Prevenirea si combaterea violentei in sport

În zilele de 21 şi 22 aprilie 2012, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău vor asigura măsuri specifice pe linia prevenirii şi combaterii violenţei pe timpul desfăşurării unor jocuri sportive de fotbal şi handbal.

SÂMBĂTĂ – 21 APRILIE 2012:

1. Partida de fotbal dintre echipele A.S. CĂIUŢI – VOINŢA OITUZ (Liga a IV – a de fotbal), pe stadionul din localitatea Căiuţi , începând cu ora 11.00

2. Partida de fotbal dintre echipele A.S. NEGRI – A.S. RĂCĂCIUNI (Liga a IV – a de fotbal), pe stadionul din localitatea Prăjeşti – judeţul Bacău , începând cu ora 17.00.

3. Partida de handbal dintre echipele CSM 2010 BACĂU – AS CORONA BRAŞOV (Liga Naţională de Handbal Feminin), la Sala Sporturilor din municipiul Bacău, începând cu ora 11.00.

4. Partida de handbal dintre echipele ŞTIINŢA BACĂU – ACTIV PLOIEŞTI (Divizia A – handbal feminin) , la Sala Sporturilor din municipiul Bacău, începând cu ora 13.00.

DUMINICĂ– 22 APRILIE 2012:

Partida de fotbal dintre echipele A.S. SIRETUL – ASC II BACĂU , pe stadionul din localitatea Siretul (comuna Săuceşti, judeţul Bacău ), începând cu ora 11.00.

Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău va asigura, prin măsuri specifice prevenirea şi combaterea unor acte şi fapte care pot duce la tulburarea ordinii publice înainte, pe timpul şi după terminarea acestei partide, în zona imediată şi apropiată a locului de desfăşurare, restabilirea ordinii publice (în situaţia în care a fost tulburată).

RECOMANDĂRI

Spectatorii sunt obligaţi sã respecte cu stricteţe mãsurile stabilite de organizatori şi forţele de ordine, pe traseele de deplasare cãtre/de la locurile de desfãşurare a competiţiilor şi jocurilor sportive, în apropierea şi în interiorul bazelor sportive. La solicitarea forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţã, spectatorii au obligaţia de a prezenta documentele de acces şi, dupã caz, actele de identitate. Spectatorii au obligaţia de a prezenta, la solicitarea forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţã, materialele de publicitate vizualã aflate asupra lor.

În incinta arenei sportive, spectatorii sunt obligaţi sã respecte ordinea, siguranţa şi regulile stabilite de organizator.

Spectatorilor le este interzis:

– sã pãtrundã sau sã încerce pãtrunderea în incinta bazei sportive ori, dupã caz, a arenei sportive fãrã documente de acces sau prin încãlcarea normelor legale de acces stabilite de organizator;

– sã pãtrundã în stare vãditã de beţie sau sã consume bãuturi alcoolice în arena sportivã;

– sã refuze prezentarea documentelor de acces şi, dupã caz, a actelor de identitate, la solicitarea justificatã a forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţã;

– sã refuze supunerea la efectuarea controlului corporal preventiv şi al bagajelor de cãtre forţele de ordine;

– sã arunce asupra celorlalţi spectatori, asupra oficialilor sau a jucãtorilor, asupra forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţã, asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în incinta bazei sportive, precum şi în direcţia suprafeţei de joc cu obiecte de orice fel sau cu substanţe corozive ori care murdãresc;

– sã provoace ori sã participe efectiv la scandal în incinta bazei sportive ori, dupã caz, a arenei sportive

– sã sãvârşeascã fapte, acte sau gesturi obscene, sã profereze ori sã scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţãri cu acte de violenţã împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucãtori sau a bunurilor acestora

– sã profereze ori sã scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţã

– sã ameninţe cu acte de violenţã forţele de ordine sau personalul de ordine şi siguranţã;

– sã îşi ascundã faţa cu articole de îmbrãcãminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea;

– sã refuze pãrãsirea imediatã a arenei sportive, dacã mãsura evacuãrii a fost dispusã de cãtre personalul de ordine şi siguranţã sau de cãtre forţele de ordine.

INFRACŢIUNI

1. Fapta unei persoane cãreia i s-a interzis accesul la unele competiţii sau jocuri sportive de a încerca, folosind orice mijloace, sã pãtrundã ori de a pãtrunde în arena sportivã unde se desfãşoarã o competiţie sau un joc sportiv de genul celor pentru care s-a dispus interdicţia .

2. Pãtrunderea sau încercarea de pãtrundere fãrã drept, prin orice mijloace, pe suprafaţa de joc .

3. Portul sau încercarea de a introduce în incinta arenei sportive cuţit, pumnal, şiş, box, castet ori alte asemenea obiecte.

4. Confecţionarea, deţinerea, încercarea de a introduce, introducerea, folosirea sau orice altã operaţiune fãrã drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie, în incinta arenei sportive.

5. Opunerea cu violenţã faţã de personalul de ordine şi siguranţã sau faţã de forţele de ordine ori împiedicarea acestora de a-şi exercita atribuţiile specifice.

6. Deţinerea sau încercarea de a introduce în incinta arenei sportive substanţele iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant.

7. Utilizarea în arena sportivã a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe, rãspândirea ori deţinerea, în vederea rãspândirii, de asemenea simboluri.

8. Promovarea cultului persoanelor vinovate de sãvârşirea unei infracţiuni contra pãcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe prin propagandã, sãvârşitã prin orice mijloace în incinta arenei sportive.

9. Lovirea sau orice acte de violenţã cauzatoare de suferinţe fizice, sãvârşite în incinta arenei sportive, asupra unui alt spectator, care au pricinuit o vãtãmare ce nu necesitã îngrijiri medicale sau necesitã pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile.

10 . Fapta sãvârşitã în incinta arenei sportive asupra unui spectator, prin care s-a pricinuit o vãtãmare a integritãţii corporale sau a sãnãtãţii acestuia, care necesitã pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile.

11. Fapta sãvârşitã în incinta arenei sportive asupra unui spectator, prin care s-a pricinuit o vãtãmare a integritãţii corporale sau a sãnãtãţii acestuia, care necesitã pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile ori dacã a produs vreuna dintre urmãtoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionãrii acestora, o infirmitate permanentã fizicã ori psihicã, sluţirea, avortul sau punerea în primejdie a vieţii persoanei.

12. Uciderea unei persoane în arena sportivã ori a unui spectator.

13. Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a scaunelor sau a altor elemente de mobilier, a instalaţiilor de orice fel, a amenajãrilor interioare, a cablajului electric, a echipamentelor şi instalaţiilor .

14. Portul de armã, fãrã drept, în incinta arenei sportive .

15. Manifestãrile sãvârşite în arena sportivã prin care se exprimã dispreţ pentru însemnele României sau pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritãţile.

16. Fapta spectatorului care sãvârşeşte în incinta arenei sportive acte sau gesturi, profereazã cuvinte ori expresii sau se dedã la orice alte manifestãri prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal ori se tulburã în alt mod ordinea publicã .

17. Participarea la o încãierare între mai mulţi suporteri în incinta arenei sportive.

18. Ameninţarea sãvârşitã nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directã împotriva unui reprezentant al forţelor de ordine, lovirea sau orice alte acte de violenţã, vãtãmarea corporalã sau vãtãmarea corporalã gravã a acestuia.

 

Adauga un comentariu

*