MoÅ£iunea de cenzură „1.000 de zile de haos – sfârÅŸitul guvernării de dreapta”, depusă de PSD, va fi citită joi în plenul Parlamentului, urmând să fie dezbătută miercurea viitoare.
„După trei ani de la preluarea puterii de către alianÅ£a portocalie ÅŸi la ÅŸase luni de la instalarea guvernului Tăriceanu II, suntem astăzi în faÅ£a unei opÅ£iuni de conÅŸtiinţă: demitem, prin vot, acest guvern incompetent, lipsit de sprijin politic în Parlament ÅŸi deschidem calea spre o nouă formulă de guvernare, cu un nou program care să răspundă nevoilor României, susÅ£inut de o majoritate parlamentară transparentă, sau încurajăm, iresponsabil ÅŸi cu grave consecinÅ£e asupra dezvoltării României, mersul către un model de societate neeuropean, către o societate profund divizată ÅŸi polarizată”, se arată în textul moÅ£iunii.
ÃŽn opinia social-democraÅ£ilor, parlamentarii vor avea de ales, la votarea moÅ£iunii, între instaurarea stabilităţii în Å£ară, punând capăt „celor trei ani de conflicte politice succesive, care au generat ineficienţă guvernamentală ÅŸi neliniÅŸte socială”, ÅŸi menÅ£inerea unui guvern „de amatori, incapabil să găsească soluÅ£ii pentru principalele probleme ale românilor”.
Social-democraÅ£i susÅ£in că, după ÅŸase luni de guvernare „dezamăgitoare”, „Guvernul nu mai patinează, ci se scufundă”. „ÃŽn această situaÅ£ie, avertismentul nostru dat în Parlament pe data de 3 aprilie – ‘până la urmă, singura soluÅ£ie va fi o maÅŸină nouă’ – se concretizează prin această moÅ£iune de cenzură. Criza politică profundă în care ne găsim astăzi este rezultatul incompetenÅ£ei guvernării de dreapta din ultimii trei ani de zile” – se apreciază în moÅ£iune.
Semnatarii atrag atenÅ£ia asupra situaÅ£iei mai multor categorii sociale ÅŸi profesionale, care se confruntă cu probleme grave: pensionarii, agricultorii, profesorii ÅŸi cadrele medicale. „După 7 ani de creÅŸtere economică, familiile cu venituri reduse nu resimt în propriile lor case această bunăstare”, se apreciază în textul citat.
„Avem bani mai mulÅ£i la bugetul de stat, dar nu avem o politică de redistribuire echitabilă ÅŸi coerentă, ceea ce a condus la polarizarea puternică a veniturilor ÅŸi a consumului. Åži încă două mari ‘performanÅ£e’ ale guvernării de dreapta: 0% absorbÅ£ie a fondurilor europene ÅŸi 0 km de autostradă. Pentru toate aceste greÅŸeli grave, care costă România ÅŸi pe fiecare dintre cetăţenii ţării, Guvernul Tăriceanu trebuie să plece!” – consideră social-democraÅ£ii.
Prin moÅ£iunea de cenzură, PSD susÅ£ine să îşi face datoria de „partid responsabil”, de opoziÅ£ie, exprimând îngrijorarea majoră a peste 90% dintre români, sub ochii cărora se nasc două Românii, opuse ÅŸi ireconciliabile: „o Românie a opulenÅ£ei ÅŸi dispreÅ£ului social ÅŸi o Românie a sărăciei umilitoare ÅŸi a frustrărilor sociale de tot felul”. „O Românie a celor 200.000 de bogaÅ£i, care pot cumpăra ‘dreptate’, ‘sănătate’, ‘educaÅ£ie’, ‘cultură’, servicii de calitate, statut social, iar la polul opus, o altă Românie, cea a unei largi majorităţi de excluÅŸi, care se chinuie să supravieÅ£uiască în sărăcie, chiar având un loc de muncă”, afirmă PSD.
Potrivit moţiunii, bogaţii au devenit tot mai bogaţi şi săracii tot mai săraci. Veniturile şi consumul celor mai săraci 20% dintre români au scăzut de la 11,24% din PIB în 2004 la numai 10,66% în 2005 şi, respectiv, 10,11% în 2006, în timp ce veniturile şi consumul celor mai bogaţi 20% dintre români au crescut de la 36,6% din PIB în 2004 la 37,32% în 2005 şi, respectiv, 38,03% în 2006.
PSD mai consideră că polarizarea proprietăţii reprezintă una din marile mutaÅ£ii survenite în societatea românească, în ultimii ani. „Restituind integral proprietăţile unui grup restrâns de cetăţeni (la nivelul începutului de an 2006, aproximativ 210.000 de persoane), dreapta politică a spulberat înÅ£elegerea anterioară dintre partidele parlamentare cu privire la o necesară limitare în timp a restituirilor (luându-se ca an de referinţă anul 1945), dar ÅŸi la o limitare a suprafeÅ£ei de restituit (nu mai mult de 50 de hectare de pădure sau de teren)”, menÅ£ionează semnatarii.
Ei subliniază că principiul de restituire in integrum al averilor nu a fost aplicat de nici o altă Å£ară fostă comunistă, problema proprietăţii rezolvându-se printr-o înÅ£elegere a partidelor parlamentare, prin despăgubiri băneÅŸti sau titluri de stat, precum ÅŸi prin restituirea parÅ£ială în natură, dar în mod proporÅ£ional cu averea deja deÅ£inută. „Limita superioară a restituirilor de proprietăţi nu a pus niciodată însă în pericol dezvoltarea viitoare a ţării, aÅŸa după cum dreapta politică a înÅ£eles să procedeze în România”, se spune în textul moÅ£iunii.
ÃŽntre domeniile în care guvernul a înregistrat „mari eÅŸecuri” se înscriu, după cum apreciază social-democraÅ£ii, agricultura, „care a fost adusă la sapă de lemn de cele două guverne Tăriceanu”, sănătatea, educaÅ£ia, învăţământul, politica externă.
„ÃŽn doar 1.000 de zile de gestiune liberală. Incompetenţă, jaf, ÅŸi dispreÅ£ faţă de interesul naÅ£ional ÅŸi faţă de problemele reale ale agricultorilor – iată ce au produs liberalismul domnului Tăriceanu ÅŸi ignoranÅ£a domnului RemeÅŸ în domeniul agriculturii” – se afirmă în moÅ£iune.
CreÅŸterea economică nu este sustenabilă, fiind într-o mare măsură bazată pe importuri ÅŸi, în general, „inconsecvenÅ£a politicii bugetare caracterizează ultimii ani de guvernare”, susÅ£ine PSD, menÅ£ionând că statul român a cheltuit într-o lună – decembrie 2006 – aproximativ 3 miliarde de euro, „nu se ÅŸtie cum ÅŸi pe ce”.
Printre alte nereuÅŸite ale Guvernului, PSD mai enumeră: „Nu au existat licitaÅ£ii publice sau alte forme transparente de cheltuire a banilor publici. Nu a fost introdusă programarea bugetară multianuală, aÅŸa cum cere Uniunea Europeană. /…/ Zero la sută grad de absorbÅ£ie a fondurilor europene – aceasta este una dintre cele mai mari nereuÅŸite ale întregii guvernări de după 2004. /…/ Sistemul de învăţământ românesc deviază puternic de la proiecÅ£ia modelului european. De trei ani de zile auzim de reforme, schimbări, reorganizări, pachete noi de legi, noi miniÅŸtri. Nici noul proiect al legii învăţământului preuniversitar, promovat în dezbatere publică de Ministerul EducaÅ£iei, nu oferă o perspectivă clară ÅŸi coerentă pentru descentralizarea administrativă ÅŸi creÅŸterea autonomiei ÅŸcolilor. /…/ Ministerul Sănătăţii este, de departe, cel mai bolnav organism public din România iar lipsurile ÅŸi debandada din spitale pun în real pericol vieÅ£ile pacienÅ£ilor”.
De asemenea, în opinia PSD, „domeniul justiÅ£iei este terenul în care relaÅ£ia contorsionată dintre PNL ÅŸi PD a produs poate cel mai mare rău în ultimii ani”, reformele absolut necesare, care să facă justiÅ£ia mai rapidă, mai eficientă, mai corectă, mai responsabilă, nefiind puse în aplicare.
„Legea ANI a fost folosită permanent drept sperietoare pentru membrii Legislativului. Fostul ministru al justiÅ£iei Monica Macovei s-a prezentat drept unicul ÅŸi veritabilul luptător împotriva corupÅ£iei, ameninţând în repetate rânduri cu retragerea proiectului dacă el nu este votat în forma propusă de domnia sa. Discreditarea Consiliului Superior al Magistraturii este o altă realitate flagrantă a guvernării de dreapta în domeniul justiÅ£iei. Reformarea CSM a fost numai una declarativă” – se apreciază în textul moÅ£iunii.
Social-democraÅ£ii critică ÅŸi politica externă a României, care „s-a dovedit în ultimii ani corolarul de incompetenţă al politicii interne româneÅŸti”. „România este azi izolată, o Å£ară ‘de mâna a doua’ în dialogul internaÅ£ional. România are astăzi o dublă politică externă, exercitată, pe de o parte, de un preÅŸedinte impredictibil, iar pe de altă parte, de un guvern incapabil să formuleze o strategie coerentă de politică externă” – este de părere PSD.
ÃŽn finalul textului se subliniază că moÅ£iunea de cenzură nu este un demers distructiv, ci dimpotrivă, „ÅŸansa unui nou început”. „Riscul de a mai pierde un an în haos ÅŸi de a rata ÅŸi anul al doilea al integrării este prea mare. Noi, cei din PSD, dorim o schimbare de direcÅ£ie: de la capitalismul oligarhic, la modelul social european, de la exclusivismul celor puÅ£ini ÅŸi privilegiaÅ£i la solidaritatea socială faţă de cei mulÅ£i” – afirmă, în încheiere, social-democraÅ£ii. ROMPRES