Doua vieti salvate la Maternitatea Bacau

Un bebelus nascut in decembrie si care cântarea atunci doar câteva sute de grame a ajuns acum la o greutate normala. Micuta Madalina va pleca acasa, insa are nevoie in continuare de ingrijiri speciale si de examene medicale frecvente. Medicii atrag din nou atentia asupra riscurilor in cazul sarcinilor neurmarite medical. 

Cand a venit pe lume, in decembrie anul trecut, Madalina, o fetita din comuna Rachitoasa,  cantarea doar 700 de grame. Intrata sub supravegherea medicilor neonatologi, a urmat o lupta apriga pentru fiecare gram câstigat. Totul era sa fie rezolvata orice complicatie medicala aparuta. „Evolutia ei a fost nesperat de buna, desi a fost pe ventilatie, cu detresa respiratorie, cu complicatii asociate nasterii, cu complicatii hematologice”,  declara dr. Luminita Apostu, medic neonatolog. Dupa 60 de zile de la nastere, micuta Madalina cantareste acum peste 2000 de grame, iar mama s-a intors in spital pentru a invata sa o ingrijeasca. „In primul rând trebuie sa o vada si sa o monitorizeze medicul de familie, a explicat dr. Apostu. Un copil prematur poate avea probleme neurologice, oftalmologice, auditive, asa ca trebuie prezentat periodic la medicii specialisti”. In urma cu mai bine de doua luni, medicii din Maternitatea Bacau s-au straduit sa salveze  doua vieti, a unei mame si a copilasului ei nascut inainte de vreme. Femeia, de 37 de ani, era un caz grav de disgravidie, pe fondul hipertensiunii si al unui regim de viata nociv. Pentru salvarea ei, s-a aplicat o tehnica prezentata pentru prima data la un congres medical de la inceputul anului trecut si s-au cheltuit zeci de mii de lei.

„Pacienta avea o forma grava a unei afectiuni care apare in general iarna la gravide, a declarat dr. Vladimir Corneliac, medic obstetrica-ginecologie. Sarcina nu a fost deloc urmarita medical, iar mama a avut un regim alimentar nesanatos. Era hipertensiva, iar pe fondul acestui regim au aparut insuficienta hepatica, anemia, prin liza eritrocitelor si un nivel al trombocitelor scazut de la 150.000 la 29.000″. In mod normal, ar fi trebuit practicata histerectomia, dar sângele femeii nu se coagula, in ciuda tratamentului intensiv. Atunci, echipa medicala a decis sa incerce in premiera o procedura prezentata in primavara anului trecut la un congres de la Lyon. „Am facut un gen de ligatura vasculara si pe partea stânga, si pe partea dreapta a uterului. Sângerarea s-a oprit.”  Medicii atrag atentia asupra riscului la care sunt expusi mama si nou-nascutul in cazul sarcinilor neurmarite medical. Maternitatea Bacau a fost dotata cu aparatura de de investigare a fatului in uter. „Gravidele din judetul Bacau nu trebuie sa se mai adreseze centrelor universitare daca sunt interesate sa aiba un copil sanatos, spune dr. Corneliac. Suntem pregatiti cu topografe si speram ca, intr-un viitor apropiat, sa primim si alta aparatura.” Gravidele vor avea acces gratuit la aceste investigatii. Tot ce trebuie sa faca viitoarele mame este sa se adreseze medicilor specialisti inca din primul trimestru de sarcina.

Adauga un comentariu

*