Camera Federativă a Medicilor cere întreruperea programului naţional de sănătate

Reprezentanţii Camerei Federative a Medicilor din România consideră Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei (PNESS) o risipă de bani şi solicită întreruperea acestuia pe motiv că fondurile investite în acest proiect ar putea fi folosite pentru creşterea salariilor medicilor.

„Banii alocaÅ£i Programului naÅ£ional de evaluare a stării de sănătate a populaÅ£iei, respectiv 300 milioane euro, ar putea fi utilizaÅ£i cu scopul de a creÅŸte salariile medicilor tineri, în special ale celor din zonele defavorizate pentru a rămâne acolo, deoarece în acele locuri se înregistrează cele mai multe cazuri de afecÅ£iuni”, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, preÅŸedintele Camerei Federative a Medicilor din România (CFMR), Dan PereÅ£ianu.

Potrivit lui PereÅ£ianu există un deficit de aproximativ 2000 de doctori la nivel naÅ£ional, în special în judeÅ£ele BotoÅŸani, Vaslui ÅŸi Tulcea. PreÅŸedintele CFMR a mai spus că peste patru mii de medici tineri au făcut cerere să plece din Å£ară pentru a lucra în Uniunea Europeană. „Prin plecarea acestora, statul român pierde aproximativ 90 de milioane de euro. Dacă acestor medici li s-ar fi dat 1.000 de euro pe lună salariu, ei nu ar mai fi plecat”, a adăugat PereÅ£ianu.

Sindicaliştii spun că orice program de sănătate trebuie să aibă un scop, dar şi o soluţie, ceea ce în opinia preşedintelui CFMR nu se întâmplă în cazul programului iniţiat de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Adauga un comentariu

*