Traficul cu autoturisme de lux furate din strainatate a fost si in 2011 „in atentia” lumii interlope transnationale, politistii de frontiera din Romania descoperind 358 de autovehicule ce figurau furate din strainatate, se arata intr-un comunicat transmis luni de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF), citat de Agerpres.
Principalul „furnizor” de autovehicule furate care tranziteaza frontierele Romaniei este, in continuare, Italia, urmata de Germania si Ungaria, iar persoanele implicate sunt cetateni romani, bulgari, moldoveni, ucraineni, portughezi, spanioli, olandezi, italieni, albanezi, sirieni, turci si sarbi.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010 cand au fost descoperite 287 autovehicule, numarul descoperirilor privind mijloacele de transport furate a crescut cu aproximativ 24,7%.
Vehiculele declarate furate in strainatate si descoperite in zona de competenta a politistilor de frontiera romani au fost 268 autoturisme, 29 automarfare, 11 microbuze, 41 motociclete si 9 remorci auto.
Pentru identificarea si indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate in strainatate, politistii de frontiera au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizand un schimb operativ de date si informatii, prin intermediul Centrelor si Punctelor de Contact (Oradea, Galati etc).
Politistii de frontiera au intocmit anul trecut 231 dosare penale.
Conform comunicatului citat, politistii de frontiera au stabilit in urma cercetarilor ca retelele de traficanti sunt organizate pe doua tipuri mari – cele specializate in furtul autoturismelor de lux si cele specializate in furtul autoturismelor de categorie mijlocie, care la randul lor sunt subdivizate in mai multe grupuri de actiune – grupa de recunoastere (identifica masinile corespunzatoare „cererii”), grupa tehnica (confectioneaza documentele false), grupa de transport (trece masinile peste granite), grupa de valorificare (vinde masinile) si grupa de supraveghere (are ca sarcina supravegherea si derularea tuturor fazelor incluse in actul ilegal).
Rutele folosite de catre traficanti sunt, in general, orientate dinspre tarile vest europene cu finalitate in tarile est-europene si foste membre CSI, respectiv Italia – Austria – Ungaria – Romania, Germania – Austria – Ungaria – Romania – Moldova si Ucraina sau Italia – Serbia – Romania – Republica Moldova – Ucraina sau Federatia Rusa.
In urma unui „studiu” al cererii si ofertei pe piata neagra a masinilor, s-a constatat ca, la categoria autoturisme de lux, cele mai cautate sunt marcile BMW si Mercedes, iar la autovehiculele de categorie mijlocie, ponderea o detin marcile Renault si Fiat, se mai arata in comunicatul citat.