Violenta in scoli face tot mai multe victime

Alcool, acte de violenta si un vocabular din ce in ce mai vulgar. Nu este o scena dintr-o carciuma, ci este atmosfera tot mai des intalnita in scoli si licee. Foarte multi tineri adopta un comportament care lasa de dorit. Se pare ca nu doar sarbatorile sunt de vina ci si incurajarile venite din partea unor cadre diadactice sau chiar a parintilor.

Cele cateva minute de pauza pe care le au elevii intre orele de curs se tansforma de multe ori intr-un adevarat haos. In incinta scolilor si liceelor din judetul Bacau unii elevi se poarta ca si cum cred ca totul este permis.

Consumul de bauturi alcoolice in timpul orelor a devenit de acum ceva banal pentru multi dintre ei, iar scenele de violenta depasesc cu mult cadrul unor simple dispute intre colegi, ajungandu-se la adevarate lupte intre elevi, sau, uneori, intre elevi si profesori.

Multi adolescenti lipsesc de la ore si „evadeaza” direct in baruri. In ultimele zile, Jandarmeria, impreuna cu politia si inspectorii scolari au facut cateva razii prin internet – caffe – urile si barurile amplasate pe langa unitatile de invatamant unde au depistat peste 70 de tineri pentru care scoala nu mai prezinta mult interes.

Parintii acuza autoritatile si viceversa

In timpul discutiilor cu directorii de scoli sau chiar cu inspectorii scolari, parintii sustin ca nu a crescut numarul actelor de violenta ci interesul asupra acestora. Unii au afirmat chiar ca presa nu ar mai trebui sa faca asa mare tam-tam pentru orice „mic conflict” dintre elevi.

„Privesc ingrozita imaginile din ultimele zile de la televizor si vad copii agresati in scoala de diversi indivizi suspecti, profesori agresati si chiar elevi injunghiati, spune revoltata Mariana Voicu, mama a unui elev in clasa a X a. Ma intreb daca este intr-adevar asa, daca putem vorbi despre un fenomen de amploare sau daca, inca o data presa exagereaza si agita spiritele? Cred ca singura modalitate de a reduce aceste fenomene si de a incheia acest subiect incitant pentru presa este ca autoritatile sa intareasca paza in unitatile de invatamant, iar cadrele didactice sa incerce sa isi redobandeasca autoritatea fata de elevi”.

Alti parinti acuza dascalii ca au afisat in mod exagerat peste tot drepturile copiilor, insa nu si obligatiile acestora, iar inspectorii scolari nu monitorizeaza si nu controleaza aplicarea regulilor in scoli. „Cred ca actele de violenta provin si din interior, de la aspectul imbracamintii, de la accesoriile purtate in urechi si in nas, apoi de la consumul de alcool si modul de exprimare, sustine unul dintre dascalii bacauani.

Degeaba le interzicem noi daca parintii accepta aceasta tinuta la copii lor. Nu este de neglijat nici faptul ca unii parinti sunt mai preocupati de serviciu decat de educatia copiilor, multi dintre ei fiind plecati in strainatate”.

Supravegherea scolilor va fi asigurata de politie si jandarmi

Din cauza actelor de violenta inregistrate in ultima perioada in unitatile de invatamant, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean a incheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Judetean de Politie, Jandarmeria si Politia Primariei.

Elevii care vor fi descoperiti ca deranjeaza procesul de invatamant sau linistea publica vor fi legitimati iar datele de identificare vor fi trimise catre directorii scolilor.

„Pe langa intarirea sistemului de securitate, vom face un proiect impreuna cu reprezentantii Primariei, pentru a desfiinta localurile care sunt mai aproape de unitatile scolare decat limita legala, a afirmat Radu Ababei, inspector general”.

Alina RATA

Comentarii

  1. sunt de parere ca in primul rand parintii ar trebui sa lupte pentru copii lor.ei au datoria in primul rand si dreptul sa le dea o educatie morala. pe urma vine scoala si comunitatea.

Adauga un comentariu

*