Produsele vegetale sunt mai scumpe decat carnea!

Perioada postului constituie un moment bun pentru producatori si comercianti de a creste preturile la produsele specifice, dar si la legume si fructe. Cei care doresc sa renunte la carne ar trebui sa ia in calcul anumite aspecte de ordin financiar inainte de a incepe postul, intrucat preturile la produsele vegetale sunt ridicate, ba chiar mai scumpe decat ale celor pe baza de carne.

Pretul unui kilogram de carnati vegetali este de 15 lei, pe cand al celor din carne – de doar 16 lei. Piftelele vegetale costa 9,5 lei, un pate – 4 lei, la fel ca pate-ul din ficat de porc, iar o cutie de tofu, supranumit si „branza din soia”, ajunge la aproximativ 7 lei.Referitor la legume, comerciantii marturisesc ca preturile sunt mai mari decat cele din anii precedenti si, implicit, si vanzarile sunt mai scazute.Un kilogram de cartofi sau de ceapa costa aproximativ 1-1,5 lei, unul de castraveti sau rosii – 6 lei, iar o salata – intre 2,5-3 lei bucata. Legatura de ridichi de luna ajunge la 2 lei, la fel ca si patrunjelul si mararul.Nici la capitolul fructe preturile nu sunt atat de mici: kilogramul de mere costa 3 lei, portocalele – 5 lei, bananele si lamaile – 6 lei. Fiind vorba de o perioada in care majoritatea legumelor si fructelor provin din sere sau din import, in cele mai multe zone din Iasi se practica aceleasi preturi, cu diferente de cativa bani.

Adauga un comentariu

*