Comunitatea românească din Italia este arătată cu degetul, după arestarea unui Å£igan român suspectat de agresarea unei femei – ancheta nu a stabilit încă dacă ea a fost violată – în apropiere de Roma, care a determinat guvernul să reacÅ£ioneze ÅŸi care a ÅŸocat populaÅ£ia din Peninsulă, unde imigranÅ£ii respectivi, recent sosiÅ£i, sunt percepuÅ£i ca o ameninÅ£are pentru securitatea ţării, scrie joi, într-un comentariu transmis din capitala italiană, agenÅ£ia France Presse.
Giovanna Reggiani /47 de ani/, soţia unui căpitan de marină, a fost găsită în stare de comă marţi seara într-o râpă în apropiere de o tabără de la periferia Romei unde trăiesc numeroşi ţigani originari din România. Presupusul său agresor, un ţigan din România, în vârstă de 24 de ani, a fost arestat. AFP menţionează că ancheta n-a stabilit încă dacă victima a fost violată, aşa cum au relatat mass-media italiene. Agresiunea survine după alte diverse fapte care pun în cauză cetăţeni români, care au alimentat apariţia unui curent xenofob în Peninsulă.
Majoritatea politică de centru-stânga din Italia s-a sesizat şi ea în legătură cu problema securităţii, care, în mod obişnuit, este acaparată de către dreapta politică, şi i-a cerut Uniunii Europene să intervină pe lângă autorităţile de la Bucureşti ca să instituie controale mai eficiente în ce priveşte fluxul de emigranţi.
”Facem în aÅŸa fel ca asemenea acte să nu se repete”, a declarat joi ÅŸeful guvernului italian, Romano Prodi. Miercuri seara, Prodi a convocat de urgenţă un consiliu de miniÅŸtri extraordinar pentru a adopta un decret-lege ce facilitează expulzarea din Italia a străinilor proveniÅ£i din celelalte ţări membre ale Uniunii Europene care se fac vinovaÅ£i de delicte deosebit de grave.
Primul ministru italian Romano Prodi i-a telefonat omologului său român, Călin-Popescu Tăriceanu, pentru a-i cere să colaboreze în lupta împotriva infracÅ£ionalităţii în rândul cetăţenilor săi. BucureÅŸtiul a trimis joi trei poliÅ£iÅŸti în Italia, pentru a-i ajuta ”pe colegii lor italieni în ancheta” în legătură cu agresiunea comisă de un Å£igan provenit din România.
Potrivit Institutului de statistică Istat, în Italia trăiesc circa 342.200 de cetăţeni români, dar, conform organizaţiei catolice Caritas, ei ar fi în număr de 556.000, o cifră în creştere puternică de la intrarea României în UE la 1 ianuarie 2007. Mulţi dintre ei trăiesc în condiţii precare, în tabere improvizate la periferia marilor oraşe, unde unii dintre ei se ocupă cu micul comerţ sau cerşesc.
ConsideraÅ£i ca fiind cea mai numeroasă comunitate de imigranÅ£i din Italia, unde trăiesc circa 3,7 milioane de străini, cetăţenii români sunt acuzaÅ£i de poliÅ£ie că se află pe primul loc la capitolul infracÅ£ionalitate: în 2006, ei reprezentau 15,4 % din străinii acuzaÅ£i de omor, violenţă sexuală ÅŸi furturi. Dar, această problemă ”nu afectează numai Italia”, a subliniat Prodi.
Mult mai precis a fost Walter Veltroni, primarul Romei ÅŸi ÅŸef al unui nou mare Partid Democrat /PD, de centru-stânga/. ”Primarii nu pot face faţă singuri fluxurilor migratorii masive datorate intrării României în UE care acum s-au schimbat: pe lângă oameni corecÅ£i sunt ÅŸi mulÅ£i infractori”, a declarat Veltroni în La Repubblica. Ca în toate celelalte ziare, ÅŸi în acest acest cotidian, de stânga, cazul de agresiune a avut un larg ecou.
La rândul ei, opoziÅ£ia de dreapta a acuzat coaliÅ£ia de stânga, aflată la putere, ÅŸi pe primarul Romei că sunt ”responsabili” de creÅŸterea fenomenului infracÅ£ionalităţii din cauza unei politici laxiste. Astfel, liderul partidului AlianÅ£a NaÅ£ională /AN, dreapta conservatoare/, Gianfranco Fini, a cerut ”distrugerea taberelor instalate abuziv ÅŸi expulzarea persoanelor clandestine care nu dispun de venituri”. Alessandra Mussolini, nepoata ”Ducelui” ÅŸi reprezentantă a extremei-drepte italiene, ”l-a invitat” pe ambasadorul României la Roma ”să părăsească” Italia, estimând că românii sunt ”indezirabili” în Peninsulă.
Biserica catolică italiană ÅŸi-a exprimat ÅŸi ea opinia. Monseniorul Angelo Bagnasco, preÅŸedintele ConferinÅ£ei episcopale italiene, a subliniat necesitatea existenÅ£ei ”unei conÅŸtiinÅ£e etice solide”, nu numai pentru italieni, ”ci ÅŸi pentru cei care vin în Italia în căutarea prosperităţii ÅŸi a unei situaÅ£ii mai bune”.
Italia a adoptat măsuri dure împotriva străinilor care pun în pericol securitatea publică
Guvernul italian a aprobat un pachet de măsuri ce permite autorităţilor să expulzeze cetăţeni ai Uniunii Europene care reprezintă un pericol pentru securitatea publică. Decizia, luată în cadrul unei reuniuni extraordinare a executivului de la Roma, miercuri seara, intervine în urma unei serii de infracţiuni semnalate recent şi atribuite imigranţilor, în special celor români. În ultimul episod, petrecut la 30 noiembrie, o italiancă de 47 de ani a fost violată, bătută şi aruncată într-o groapă de la periferia Romei, fapte atribuite unui ţigan român, care a şi fost arestat după ce a fost denunţat de compatrioată, potrivit presei italiene.
Consiliul miniştrilor extraordinar a transformat în decret-lege măsuri destinate să favorizeze expulzarea de străini membri ai Uniunii Europene care au comis delicte în mod particular grave, în vederea
accelerării adoptării lui de către parlament.
„Nu acÅ£ionăm dintr-un acces de furie, dar suntem determinaÅ£i să păstrăm un nivel de securitate ridicat pentru cetăţenii noÅŸtri”, a declarat Prodi, după reuniunea guvernului, citat de Associated Press.
Măsurile intră în vigoare imediat, dar trebuie aprobate de parlament în termen de 60 de zile pentru a rămâne în vigoare.
Tăriceanu şi Prodi au discutat din nou despre infractorii români
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a avut joi o nouă convorbire telefonică cu primul-ministru italian, Romano Prodi, la iniţiativa acestuia din urmă.
Premierul italian l-a informat pe omologul său român despre decizia luată miercuri seară de Consiliul de Miniştri de la Roma referitor la unele măsuri de prevenire a criminalităţii, pe baza propunerilor din proiectul de lege iniţiat de Parlamentul acestei ţări.
Cei doi prim-miniştri au discutat despre întărirea cooperării în domeniul prevenirii infracţionalităţii, fiind apreciată reacţia rapidă a autorităţilor de la Bucureşti cu privire la acest subiect.
SoluÅ£ia pentru reducerea infracÅ£ionalităţii în rândul românilor din Italia ar fi ca autorităţile din această Å£ară să le ofere locuri de muncă cetăţenilor ‘nomazi’ ÅŸi să nu-i mai tolereze în Peninsulă pe cei care nu au un domiciliu stabil, a declarat, joi, premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
El a spus că, miercuri seara, a discutat cu Romano Prodi, ocazie cu care şi-a exprimat regretul şi îngrijorarea faţă de actele de violenţă, precum cel din 30 octombrie, de la periferia Romei, care îi pun într-o lumină nefavorabilă pe românii care lucrează în Italia.
Afara cu italienii din Romania!sa plateasca!