Cu sprijinul Judecătoriei Focşani şi al Oficiului de Cadastru Vrancea, bucureşteanul Petre Morariu este la un pas să pună mâna pe o clădire de 700.000 de euro care aparţine deja, legal, altcuiva, informează corespondentul Amos News.
AchiziÅ£ionarea clădirii Aispa de pe strada Cuza Vodă din FocÅŸani de către IonuÅ£ Paraschiveanu, fiul afaceristului Petrică Paraschiveanu, a făcut foarte multă vâlvă în urmă cu câteva luni. Åži asta datorită preÅ£ului plătit, care este foarte mare, în jur de 700.000 de euro. Miza este mare în zonă datorită poziÅ£iei centrale. După această afacere au început însă să apară tot felul de „minunăţii juridice”. De precizat că înainte de a fi vândut la licitaÅ£ie, „blocul Aispa” a fost dorit ÅŸi de un bucureÅŸtean, Petre Morariu, care l-ar fi împrumutat cu o sumă mare de bani pe patronul firmei, Corneliu Prunache. CombinaÅ£ia de care vom scrie mai jos a început cu ceva timp înainte ca IonuÅ£ Paraschiveanu să definitiveze achiziÅ£ionarea la licitaÅ£ie a clădirii de pe Cuza Vodă. Lucru care s-a întâmplat pe 3 aprilie 2007. Problema intervine însă în altă parte ÅŸi anume la afaceristul bucureÅŸtean. „Paraschiveanu a încurcat planurile în zonă ÅŸi acum se vrea să-l lase fără clădire”, spun surse juridice. Prin toate procesele deschise s-a încercat ÅŸi ca lui Petrică Paraschiveanu să i se blocheze un credit mare pe care îl avea antamat la BCR. Loc unde el a vrut să ipotecheze clădirea.
Aspirantă la şefia Secţiei Civile, judecătoarea Trofin dă sentinţe pe legi abrogate
Anul trecut Petre Morariu a dat în judecată Oficiul de Cadastru ÅŸi Publicitate Imobiliară Vrancea (OCPI). Dosarul de la Judecătoria FocÅŸani a fost repartizat completului de judecată condus de judecătoarea Anca Mihaela Trofin. „Morariu Petre a formulat în temeiul art. 50, alin. 2, din Legea 7/1996, republicată, plângere împotriva încheierii de respingere a OCPI Vrancea prin care i s-a respins cererea privind notarea în cartea funciară a contractului de vânzare-cumpărare din 22.09.2003 încheiat între acesta ÅŸi Aispa Stars 95 SA, pentru imobilul situat în strada Cuza Vodă nr. 9 A”, se arată în acÅ£iunea formulată. ÃŽn motivarea sentinÅ£ei din 25 ianuarie 2007, Judecătoria FocÅŸani reÅ£ine că din lectura disp. art. 4 din Legea 7/1996, petentul, adică Petre Morariu, ar fi avut posibilitatea legală de a solicita notarea unui drept, solicitare însă respinsă de Oficiul de Cadastru. „Admite plângerea formulată de petentul Morariu Petre în contradictoriu cu intimata Oficiul de Cadastru ÅŸi Publicitate Imobiliară Vrancea. DesfiinÅ£ează încheierea de respingere nr. 25656/24.10.2006 a OCPI Vrancea ÅŸi obligă pârâta-intimată la notarea dreptului petentului în cartea funciară a imobilului situat în FocÅŸani, str. Cuza Vodă nr. 9 A, respectiv a contractului de vânzare – cumpărare din 20.09.2003”, se arată în sentinÅ£a pronunÅ£ată în ÅŸedinÅ£a publică din 25 ianuarie 2007 de către Anca Trofin. Aceasta din urmă vrea ÅŸefia SecÅ£iei Civile a Judecătoriei FocÅŸani. ÃŽn prima fază magistratul a primit vot de blam din partea colegilor, însă avizul acestora este consultativ. La repetarea procedurii de desemnare a ÅŸefei SecÅ£iei Civile se pare că tot Anca Trofin va candida. Revenind la problema din dosar, nefiind citaÅ£i în cauză, lichidatorii Aispa – Asist Cont ÅŸi Cascont, află târziu de hotărârea Judecătoriei FocÅŸani, adică prin martie. Tot atunci cei doi lichidatori depun apel împotriva sentinÅ£ei, dosarul fiind ÅŸi în prezent pe rolul SecÅ£iei Civile a Tribunalului Vrancea. De data aceasta ÅŸi poziÅ£ia Oficiului estea una mult mai activă decât la judecata de fond. „Notarea în cartea funciară nu se poate decât cu respectarea dispoziÅ£iilor art. 42 din Ordinul nr. 633/2006, al directorului general al AgenÅ£iei NaÅ£ionale de Cadastru ÅŸi Publicitate Imobiliară, pentru aprobarea Regulamentului de organizare ÅŸi funcÅ£ionare a birourilor de cadastru ÅŸi publicitate imobiliară, care cuprind o enumerare exhaustivă a cazurilor în care se poate notarea în cartea funciară, cererea petentului nefăcând parte din această enumerare. Ordinul nr. 2371/2007, care a stat la baza motivării sentinÅ£ei apelate a fost abrogat prin Ordinul nr. 633/2006”, se arată în întâmpinarea depusă de Oficiul de Cadastru în dosarul de apel de la Tribunalul Vrancea. Concluzia ar fi că judecătoarea Trofin l-a cam făcut pe Morariu proprietar în baza unui text de lege abrogat. Spunem asta întrucât Ordinul 2371/1997 era vechiul regulament de aplicare a Legii 7/1996.
Alte acte care au stat la baza sentinţei din 2007 erau declarate nule încă de anul trecut
În soluţionarea cauzei amintite mai sus Judecătoria Focşani, aşa după cum am arătat şi mai sus, nu a citat în cauză lichidatorii firmei Aispa Stars, adică Asist Cont şi Cascont. Asta în condiţiile în care la momentul acela potrivit documentaţiei cadastrale clădirea se afla în proprietatea Aispa Stars. Mai exact, instanţa de judecată nu a arătat în nici un moment un rol activ în soluţionarea dosarului în sensul că nu a solicitat toate actele, limitându-se doar la actele primite. Şi în acest sens a fost a admis notarea în cartea funciară a dreptului lui Petre Morariu în baza facturii fiscale din 22 septembrie 2003 şi chitanţa din aceeaşi zi emisă de Aispa Stars. Numai că, surpriză, actele lui Morariu erau nule de drept încă din 6 octombrie 2006. Prin decizia civilă nr. 813/R din 6 octombrie 2006 magistraţii Secţiei Comerciale a Curţii de Apel Galaţi au constatat nulitatea facturii şi chitanţei din 22 septembrie 2003, ambele documente eliberate de SC Aispa Stars.Totodată, Curtea de Apel Galaţi a respins şi celelalte capete de cerere a lui Petre Morariu din acel dosar cu privire la scoaterea imobilului din averea firmei. Concluzia este că Judecătoria Focşani, prin sentinţa din 25 ianuarie 2007, a admis notarea în cartea funciară a dreptului celui amintit mai sus fără ca acesta să deţină acte de proprietate cu privire la construcţia din str. Cuza Vodă nr. 9. Situaţie în care hotărârea judecătorească este lipsită de temei legal.
Jocul ciudat al Oficiului de Cadastru
Foarte interesant în acest dosar este, din punctul nostru de vedere, jocul pe care se pare că încearcă să-l facă în această combinaţie Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Vrancea (OCPI). Astfel, după hotărârea Judecătoriei din ianuarie 2007 OCPI, la prima vedere, nu prea avea ce să mai facă. În aceste condiţii Cadastrul notează dreptul lui Petre Morariu în partea a II-a a Cărţii Funciare. Lucrul nu este întâmplător. Asta întrucât partea a II-A a unei cărţi funciare vizează înscrieri referitoare la dreptul de proprietate arată cine este proprietarul. Tot la partea a doua mai apare trecut şi dreptul de proprietate al SC Vivadent, adică firma familiei Paraschiveanu. Numai că prin acţiunea formulată de Petre Morariu nu se cerea acest lucru. Temeiul juridic şi solicitarea era de notare în cartea funciară a contractului de vânzare cumpărare. Dacă ar fi fost altfel, s-ar fi cerut în mod concret înscrierea dreptului de proprietate. A preferat însă Cadastrul să-i facă un cadou lui Morariu. Se pune întrebarea şi dacă nu cumva din cauză că soacra avocatei lui Morariu lucrează în cadrul Oficiului de Cadastru. Instituţia trebuia să înscrie acel contract cerut de petent la partea a III-A care face referire la sarcini şi alte notări dar nu afectează dreptul de proprietate. Pe de altă parte, la Judecătoria Focşani ordonanţa preşedinţială solicitată de SC Vivadent în contradictoriu cu Oficiul de Cadastru. Prin aceasta societatea familiei Paraschiveanu cere radierea din cartea funciară a înscrisurilor făcute cu privire la dreptul de proprietate a lui Petre Morariu. În instanţă, surprinzător, Oficiul a cerut respingerea plângerii. Asta, deşi în dosarul de apel împărtăşişeră punctul de vedere al lichidatorilor Aispa care era favorabil SC Vivadent.