Reducerea cu jumătate a consumului zilnic de carne în ţările dezvoltate până în 2050 ar ajuta la limitarea încălzirii climatice, afirmă un studiu publicat joi în revista medicală britanică The Lancet.
‘Dacă se consideră că populaÅ£ia globală va creÅŸte cu 40% până în 2050 ÅŸi nu intervine nicio reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră legate de vite, consumul de carne va trebui scăzut la 90 de grame pe zi ÅŸi de persoană pentru a se stabiliza emisiile în acest sector’, explică cercetătorii.
De asemenea, va trebui limitat la 50 de grame pe zi consumul de carne roşie provenită de la rumegătoare (vite, oi, capre) emiţătoare de metan, un gaz cu efect de seră.
Consumul mediu de carne se ridică în prezent la 100 de grame de persoană ÅŸi pe zi în lume, cu disparităţi considerabile între ţările dezvoltate – 200 – 250 de grame – ÅŸi ţările sărace (20 – 25 de grame), au subliniat ei.
22% dintre emisiile mondiale de gaze cu efect de seră, insistă această echipă condusă de Anthony McMichael de la Centrul naţional de epidemiologie şi sănătate a populaţiilor de la Universitatea din Canberra, provin din agricultură, o proporţie similară celei din sectorul industrial, însă superioară celei din transporturi.
Vitele, în special transportul şi hrana lor, adăugă cercetătorii, sunt la originea a aproape 80% din emisiile agricole, în majoritate sub formă de metan.
‘O diminuare substanÅ£ială a consumului de carne în ţările sărace ar fi, de asemenea, benefică pentru sănătate, în special prin reducerea riscurilor de boli cardiovasculare (…) obezitate, cancer colorectal, ÅŸi probabil alte tipuri de cancer’, apreciază cercetătorii.
‘O creÅŸtere a consumului de produse de origine animale la populaÅ£iile sărace ar fi, totodată, benefică pentru sănătatea lor’, au adăugat ei.ROMPRES