Cadavrul unui tânăr de 20 de ani a fost scos de sub dărâmăturile blocului din Zalău, la parterul căruia s-a produs o explozie, vineri dimineaţa, cauzată de o acumulare de gaze şi soldată cu doi morţi şi opt răniţi, informează corespondentul ROMPRES.
Dintre răniţi, o fetiţă de 12 ani, a cărei soră de 14 ani a murit în drum spre spital, se află la Spitalul judeţean din Zalău, într-o stare gravă, celelalte şapte persoane afectate având traumatisme minore care nu le pun viaţa în pericol.
Prefectul judeţului, Andrei Todea, şi primarul municipiului Zalău, Radu Căpălnaşiu, au solicitat alocarea sumei de două milioane de lei de la fondul de urgenţă al guvernului pentru construirea unui alt imobil, deoarece blocul este în pericol de prăbuşirea, cei 41 de locatari ai acestuia urmând să fie cazaţi într-un cămin şi într-un hotel din municipiu.
O echipă de specialişti din cadrul Institutului Criminalistic al Inspectoratului General al Poliţiei Române va ajunge, vineri, la Zalău pentru a sprijini activitatea de cercetare la imobilul unde a avut loc explozia.
Cel mai recent incident de acest gen s-a produs în dimineaţa zilei de 16 august 2007, într-un bloc de locuinţe din Constanţa, soldându-se cu rănirea unei persoane care a suferit mai multe arsuri fiind transportată la Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa. De asemenea, o altă persoană a fost rănită de cioburile aruncate în timpul deflagraţiei, iar mai multe autoturisme, aflate în zonă, au fost avariate.
O altă explozie produsă într-un imobil a avut loc la 21 decembrie 2006 în judeţul Sibiu, când şase case au fost avariate, una a fost dărâmată, iar o persoană a fost rănită. Explozia a fost provocată de o improvizaţie efectuată în subsolul uneia dintre clădiri la sistemul de apă caldă.
O serie de explozii au afectat în ultimii ani mai multe imobile din Capitală. Astfel, în dimineaţa zilei de 17 iunie 2005, două persoane au murit şi alte şapte au fost rănite în urma unei explozii produse la un imobil din cartierul Colentina.
La începutul lunii iulie 2003, un bloc din zona Domenii, de pe Bdul Ion Mihalache, a fost devastat de o explozie produsă de o acumulare de gaze. Deflagraţia a dus la rănirea a 11 persoane şi distrugerea gravă a şase apartamente.
Tot în iulie 2003, în sectorul 2 al Capitalei, într-un imobil situat pe Calea Moşilor, un bărbat a fost rănit în urma unei explozii produsă de scăpările de gaze de la o butelie defectă.
Un incident asemănător a avut la loc şi la 15 februarie 2003, într-un bloc de pe Şoseaua Olteniţei. Cauza a fost acumularea de gaze de la o conductă fisurată, iar urmările: 42 de apartamente afectate. Nu s-au înregistrat victime sau răniţi.
La 12 decembrie 2001, din cauza unei improvizaţii la instalaţia de gaze, s-a produs o explozie într-un imobil de pe Calea Victoriei, soldată cu patru persoane grav rănite şi zece familii sinistrate.
În dimineaţa zilei de 2 iunie 2000, un imobil situat pe strada Căderea Bastiliei, a fost distrus aproape în întregime din cauza acumulărilor de gaze. În urma deflagraţiei o persoană a fost rănită. Reprezentanţii Distrigaz au declarat că, din cauza vechimii de peste 50 de ani a conductelor, a fost posibilă apariţia unei defecţiuni de branşament.
În septembrie 1999, locuitorii unui bloc de pe Strada Mărgeanului din cartierul Rahova au fost zguduiţi de trei explozii în lanţ produse la subsolul imobilului. Mai multe apartamente au fost avariate, circuitele electrice şi telefonice au fost complet distruse. Incidentul a fost provocat de o scurgere de gaze la coloana de distribuţie situată în stradă. Nu s-au înregistrat victime.
Şase persoane rănite, trei garsoniere distruse total, iar alte trei parţial, acesta a fost bilanţul exploziei dintr-un bloc de pe Strada Făinari, sector 2, la 13 aprilie 1999.
La 3 decembrie 1998, la un imobil din Bd. Dacia nr. 33 a avut loc o explozie pe fondul acumulării de gaz metan, soldată cu doi morţi, şapte răniţi, 20 de apartamente distruse, 46 de oameni rămaşi pe drumuri.
O explozie cauzată de acumularea de gaze în subsolul unui bloc de pe Strada Aerogării din cartierul Băneasa, la 18 octombrie 1998, s-a soldat cu rănirea a doi bărbaţi care au suferit arsuri grave.
La 18 mai 1998, consecinţele unei acumulări de gaz metan în subsolul unui bloc din cartierul Tei, sector 2, au fost: şapte morţi, doi răniţi, apartamente avariate. ROMPRES
Cind or sa invete romanii sa nu mai faca improvizatii care decurg la accidente fatale?
Oriunde mergi in Romania, vezi unele lucruri facute , de iti pui miinile in cap!!!