Student in SUA- scop in viaţă !?

„Cred că cel mai greu aici e că eÅŸti departe de familie. Åži cu fusul orar e greu cand vrei să suni…. Åži ca să mergi acasă e scump ÅŸi complicat. Uite, cu inmormantarea tatălui, Adi nici nu a găsit avion ca să ajungă la timp.

Zicea atunci el că dacă era prin Europa undeva ar fi ajuns oricum, ÅŸi era acolo….”, ne-a povestit Carmen Sescu, care Impreună cu Adrian, au absolvit Facultatea de Inginerie AerospaÅ£ială, din cadrul Universităţii Politehnice BucureÅŸti. In 2005, cei doi au fost puÅŸi In legătură cu Universitatea din Toledo, Ohio, de către un profesor roman stabilit In Statele Unite de 18 ani. Aici au aplicat un dosar pentru bursă In acelaÅŸi domeniu de studiu. Bursa primită, „graduate assistantship”, este pană In 2011. Dar de obicei, americanii mai dau răgaz un an, o ÅŸansă să IÅ£i găseÅŸti de muncă, numai să nu te Intorci In Å£ară.

Adrian şi Carmen Sescu, soţ şi soţie, nu aveau nici un gand să plece din Romania, ba chiar Işi făceau planuri de rămas In ţară. Adrian făcea masterul, Incepuse doctoratul, era preparator la aceiaşi facultate şi lucra part time la un institut de cercetare.

Carmen lucra la o firmă tot In domeniul Aeronave, firmă care avea deschidere spre Europa. Salariile erau totuşi foarte mici. Deoarece locuiau Incă In Regie, cei doi ca toate familiile tinere, se gandeau să Inchirieze un apartament, dar banii nu le-ar fi ajuns decat să se Intreţină. Intr-o zi s-a Intamplat că Indrumătorul lui Adrian de la facultate, le-a povestit despre un profesor din SUA, care avea nevoie de studenţi pentru anumite proiecte. Acest profesor avea să Ii şi recomande la Universitatea din Toledo.

Aveau rezultate, dar Intotdeauna o redomandare bună cantăreşte mult. Aşa s-a Intamplat de au primit bursa şi au plecat In Statele Unite.

„Nu am fost foarte convinşi că facem bine să venim Incoace, dar am zis că trebuie să Incercăm ceva, şi asta s-a ivit; ştii cum era In Romania, toată lumea ar fi vrut să plece, să Incerce altceva, oricum, condiţiile sunt mult mai bune aici. Se munceşte foarte mult, dovadă că este şi o ţară prosperă” au povestit cei doi. Pe parcursul studiilor sunt implicaţi In foarte multe proiecte, ca atare, banii pe care Ii primesc ca bursă, sunt mai mult decat meritaţi.

Cei doi au povestit că America nu mai e ce a fost, In sensul că studenţii nu mai fac din a ajunge acolo un ţel In viaţă. Probabil intrarea In Europa a schimbat multe. E adevărat că au apărut firme In ţară care au contracte cu mari companii din Europa, şi atunci studenţii Işi pot găsi imediat de muncă după ce termină facultatea. Se vorbeşte mult In ultimul timp şi de nesiguranţa din mediile universitare din SUA, dovadă şi masacrul de la Universitatea Politehnică de stat Virginia Tech. Este foarte posibil ca şi acesta să fie un motiv pentru care a scăzut numărul celor care merg cu burse peste ocean.

„Aici la Universitate şi la Incă una pe care o ştim noi au mai fost cateva cereri de studenţi romani. S-au cerut 4 studenţi; au fost 4 (buni) care s-au oferit, dar pană la urmă n-a mai vrut să vină nici unul dintre ei. Am senzaţia că lumea nu prea se mai omoară să vină Incoace şi asta mai ales de cand cu intrarea In Europa. Romanii au devenit europeni şi Işi pot căuta burse sau servicii pe continent. Spre exemplu, unul dintre studenţi nu a venit pentru că a avut o ofertă In Suedia. Alţii şi-au găsit de treabă la firme serioase de aviaţie din Europa (Germania, Italia). Cat despre studenţii care au renunţat, sunt 3 de la Facultatea de Aeronave, Politehnica Bucureşti. Cei mai mulţi ajung la concluzia că e mai bine să rămană In Europa pentru că sunt mai multe porţi deschise”, ne-a explicat Adrian.

Romanii Intotdeauna au avut rezultate bune la şcolile din străinătate, inclusiv SUA, şi Intotdeauna sunt bineveniţi şi primiţi acolo. Motiv pentru care şi o să continue să plece cei mai buni, dacă nu neapărat peste ocean, cel puţin In străinătate. Păcat că nu se face mai nimic ca ei să se şi Intoarcă.

din SUA – Iulia SESCU

Adauga un comentariu

*