Imaginea românilor din Italia este asemănătoare cu a italienilor plecaţi în SUA în perioada interbelică

Imaginea românilor în Italia este ”oarecum asemănătoare’ celei despre italieni după masiva lor emigraÅ£ie în SUA din perioada interbelică, a declarat pentru ROMPRES, primarul oraÅŸului Torino, Sergio Chiamparino, la finele vizitei făcute sâmbătă în municipiul Bacău.

‘AÅŸa cum infracÅ£iunile comise de grupuri mici de familii de italieni pe teritoriul Americii au atras anatema de ‘mafioÅ£i’ asupra tuturor celor ce au părăsit Italia în căutarea unei vieÅ£i mai bune – formulare larg mediatizată în situaÅ£ia de criză de la finele anilor ’20 ÅŸi începutul celor din deceniul ’30 prin care au trecut SUA -, aÅŸa ÅŸi unele infracÅ£iuni izolate comise de români din Italia se abat printr-un val mediatic ca un oprobriu general necuvenit’, spune primarul torinez.

Sergio Chiamparino a adăugat că italienii trebuie să fie, ÅŸi chiar sunt în marea lor majoritate având în vedere experienÅ£a proprie trăită, ”mai atenÅ£i” atunci când este vorba de a categorisi pe români, ce au o ”foarte importantă contribuÅ£ie” la dezvoltarea comunităţii unde au emigrat.

Primarul Chiamparino a reiterat mulÅ£umirile sale la adresa comunităţii românilor din marele oraÅŸ italian, a celor care au avut ‘o contribuÅ£ie decisivă, prin munca lor, pentru ca marea sărbătoare a lumii să poată avea loc’.

Edilul torinez crede că aÅŸa cum majoritatea italienilor a fost ÅŸi este privită ca ”factor dinamizator” al vieÅ£ii ÅŸi progresului american, ÅŸi cei mai mulÅ£i români veniÅ£i în Italia ‘sunt consideraÅ£i oameni muncitori, competenÅ£i ÅŸi responsabili în comunitatea în care trăiesc’.

‘O spun sincer: prezenÅ£a românilor nu este doar utilă, ci chiar necesară”, a mai subliniat Chiamparino.

El consideră ca relaÅ£iile inter-oraÅŸe, cum sunt cele stabilite în urmă cu doi ani între Torino ÅŸi Bacău, permit ‘inventarierea responsabilă a problemelor’, pot ‘netezi, prin soluÅ£iile găsite în comun, asperităţile necunoaÅŸterii reciproce’, determinând ‘învingerea inerÅ£iile generate de neîncredere’.

Corolarul de până acum al acestor relaÅ£ii îl constituie un ‘Acord de înÅ£elegere’, semnat sâmbătă, la Prefectura Bacău. Documentul, unicat în relaÅ£iile româno-italiene, oferă deschideri concrete de colaborare în domeniile de servicii comunitare, economice, protecÅ£ie civilă, învăţământ universitar. Acesta prevede, într-un paragraf distinct, implementarea soluÅ£iilor găsite în comun, privind integrarea fără convulsii a românilor stabiliÅ£i sau sosiÅ£i la muncă în marele oraÅŸ italian. La realizarea acestui acord, contribuÅ£ii importante au avut fostul consul al României la Milano, Mircea Ghiordunescu, precum ÅŸi AsociaÅ£ia Românilor din Torino ‘Frăţia’.

‘Avem acum bazele unor relaÅ£ii ce ar trebui să fie un exemplu, să se constituie într-o experienţă reuÅŸită ce trebuie ‘vizualizată’ ÅŸi preluată pentru a contracara efuziunile emoÅ£ionale neproductive izvorâte din cauze mai mult sau mai puÅ£in obscure’, a declarat, pentru ROMPRES, primarul muncipiului Bacău, Romeo Stavarache.

La ceremonia semnării ”Acordului de înÅ£elegere” au mai participat prefecÅ£ii de Torino, Luigi Sotile, ÅŸi Bacău, Gabriel Berca, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Mihai Ghiorghiu, reprezentanÅ£i ai Ambasadei Italiei la BucureÅŸti, precum ÅŸi conducerile instituÅ£iilor deconcentrate sau descentralizate din judeÅ£ul Bacău. ROMPRES

Adauga un comentariu

*