frate la Sihastria, era foarte deschis si comunicativ cu oricine.

Seara, cand parintele Cleopa le vorbea calugarilor, fratele Ilie îi punea întrebari cu profund substrat teologic, iar parintele Cleopa, surprins si bucuros ca primea astfel de întrebari, îi spunea: “Mai, mai, manca-te-ar Raiul! Vezi, cum zici tu aici, e bine, dar s-o luam si pe partea aialalta..”.

* * *
ÎPS Daniel s-a născut la 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, fiind al treilea copil al familiei.

A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, în perioada 1970-1974, după care a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae.

Şi-a continuat studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).

În 15 iunie 1979 a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg.

Din anul 1980, Daniel a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – ElveÅ£ia, unde între anii 1986-1988 a fost ÅŸi director adjunct. ÃŽn acest timp a deÅ£inut ÅŸi funcÅ£ia de profesor asociat la Geneva ÅŸi Fribourg, în ElveÅ£ia.

Din anul 1992 este profesor de teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii Al. I. Cuza din IaÅŸi.

IPS Daniel a intrat în viaţa monahală la 6 august 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naş de călugărie pe Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Ilie Cleopa.

În perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, a fost consilier patriarhal, director al Sectorului Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic.

A făcut parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii, înfiinţat în ianuarie 1990, a cărui primă realizare a fost readucerea religiei în şcoli, cu concursul Ministerului Învăţământului.

ÃŽn martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei TimiÅŸoarei, cu titlul „Lugojanul”. După trei luni, în iunie 1990, a fost ales Mitropolit al Moldovei ÅŸi Bucovinei.

A fondat numeroase instituÅ£ii de învăţământ teologic ÅŸi instituÅ£ii sociale. Este, totodată, fondator de publicaÅ£ii religioase – „Vestitorul Ortodoxiei”, „Candela Moldovei” – ÅŸi al postului de Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei (1998).

Adauga un comentariu

*