Modul de prepare al produselor din carne (mezelurile in special) este tot mai controversat in Romania. Medicii nutritionisti atrag atentia asupra produselor care nu sunt etichetate corect si care ascund, de cele mai multe ori, provenienta carnii. Astfel, ajungem sa consumam chiar si zilnic carne de cal, caine, pisica sau nutrie, fara ca macar sa stim acest lucru.Romanii consuma anual circa 9-10 kg de mezeluri, potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Carnii. Din totalul vanzarilor de mezeluri, ponderea cea mai mare o detin salamurile, cu 40%, urmate de carnati si crenvursti, cu 20% si parizer, cu 15%. Din dorinta ca alimentele, in special carnea si preparatele din carne, sa aiba un aspect mereu fraged si un termen de valabilitate cat mai mare, multi producatori aleg sa foloseasca potentiatori de gust si aditivi alimentari care ajuta la mentinerea aspectului proaspat. Mai mult, medicii nutritionisti sustin ca unii producatori adauga sorici, apa, grasime si tendoane, in cantitati mai mari decat ingredientul de baza, carnea. Desi conform etichetei, carnea este ingredientul principal al multor preparate, analizele de laborator realizate de cei de la ANPC arata ca aceste alimente contin resturi de tesut muscular. Produse ca parizerul, crenvurstii, salamul de vara au un continut de proteine mai mic cu 2% fata de prevederile legale, semn ca la prepararea lor s-a folosit foarte putina carne. De exemplu, un parizer de curcan contine de fapt emulsie de sorici si slanina de porc, iar un crenvurst de curcan are 60% carne porc si 15% curcan. Aceasta nu este cea mai mare problema. Chiar si in cazul in care carnea este prezenta in cantitati rezonabile pe eticheta, aceasta nu este o garantie deoarece carnea de porc este adesea amestecata cu carne de magar, nutrie, cal, dar si de caine sau pisica, dupa cum a declarat directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Iar in cazul in care produsul contine doar tipul de carne inscris pe eticheta, de fapt, cumparam sare si apa in loc de carne in mezeluri, o combinatie care nu doar ca nu ne hraneste, dar ne si imbolnaveste. E concluzia inspectorilor de la Protectia Consumatorului care au gasit in jumatate din produsele verificate mai multa sare decat prevede legea. Preparatele sunt injectate in mod normal cu un amestec de sodiu, conservanti si apa. Numai ca multi producatori intrec masura. Specialistii stiu ca in foarte multe situatii, in reteta preparatelor cu carne intra chiar acest procedeu, de injectare. Odata injectate, produsele cantaresc mai mult si tin mai mult. Astfel, producatorii au tot interesul financiar sa puna mai multa sare.