Europarlamentarul român Roberta Anastase /PPE-DE, PD/ a depus la Parlamentul European /PE/ un proiect de rezoluţie cu privire la protejarea limbii române în contextul promovării multilingvismului şi a diversităţii culturale, informează un comunicat transmis duminică din Bruxelles Agenţiei naţionale de presă Rompres.
În cadrul acestei moţiuni trimise spre examinare preşedintelui Parlamentului European, Roberta Anastase a atras atenţia asupra încălcării drepturilor lingvistice ale minorităţilor româneşti şi i-a cerut Uniunii Europene /UE/ să contribuie prin acţiuni concrete la respectarea drepturilor minorităţilor, dar şi la protejarea limbilor europene şi a limbii române în special, supusă unei agresiuni continue în unele zone ale Europei.
‘Valorile Uniunii Europene ne obligă să nu tăcem în faÅ£a acestor încălcări ale drepturilor omului ÅŸi să luăm atitudine. Nu e normal ca în Europa secolului douăzeci ÅŸi unu oamenii să platească scump pentru că cer dreptul să vorbească în limba maternă ÅŸi mă refer aici în special la situaÅ£ia din Transnistria. ÃŽn plus, limba moldovenească este doar un dialect al limbii române, ÅŸi asta o ÅŸtim cu toÅ£ii. Uniunea Europeană, prin înfiinÅ£area postului de Comisar pentru Multilingvism ÅŸi prin declararea anului 2008 ca ‘An al Dialogului Intercultural’, ÅŸi-a demonstrat, încă o dată, angajamentul faţă de valorile diversităţii culturale ÅŸi ale multilingvismului. Este ÅŸansa noastră să le arătăm românilor de pretutindeni că a fi parte a Uniunii Europene înseamnă să ai mai mulÅ£i prieteni de partea ta’, a afirmat europarlamentarul român.
Roberta Anastase a subliniat că această problemă trebuie avută în vedere atât în politica internă a Uniunii Europene, cât şi în relaţiile cu alte state în care există comunităţi de români.
În rezoluţie, europarlamentarul le cere explicit instituţiilor europene să examineze situaţia actuală din domeniul drepturilor lingvistice din Europa şi să promoveze protejarea acestora în politica internă şi externă a Uniunii Europene.
Rezoluţia trimisă preşedintelui Parlamentului European a fost depusă împreună cu o notă de fundamentare ce conţine exemple concrete de încălcare a drepturilor românilor atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât şi în statele vecine din vestul Balcanilor Vest şi din estul Europei.
Conform procedurii din legislativul european, preşedintele PE trebuie să cerceteze documentul primit şi să-l trimită spre analiză uneia dintre comisiile responsabile de problematica în cauză /în acest caz poate fi AFET, LIBE, CULT sau DROI). Apoi, comisia respectivă poate propune o moţiune de rezoluţie pe o temă mai largă legată de subiectul în cauză, adopta o opinie sau poate iniţia un raport. ROMPRES