Intr-un interviu acordat Agentiei Rompres, Mircea Geoana explica motivele care stau la baza motiunii de cenzura initiata de PSD, aspecte privind unele tensiuni din partidul pe care il conduce, dar si faptul ca scena politica romaneasca pare dirijata de un siingur jucator veritabil: Traian Basescu.
S-a speculat mult în jurul motivaţiilor moţiunii de cenzură. De ce aţi iniţiat-o?
Nu mă surprind aceste speculaţii pentru că mi se pare că s-a creat o adevărată concordie naţională a celor care nu vor ca Romania să iasă din această confuzie. Motivaţiile moţiunii noastre sunt simple. Ele pornesc de la nemulţumirea profundă a populaţiei faţă de un guvern incompetent care nu a fost capabil să transforme creşterea economică din ultimii 7 ani în beneficii directe pentru oameni. De asemenea, motivaţia priveşte şi electoratul nostru pentru care este inacceptabil ca noi să fim asociaţi cu un guvern de dreapta.
Şi dacă moţiunea nu trece de votul Parlamentului?
Moţiunea ne clarifică poziţia de partid de opoziţie indiferent de deznodămantul ei. Dacă este votată de Parlament, înseamnă că am reuşit să dăm jos un Guvern de dreapta – adică realizarea supremă pentru un partid de opoziţie, de stanga. Dacă nu este votată de celelalte partide, PSD va trece la o opoziţie radicală în care nici o lege a Guvernului, cu excepţia celor care privesc strict interesul naţional, nu va mai trece de Parlament. Şi atunci Guvernul minoritar tot va trebui să plece. Într-un fel sau altul, vom ajunge la un nou guvern, iar noi suntem dispuşi să participăm la o nouă majoritate care să guverneze însă după o filosofie şi cu proiecte alternative de stanga.
Multe voci îşi exprimă neîncrederea că demersul dvs va fi dus pană la capăt. Că de fapt, în timp ce PSD vorbeşte despre moţiune, se negociază pe sub masă?
Haideţi să vedem care sunt aceste voci. Nu vi se pare straniu faptul că această moţiune de cenzură provoacă atata patimă politică? Au mai fost moţiuni de cenzură şi în trecut, dar niciodată pană acum nu am văzut mai multă disperare în a discredita un demers care, pană la urmă, îşi propune să dea jos un guvern slab şi nepopular. Ştiţi de ce se întamplă de fapt asta? Pentru că moţiunea noastră are toate şansele să treacă, iar acest lucru deranjează cumplit foarte multă lume. Am zgandărit cuibul de viespi care a intrat în panică. Toate grupurile de interese din jurul guvernului, toţi cei care au făcut şi fac bani cu complicitatea acestui guvern, dar şi în administraţia locală îşi văd acum afacerile ruinate şi lovesc în PSD. Traian Băsescu şi Partidul Democrat sunt, de asemenea, deranjaţi de demersul nostru. Lor le convenea cel mai mult situaţia de ambiguitate în care PSD era asociat cu guvernul de dreapta, iar ei aveau monopolul asupra administraţiei locale. Moţiunea de cenzură este un act de curaj şi o demonstraţie de forţă a PSD, care reglează liniile principale ale politicii romaneşti. Iar în faţa unui aemenea tăvălug, grupurile de interese deranjate de moţiunea noastră au ridicat un baraj politic şi de presă incredibl care arată disperarea vechiului sistem în a-şi apăra privilegiile. Nu ascund că, această moţiune a produs deranj şi în interiorul PSD. Unora le este teamă din motive personale, legate de dosare sau afaceri private, fără nici o legătură cu interesul partidului. Dar acest lucru este bun pentru PSD pentru că în felul acesta se vor separa apele, vom vedea cine vrea un partid de stanga puternic, de opoziţie adevărată, şi cine doreşte menţinerea sa într-o stare de confuzie. Trăgand linie, este evident că mulţi se tem de moţiunea PSD şi îşi doresc să ne facă sa ne îndoim de temeinicia demersului nostru. Acest lucru nu se va întampla.
Totuşi, concret, cine se teme de moţiunea PSD?
oncret, se tem cei cu dosare grele, cei care ţin cu dinţii de putere, cei care nu lasă loc generaţiilor tinere, politicienii roşi de vulnerabilităţi, depăşiţi de timpuri şi de evenimente, inclusiv de la PSD.
Unii parlamentari PSD, inclusiv Iliescu, au declarat că moţiunea de cenzură îi va da lui Băsescu controlul asupra situaţiei politice. Care este poziţia dvs asupra acestei probleme?
Decizia de depunere a moţiunii de cenzură a trecut prin mai multe filtre: cadru informal, Birou Permanent, Comitet Executiv, Grupuri Parlamentare. Am făcut aceste lucruri pentru a dezbate deschis moţiunea cu toate consecinţele ei. Era firesc să existe temeri, îndoieli, neclarităţi. De aceea, am discutat şi am ascultat pe toată lumea. Dar, în Comitetul Executiv noi am luat o decizie fermă. Iar acolo, nimeni, dar absolut nimeni, nici Ion Iliescu, nici altcineva, nu a votat împotriva deciziei de depunere a moţiunii de cenzură. După reuniunea grupurile parlamentare PSD, timpul dezbaterilor a expirat şi a început vremea disciplinei de partid. Iar pentru aplicarea disciplinei de partid – adică a deciziei de a depune şi a vota integral moţiunea fără alte comentarii – au o răspundere şi preşedintele partidului şi secretarul general şi vicepreşedinţii şi preşedinţii de organizaţii şi preşedintele de onoare. Preşedintele de onoare, în calitatea sa de lider al Grupului PSD de la Senat, are chiar o dublă răspundere de a asigura, împreună cu liderul Grupului PSD din Camera Deputaţilor, coerenţa, disciplina şi unitatea de monolit a parlamentarilor partidului la momentul votului asupra moţiunii.
Nu aţi răspuns la problema transferului controlul asupra situaţiei politice în mainile preşedintelui Traian Băsescu.
Vă răspund clar şi fără ocolişuri: PSD trebuie să depăşească acest complex. Mai devreme sau mai tarziu tot vom ajunge la mana lui Băsescu pentru că cineva a avut fericita idee de a propune un mandat de 5 ani pentru preşedinte. Dacă nu la anticipate, atunci la alegerile la termen, Traian Băsescu tot va numi primul ministru. De aceea, eu cred că nu are rost să pierdem vremea pentru că nu de Băsescu trebuie să ne temem noi, ci de judecata electoratului de stanga. E mai bine pentru partid să spargem acest complex şi să ieşim din ambiguitate. Pericolul Băsescu este mult mai mic pentru PSD în comparaţie cu pericolul ca partidul să fie abandonat de militanţii săi pentru că rămane prizonierul unei stări de confuzie: nici la putere, nici în opozţie, nici la stanga, nici la dreapta. Pană la urmă nu Băsescu este problema, ci faptul că unii, nepricepuţi şi corupţi, vor să prelungească o guvernare aflată în agonie pentru a beneficia cat mai mult de resursele acumulate şi nedistribuite către populaţie. Asta e problema adevărată şi faptul că militanţii noştri, electoratul nostru nu acceptă ca noi să fim propteaua unui guvern de dreapta expirat. Fie intrăm la guvernare, cu un program de stanga, fie facem o opoziţie dură şi pură. Aceeasta este singura viziune curajoasă caştigătoare.
Cum comentaţi ideea potrivit căreia, dacă moţiunea nu va trece, în PSD este nevoie de o analiză a performanţelor conducerii?
Cei care propun analize ar trebui să se uite în oglindă. Dacă este să vorbim de analize, atunci vom analiza şi cine sunt principalii generatori ai imaginii noastre negative. Vom analiza şi cine sunt oamenii compromişi, cu imagine de corupţi, care nu mai au ce să caute în prim-planul politicii. Mai sunt unii, voci izolate, care au adus imense deservicii de imagine PSD şi care acum trag din toate părţile în partid, găuresc barca doar pentru a-şi îndeplini un interes personal: acela de a-i bloca lansarea şi de a se salva pe ei înşişi din mal.
In cazul in care motiunea de cenzura nu va trece cum isi va asuma PSD esecul? Personal ati fi dispus sa va dati demisia?
Treaba asta cu răspunderea conducerii pentru rezultatul moţiunii de cenzură este o altă gaselniţă inventată de cei disperaţi că PSD are curajul să rupă pisica în două, iar ei îşi văd ruinate iluziile. Cand am caştigat de două ori conducerea partidului, alături de colegii votaţi de membrii noştri, ne-am asumat un obiectiv: să readucem partidul la guvernare. Dacă reuşim să o facem mai devreme de viitoarele alegeri, cu atat mai bine: am respecta voinţa electoratului care în 2004 a votat un program social-democrat şi pe Mircea Geoană ca prim-ministru. Spre deosebire de alţi foşti lideri ai partidului, dacă nu voi reuşi să-mi respect promisiunea faţă de partid şi faţă de electoratul nostru, voi pleca, alături de echipa noastră de conducere. Sunt convins că nu va fi cazul. După alegerile parlamentare de anul viitor, tragem linia şi masurăm. În orice caz, partidul nu se va întoarce în trecut, ci va merge înainte, scuturandu-se definitv de balastul care nu ne face cinste, asumandu-ne decisiv valorile stangii moderne, europene.
Cert e că nici un parlamentar PSD nu va vota împotriva moţiunii PSD, decat asumandu-şi riscul de a trăda cauza stangii şi a pleca a doua zi din partid.