Conform unui studiu realizat de asociatia Ad-astra, Universitatea din Bacau se situeaza pe locul 20 intr-un clasament national al articolelor stiintifice publicate de cadrele universitare in reviste de specialitate. Profesorii universitari sunt multumiti insa studentii nu au vorbe de lauda pentru aceasta pozitie.
Primele locuri sunt ocupate de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatea Bucuresti din Bucuresti si Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca. Clasamentul a fost realizat in functie de articolele publicate de profesorii universitari in publicatiile internationale. Asta daca ne gandim la un clasament general. Din punct de v edere al domeniilor de activitate, Facultatea de Inginerie din cadrul Universitatii din Bacau ocupa locul 7, Ingineria materialelor, cu un singur articol publicat, locul 8, Ingineria mediului, cu un articol publicat locul 8 si Ingineria industriala tot cu un articol publicat, locul 4. Daca vorbim despre domeniul fizicii, Bacaul ocupa locul 8 la Fizica aplicata.
Profesorii sunt multumiti
In timp ce studentii nu au fost prea incantati de locul pe care il ocupa Universitatea Bacau in clasamentul general, profesorii se arata multumiti. „Chiar daca am fost clasati pe locul 20, aceasta nu este o pozitie care sa ne dezavantajeze, a precizat Gheorghe Pintilie, prorectorul Universitatii din Bacau.
In plus, clasamentul realizat de societatea Ad-astra nu mi se pare foarte relevant. S-a tinut cont de lucrarile publicate de profesori, dar nu de toate ci numai cele care au fost luate in considerare de ISI (sistemul de ierarhizare a revistelor stiintifice). Ideea este ca majoritatea profesorilor universitari din Bacau au publicat multe lucrari, dar nu in revistele internationale de cercetare stiintifica”.
De aceeasi parere este si Gabriel Lazar, profesor universitar de fizica. „Nu stiu cat de real este acest clasament, insa locul 20 din 50 mi se pare destul de bun, mai ales ca este o universitate mica, fara prea multi studenti si cu putine cadre didactice”.
Studentii considera jignitor locul 20
Tinerii care sunt inscrisi la Universitatea din Bacau se declara nemultumiti de acest loc. „Cred ca se poate mai mult, a afirmat Andrei Popa, student in anul IV la Facultatea de Inginerie. Spun asta pentru ca profesorii de la aceasta universitate au pretentii destul de mari de la noi, iar la examene sunt exigenti.
Nu vreau sa ne puna note pe ochi frumosi sau sa ne lase sa copiem, insa pot face si ei eforturi mai mari pentru a aduce Universitatea pe un loc mai bun in clasamentul universitatilor”. De aceeasi parere este si Mihai Andries, care a completat ca „…nu este suficient sa publici articole intr-o revista nationala sau sa scoti o carte pentru a te face cunoscut.
Iar profesorii cam asta vor, nu? Sa aiba un renume. Ori asta nu se poate daca nu se depun eforturi intelectuale si financiare”.
Publicarea unei lucrari cere timp si rabdare
Pentru a publica o lucrare intr-o revista de cercetare stiintifica este nevoie, pe langa studii aprofundate, si de rabdare si timp liber.
„Am muncit destul de mult pentru ultima lucrare pe care am publicat-o, a afirmat profesorul universitar Gabriel Lazar. Conform sistemului de ierarhizare a revistelor stiintifice denumit ISI doar cele mai bune reviste sunt luate in considerare, acestea fiind analizate de o serie de specialisti.
Astfel, in clasamentul facut de Ad – astra sunt mentionate doar articolele luate in considerare de ISI, si nu toate care au fosat publicate. Eu am publicat 14 lucrari, din care 3 in cursul anului 2005. Dat fiind faptul ca lucrarile sunt publicate in reviste avizate ISI, am certitudinea ca articolele publicate sunt si citite de diversi specialisti in domeniu”.
Alina RATA