Preşedintele-director general al Televiziunii publice, Alexandru Sassu, a anunţat, joi, că va cere Comisiei de Etică şi Arbitraj din cadrul SRTV să se pronunţe, în termenul cel mai scurt posibil, în cazul difuzării de către Jurnalul TVR a casetei cu Decebal Traian Remeş, considerând că transmiterea materialului nu a reprezentat un demers jurnalistic corect.
„Având în vedere aspectele amintite mai sus, consider că a continua difuzarea unor materiale similare cu cel contestat, până la lămurirea tuturor suspiciunilor ÅŸi chestiunilor de ordin legal ÅŸi deontologic, nu este corectă, legală ÅŸi oportună. Conducerea SRTv se delimitează net de orice încercare a salariaÅ£ilor de a folosi serviciul public în realizarea unor interese proprii sau ale unor terÅ£e persoane sau instituÅ£ii”, afirmă Alexandru Sassu, într-un comunicat transmis ROMPRES.
Alexandru Sassu susÅ£ine că provenienÅ£a materialului în care sunt prezentaÅ£i Decebal Traian RemeÅŸ ÅŸi Ioan Avram MureÅŸan este una ”extrem de dubioasă” ÅŸi ”induce” ideea că cele două persoane sunt vinovate.
”Inducerea ideii, prin intermediul titlului ÅŸi al comentariului folosite în emisiunile respective, că doi cetăţeni români sunt vinovaÅ£i, înainte ca justiÅ£ia să se pronunÅ£e, reprezintă o încălcare gravă a principiului constituÅ£ional al prezumÅ£iei de nevinovăţie”, susÅ£ine Sassu.
El admite că pelicula este subtitrată de altcineva în afară de angajaţii SRTv şi apreciază că difuzarea sa, în Jurnalul TVR de la ora 19,00, nu a reprezentat un demers jurnalistic corect.
”ÃŽn conformitate cu prevederile legii 41/1994, art. 14, alin 2, ‘Åžtirile ÅŸi informaÅ£iile care urmează să fie difuzate sub formă de texte sau imagini trebuie să fie verificate’, precum ÅŸi ale art. 10 din Statutului Ziaristului din SRTv, ‘Ziaristul de televiziune publică are datoria de a nu difuza informaÅ£ii false sau insuficient verificate. Pentru verificarea informaÅ£iilor, se vor folosi mai multe surse independente”, spune ÅŸeful TVR.
Alexandru Sassu consideră că imaginile respective nu trebuiau difuzate, până când nu erau întrunite condiţiile legale, iar informaţiile prezentate verificate.
Potrivit lui Sassu, statutul ziaristului din SRTv ”interzice folosirea de materiale filmate cu camera ascunsă ÅŸi înregistrări ale convorbirilor private, fără acordul prealabil al persoanei în cauză”.
”Este evident că acordul celor doi nu a existat ÅŸi, în consecinţă, autorul ÅŸi realizatorul, precum ÅŸi cel care a permis difuzarea pe postul public de televiziune, au încălcat statutul ziaristului din SRTv, a mai spus Sassu.
El adaugă ÅŸi că, potrivit aceluiaÅŸi statut, ”sensul ÅŸtirilor ÅŸi informaÅ£iilor nu trebuie să fie deformat sau fabricat prin modul de formulare, titluri sau comentarii”. Sassu apreciază că sensul informaÅ£iei difuzate în Jurnal a fost deformat de către autorul ÅŸi realizatorul ÅŸtirii prin modul de formulare a comentariului ÅŸi a titlului care induceau în mod explicit ÅŸi voit vinovăţia celor doi.
”Pe parcursul materialului, prezentatorii afirmă că imaginile pe care postul public le difuzează, ÅŸi nu altele, ‘probează, potrivit procurorilor DNA, că Decebal Traian RemeÅŸ ar fi luat mită’. De remarcat faptul că nu există o declaraÅ£ie oficială a vreunui procuror DNA care să confirme că imaginile pe care TVR le-a difuzat probează vinovăţia lui Decebal Traian RemeÅŸ. Pe imagini, autorii materialului au trecut în mod incorect titlul „Flagrant”, distorsionând încă o dată informaÅ£ia iniÅ£ială”, mai spune Sassu.
Şeful TVR condamnă faptul că autorul şi realizatorul, precum şi şeful Direcţiei Ştiri, Rodica Culcer, nu au semnalat nici Comitetului Director, nici directorului general, posibilitatea unei tentative de manipulare.
”Or întrebarea firească era care este raÅ£iunea pentru care sursa, oricare ar fi fost ea, doreÅŸte să transmită pe postul public aceste imagini”, spune Sassu, adăugând că va cere Comisiei de Etică ÅŸi Arbitraj din cadrul SRTV să se pronunÅ£e, în termenul cel mai scurt posibil, în acest caz.
”Conducerea SRTv se delimitează net de orice încercare a salariaÅ£ilor de a folosi serviciul public în realizarea unor interese proprii sau ale unor terÅ£e persoane sau instituÅ£ii”, conchide Sassu.