Creditul neguvernamental va creşte în continuare

Creditul neguvernamental, situat în prezent la 27 la sută din PIB, va creşte în continuare şi ar putea ajunge în 2014 la 50 la sută din PIB, respectiv media actuală a statelor din Europa Centrală şi de Est, a declarat vineri, la deschiderea CreditExpo 2007, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României /BNR/.

Acesta a precizat că, în perioada 2001-2006, creditul neguvernamental a crescut în medie cu 34 la sută anual (cu trei puncte procentuale din PIB, pe an), iar pentru a ajunge la nivelul prognozat pentru 2014 ar trebui să înregistreze creşteri anuale de 13,5 la sută, în termeni reali, respectiv cu 2,4 puncte procentuale din PIB.

După aderarea la Uniunea Europeană /UE/, în Letonia şi Estonia creditul neguvernamental a urcat cu 8-10 puncte procentuale din PIB, pe an, în Polonia cu un punct procentual, în timp ce în Cehia şi Slovacia a scăzut cu 1-2 puncte procentuale.

‘Creditul bancar va rămâne dominant în finanÅ£area externă a firmelor, chiar dacă creÅŸterile vor alterna cu scăderile, aÅŸa cum de fapt a fost ÅŸi cazul din 1990 până în prezent’, a afirmat oficialul BNR.

El a explicat că aplicarea reglementărilor Basel II va duce la eliberarea de noi resurse pentru creditare, iar reducerea rezervelor minime obligatorii va contribui la reducerea costului capitalului bancar. Pe de altă parte, creşterea lichidităţii va mări presiunea pentru creşterea concurenţei în sistemul bancar, ceea ce va face mai atractive alte instituţii ale sistemului financiar.

La sfârşitul lunii iulie 2007, creditul neguvernamental se cifra la 17-18 miliarde euro, faţă de şase miliarde euro în 2004. Creditele în lei depăşeau uşor creditul în valută, iar creditele pentru populaţie erau preponderente. Din totalul creditelor acordate companiilor, 67 la sută au fost acordate în sectorul IMM-urilor.ROMPRES/

Adauga un comentariu

*