Două bucăţi din maxilarul unui dinozaur dintr-o specie din care s-au găsit foarte puÅ£ine rămăşiÅ£e fosilizate, au fost descoperite de un paleontolog francez la… Muzeul Geologic din Lisabona, informează vineri AFP recepÅ£ionată de Rompres.
Bucăţile de maxilar sunt dotate cu dinţi conici, asemănători celor ai crocodililor şi aparţin unui dinozaur din specia Baryonyx, un dinozaur carnivor care se hrănea în principal cu peşti.
Aceste resturi fosile au fost extrase în 1897 dintr-un depozit geologic vechi de aproximativ 120 de milioane de ani, aflat la Boca do Chapim, (la sud de Lisabona), însă au rămas complet ignorate în depozitele muzeului din capitala Portugaliei timp de 110 ani din cauza erorii unui curator din acea perioadă, care le-a etichetat drept rămăşiţe ale unui crocodil.
Cele două bucăţi de maxilar au rămas în anonimat până au fost remarcate de paleontologul francez Eric Buffetaut care le-a catalogat ca aparţinând speciei de dinozauri carnivori Baryonyx, dinozauri cu mers biped şi o înălţime de 4,5 metri. În momentul descoperirii acestor fosile, nici unul dintre paleontologii vremii nu ar fi putut să le identifice, primul exemplar aproape complet de Baryonyx fiind găsit abia în 1983 în Anglia, ocazie cu care paleontologii au şi clasificat această specie.
Până în prezent au fost descoperite foarte puţine fosile din specia Baryonyx, în afara exemoplarului din Anglia mai fiind descoperite câteva exemplare în Nigeria şi Spania.
Paleontologii care au realizat această descoperire la sfârÅŸitul secolului XIX au fost înÅŸelaÅ£i de caracteristicile dinÅ£ilor lui baryonyx care sunt identici cu cei ai crocodililor – dinozaurii carnivori din speciile cunoscute până la acea dată aveau dinÅ£i foarte ascuÅ£iÅ£i ÅŸi aplatizaÅ£i, de forma unor lame de cuÅ£it, pe când baryonyx avea dinÅ£ii conici, la fel ca cei ai crocodililor.ROMPRES