Un cioban din Moldova se laudă cu o turmă de oi roz

Ce blană a avut mielul care a ajuns în farfurie? Cui îi pasă? Ei bine, unui oier din Moldova, care se laudă cu asta. După 20 de ani de încrucişări controlate, are o turmă de oi… roz. De toată frumuseţea.

E-o blană specială, spune el, ca şi animalele. Cu strămoşi tocmai din Rusia.

La prima vedere, oile roz nu diferă cu nimic de mioarele obişnuite. Pentru cunoscători, însă, blana lor e cu totul specială.

Sute de împerecheri controlate şi două decenii de experimente, de atât a avut nevoie Ilie Airinei ca să creeze o nouă rasă, oaia karakul roz de Botoşani. Povestea începe acum 20 de ani, când nea Ilie a cumpărat câteva capete de ovine din Rusia. Le-a împerecheat cu berbecii din Botoşani şi rezultatul i-a uimit pe oieri.

Turma lui nea Ilie numără acum 1.500 de capete. Doar 100 sunt oi rare, cu blana roz. Munca este şi ea una pe măsură.

Deşi provin de la o rasă rară, carnea şi produsele date de oile roz se vând la un preţ similar cu cele obişnuite. De Paşte, din turmă, oierul scoate bani doar de la clienţii vechi, care îl cunosc, iar produsele le împarte cu angajaţii. Nici măcar blana specială nu e valorificată. Fiecare piele de oaie merge la muzeul oilor roz, deschis de nea Ilie chiar în curtea fermei.

Adauga un comentariu

*