Prefectul judeţului Satu Mare, Radu Bud a luat act de demisia preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Ştefan Szabo. Până la prima şedinţă ordinară a consilierilor judeţeni, conducerea instituţiei este asigurată de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de preşedinte, vicepreşedinte care va convoca şedinţele consiliului judetean, transmite corespondentul AMOS News.
ÃŽntr-un comunicat de presă al InstituÅ£iei Prefectului JudeÅ£ului Satu Mare se precizează că „în cazul demisiei lui Åžtefan Szabo din funcÅ£ia de preÅŸedinte al Consiliului JudeÅ£ean Satu Mare ÅŸi renunţării la mandatul de consilier judeÅ£ean, InstituÅ£ia Prefectului face următoarele precizări:
Demisia lui Ştefan Szabo, datată 22 octombrie, a fost trimisă spre ştiinţa prefectului Radu Bud, care a luat act de această decizie, prerogativele legale ce revin prefectului într-o astfel de situaţie se referă doar la vegherea respectării legalităţii demersurilor pe care Consiliul Judeţean trebuie să le parcurgă în perioada următoare.
Doar în trei cazuri ale încetării mandatului preşedintelui consiliului judeţean înainte de termen, prevăzute de Legea 393/2004 coroborate cu Legea 215/2001, se impune emiterea unui ordin din partea prefectului şi anume: dacă se află în imposibilitatea exercitării funcţiei datorită unei boli grave, certificată, care nu permite desfăşurarea activităţii în bune condiţii timp de 6 luni pe parcursul unui an calendaristic; dacă acesta nu-şi exercită, în mod nejustificat, mandatul timp de 45 de zile consecutiv; dacă a fost arestat preventiv.
Măsura arestării preventive se comunică de îndată prefectului de către instanţa de judecată, iar prin ordin al prefectului se constată suspendarea mandatului.
În temeiul art. 9 alin. 2 din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, modificată şi completată, calitatea de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: a) demisie, … etc. Aliniatul 3 al art. 9 din aceeaşi lege precizează că încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul judeţean prin hotărâre la propunerea oricărui consilier. Articolul 18 alin. 3 din aceeaşi lege precizează expres că încetarea mandatului de consilier în condiţiile art. 9 alin. 2 are ca efect încetarea de drept pe aceeaşi dată şi a mandatului de preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean.
În toate situaţiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia, consiliul judeţean adoptă în prima şedinţă ordinară o hotărâre prin care se ia act de situaţia apărută şi se declară vacant locul consilierului în cauză.
Potrivit Legii 215/2001, art. 94 litera b cu trimitere la art. 107 alin. 2, până la prima ÅŸedinţă ordinară a consiliului judeÅ£ean conducerea este asigurată de unul dintre vicepreÅŸedinÅ£i, desemnat de preÅŸedinte, vicepreÅŸedinte care va convoca ÅŸedinÅ£ele consiliului judeÅ£ean”.