Moţiunea de cenzură nu este un instrument de şantaj la adresa Guvernului şi va fi votată de toţi parlamentarii social-democraţi, a declarat joi preşedintele PSD, Mircea Geoană, la finalul prezentării în Parlament a textului moţiunii.
El a susÅ£inut că moÅ£iunea de cenzură reprezintă mandatul primit de PSD de la patru milioane de votanÅ£i care aÅŸteaptă aplicarea politicilor publice promise de social-democraÅ£i, între acestea numărându-se pensii mai mari pentru vârstnici, subvenÅ£ii în agricultură, alocaÅ£ii mai mari pentru tinerele mame, burse pentru studenÅ£i ÅŸi tineri, un sistem de sănătate care să nu mai permită ca la farmacii bătrânii ÅŸi bolnavii „să se bată” pe medicamentele compensate.
„Suntem pregătiÅ£i toÅ£i parlamentarii, cu mic cu mare, să votăm săptămâna viitoare moÅ£iunea de cenzură. Apreciez că toÅ£i ai noÅŸtri vor fi prezenÅ£i ÅŸi vor vota moÅ£iunea”, a spus Geoană.
ÃŽntrebat ce garanÅ£ii are pentru aceste afirmaÅ£ii, liderul PSD a răspuns că are acele garanÅ£ii „pe care orice partid disciplinat le are în astfel de situaÅ£ii”. „Va fi o chestiune elementară de disciplină politică, ca toÅ£i parlamentarii să voteze moÅ£iunea, aici nu există târguieli”, a spus Geoană.
El s-a arătat sigur că va ÅŸti cum au votat senatorii ÅŸi deputaÅ£ii PSD la dezbaterea moÅ£iunii: „Vom ÅŸti, aÅŸa cum am ÅŸtiut la orice moÅ£iune, adică vom ÅŸti exact cum se votează. Există deja semnături, decizii, există democraÅ£ie ÅŸi disciplină în partidul nostru. DiscuÅ£ia despre sancÅ£iuni este nelalocul ei”, a menÅ£ionat Mircea Geoană.
MoÅ£iunea de cenzură „1.000 de zile de haos – sfârÅŸitul guvernării de dreapta”, depusă de PSD, a fost citită, joi, în plenul Parlamentului, urmând să fie dezbătută miercurea viitoare.
„După trei ani de la preluarea puterii de către alianÅ£a portocalie ÅŸi la ÅŸase luni de la instalarea guvernului Tăriceanu II, suntem astăzi în faÅ£a unei opÅ£iuni de conÅŸtiinţă: demitem, prin vot, acest guvern incompetent, lipsit de sprijin politic în Parlament ÅŸi deschidem calea spre o nouă formulă de guvernare, cu un nou program care să răspundă nevoilor României, susÅ£inut de o majoritate parlamentară transparentă, sau încurajăm, iresponsabil ÅŸi cu grave consecinÅ£e asupra dezvoltării României, mersul către un model de societate neeuropean, către o societate profund divizată ÅŸi polarizată”, se arată în textul moÅ£iunii.
ÃŽn opinia social-democraÅ£ilor, parlamentarii vor avea de ales, la votarea moÅ£iunii, între instaurarea stabilităţii în Å£ară, punând capăt „celor trei ani de conflicte politice succesive, care au generat ineficienţă guvernamentală ÅŸi neliniÅŸte socială”, ÅŸi menÅ£inerea unui guvern „de amatori, incapabil să găsească soluÅ£ii pentru principalele probleme ale românilor”.
Social-democraÅ£i susÅ£in că, după ÅŸase luni de guvernare „dezamăgitoare”, „Guvernul nu mai patinează, ci se scufundă”. „ÃŽn această situaÅ£ie, avertismentul nostru dat în Parlament pe data de 3 aprilie – ‘până la urmă, singura soluÅ£ie va fi o maÅŸină nouă’ – se concretizează prin această moÅ£iune de cenzură. Criza politică profundă în care ne găsim astăzi este rezultatul incompetenÅ£ei guvernării de dreapta din ultimii trei ani de zile” – se apreciază în moÅ£iune.
Semnatarii atrag atenÅ£ia asupra situaÅ£iei mai multor categorii sociale ÅŸi profesionale, care se confruntă cu probleme grave: pensionarii, agricultorii, profesorii ÅŸi cadrele medicale. „După 7 ani de creÅŸtere economică, familiile cu venituri reduse nu resimt în propriile lor case această bunăstare”, se apreciază în textul citat.
„Avem bani mai mulÅ£i la bugetul de stat, dar nu avem o politică de redistribuire echitabilă ÅŸi coerentă, ceea ce a condus la polarizarea puternică a veniturilor ÅŸi a consumului. Åži încă două mari ‘performanÅ£e’ ale guvernării de dreapta: 0% absorbÅ£ie a fondurilor europene ÅŸi 0 km de autostradă. Pentru toate aceste greÅŸeli grave, care costă România ÅŸi pe fiecare dintre cetăţenii ţării, Guvernul Tăriceanu trebuie să plece!” – consideră social-democraÅ£ii.
Prin moÅ£iunea de cenzură, PSD susÅ£ine să îşi face datoria de „partid responsabil”, de opoziÅ£ie, exprimând îngrijorarea majoră a peste 90% dintre români, sub ochii cărora se nasc două Românii, opuse ÅŸi ireconciliabile: „o Românie a opulenÅ£ei ÅŸi dispreÅ£ului social ÅŸi o Românie a sărăciei umilitoare ÅŸi a frustrărilor sociale de tot felul”.
Potrivit moţiunii, în ultimii ani, bogaţii au devenit tot mai bogaţi şi săracii tot mai săraci. Veniturile şi consumul celor mai săraci 20% dintre români au scăzut de la 11,24% din PIB în 2004 la numai 10,66% în 2005 şi, respectiv, 10,11% în 2006, în timp ce veniturile şi consumul celor mai bogaţi 20% dintre români au crescut de la 36,6% din PIB în 2004 la 37,32% în 2005 şi, respectiv, 38,03% în 2006.
ÃŽntre domeniile în care guvernul a înregistrat „mari eÅŸecuri” se înscriu, după cum apreciază social-democraÅ£ii, agricultura, „care a fost adusă la sapă de lemn de cele două guverne Tăriceanu”, sănătatea, educaÅ£ia, învăţământul, politica externă.
CreÅŸterea economică nu este sustenabilă, fiind într-o mare măsură bazată pe importuri ÅŸi, în general, „inconsecvenÅ£a politicii bugetare caracterizează ultimii ani de guvernare”, susÅ£ine PSD, menÅ£ionând că statul român a cheltuit într-o lună – decembrie 2006 – aproximativ 3 miliarde de euro, „nu se ÅŸtie cum ÅŸi pe ce”.
Printre alte nereuÅŸite ale Guvernului, PSD mai enumeră: „Nu au existat licitaÅ£ii publice sau alte forme transparente de cheltuire a banilor publici. Nu a fost introdusă programarea bugetară multianuală, aÅŸa cum cere Uniunea Europeană. /…/ Zero la sută grad de absorbÅ£ie a fondurilor europene – aceasta este una dintre cele mai mari nereuÅŸite ale întregii guvernări de după 2004. /…/ Sistemul de învăţământ românesc deviază puternic de la proiecÅ£ia modelului european. De trei ani de zile auzim de reforme, schimbări, reorganizări, pachete noi de legi, noi miniÅŸtri. /…/ Ministerul Sănătăţii este, de departe, cel mai bolnav organism public din România iar lipsurile ÅŸi debandada din spitale pun în real pericol vieÅ£ile pacienÅ£ilor”.
De asemenea, în opinia PSD, „domeniul justiÅ£iei este terenul în care relaÅ£ia contorsionată dintre PNL ÅŸi PD a produs poate cel mai mare rău în ultimii ani”, reformele absolut necesare, care să facă justiÅ£ia mai rapidă, mai eficientă, mai corectă, mai responsabilă, nefiind puse în aplicare.
Social-democraÅ£ii critică ÅŸi politica externă a României, care „s-a dovedit în ultimii ani corolarul de incompetenţă al politicii interne româneÅŸti”. „România este azi izolată, o Å£ară ‘de mâna a doua’ în dialogul internaÅ£ional. România are astăzi o dublă politică externă, exercitată, pe de o parte, de un preÅŸedinte impredictibil, iar pe de altă parte, de un guvern incapabil să formuleze o strategie coerentă de politică externă” – este de părere PSD.
ÃŽn finalul textului se subliniază că moÅ£iunea de cenzură nu este un demers distructiv, ci dimpotrivă, „ÅŸansa unui nou început”.
ReprezentanÅ£ii Partidului Social Democrat au depus, luni, la birourile preÅŸedinÅ£ilor Senatului ÅŸi Camerei DeputaÅ£ilor, moÅ£iunea de cenzură intitulată „1.000 de zile de haos – sfârÅŸitul guvernării de dreapta”. MoÅ£iunea de cenzură a PSD a fost semnată de 140 de parlamentari din totalul celor 146 de deputaÅ£i ÅŸi senatori social-democraÅ£i.
Nu au semnat moţiunea senatorii Ion Rădoi, Alexandru Athanasiu, Octav Cozmâncă şi Şerban Mihăilescu, iar de la Cameră lipsesc semnăturile deputaţilor Dan Iosif şi Adrian Severin.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anunţat, luni seară, după depunerea moţiunii, că Guvernul va fi prezent, joi, la citirea acesteia.
Dezbaterea şi votarea documentului social-democraţilor vor avea loc miercuri, 3 octombrie, când se va citi din nou textul moţiunii.
„Guvernul va avea la dispoziÅ£ie 45 de minute, iar grupurile parlamentare vor avea câte 20 de secunde pentru fiecare dintre parlamentari. Este, practic, procedura obiÅŸnuită, după care se va trece la vot”, a afirmat Olteanu.
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu le-a cerut, miercuri, la şedinţa de Guvern, tuturor miniştrilor să fie prezenţi la citirea textului moţiunii de cenzură depuse de PSD.Surse guvernamentale au precizat, pentru ROMPRES, că şeful Executivului a solicitat totodată ca, până la dezbaterea moţiunii, membrii Cabinetului să elaboreze răspunsul la argumentele invocate de social-democraţi în textul moţiunii.ROMPRES