În ziua de 27 ianuarie 2012 s-a desfăşurat la Şcoala cu Clasele I-VIII Nr.1 Valea Seacă, din comuna Valea Seacă, proiectul de parteneriat cultural-istoric: ,, Lăsaţi fluturii să zboare! -Mărturii despre Holocaust.
Ziua de 27 Ianuarie a devenit Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului, în urma rezoluţiei aprobate la 1 Noiembrie 2005 de Organizaţia Naţiunilor Unite. Rezoluţia respinge orice negare a Holocaustului şi încurajează statele membre ale Adunării Generale ONU să transmită viitoarelor generaţii lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete. Astfel, se recomandă dezvoltarea de programe educaţionale pentru a se încerca prevenirea viitoarelor acte de genocid.
Alegerea zilei de 27 ianuarie este legată de eliberarea lagărului de la Birkenau-Auschwitz din Polonia. În anul 1945, supravieţuitorii lagărului au fost eliberaţi de trupele sovietice în după-amiaza zilei de 27 ianuarie.
Ziua Internaţională a Holocaustului este comemorată, începând din anul 2006, în numeroase ţări din întreaga lume. Cu acest prilej, sunt aduse omagii, se aprind lumânări şi se organizează marşuri ale durerii, în memoria celor care au suferit şi au murit în timpul Holocaustului.
Proiectul nostru intitulat Lăsaţi fluturii să zboare! se referă la cei peste 6 milioane de oameni sacrificaţi în lagăre , în timpul războiului, oameni nevinovaţi, copii şi bătrâni deopotrivă, oprindu-ne în special la delicaţii fluturi, reprezentând copiii acestui genocide.
Programul activităţilor: 1. Cuvânt de deschidere – Am vrut să zbor ca un fluture! – profesor Limba Franceză, Elena-Diana Luncaşu; 2. Auschwitz – Drumul către moarte – prezentare PPT – prof. Limba Engleză Ana-Monica Cojocărescu ; 3. Holocaustul – amintiri din război – invitat de onoare General Fl. Aer. (r.) Alexandru Leonov – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război „Gen. Eremia Grigorescu” filiala Bacău; 4. Puterea de a ierta – prezentare Prof. Istorie Silviu-Ionel Pravăţ; 5. Cuvânt de mulţumire – d-na director prof. inv. Rodica Zugravu 6. Prezentarea şi vizionarea filmului artistic Aritmetica Diavolului; 7. Discuţii libere pe baza materialelor vizionate – profesorii coordonatori. 6. Discuţii libere pe baza materialelor vizionate – profesorii coordonatori.
Prin acest proiect s-a dorit cunoaşterea de către elevi a acestei părţi din istorie şi formarea unor deprinderi morale sănătoase pentru a lupta împotriva discriminărilor de orice gen. Înţelegerea şi asumarea consecinţelor ce decurg din orice faptă care presupune discriminarea oamenilor de către oameni. (Elena-Diana Luncaşu)