Gioni Raileanu aduce Germania la Onesti

Dupa Skien (Norvegia), Eysines (Franta) si Pistoia (Italia), un al patrulea oras, din Germania, s-ar putea infrati cu Onestiul, gratie eforturilor facute de onesteanul Gioni Raileanu, stabilit in Koln, imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, si, mai apoi, in Auerbach – Vocland.

Membru activ al asociatiei ecologiste Green Peace si responsabil de relatia cu strainatate, pe probleme culturale din partea Festivalului international “TI AMO” si a Casei de Cultura din Onesti, Gioni Raileanu a defasurat o intensa activitate, in ultimii ani, pentru dezvoltarea legaturilor dintre Romania si Germania, in diferite domenii de interes. Odata cu stabilirea domiciliului in Auerbach, un orasel cu circa 30.000 de locuitori, situat la aproximativ 130 de kilometri de Nurnberg, Gioni Raileanu s-a gandit si la oportunitatea infratirii acestei localitati cu municipiul Onesti.

Schimburi de informatii

Initiativa a fost puternic sprijinita de primarul Emil Lemnaru, iar demersurile au inceput sa dea si roade. “Multumita domnului primar Emil Lemnaru, care a fost foarte receptiv si a sustinut ideea intaririi relatiilor romano – germane, am dus la Auerbach o gramada de informatii despre municipiul Onesti, de la pliante si cataloage de prezentare, pana la CD-uri si DVD-uri – ne-a povestit Gioni Raileanu. Le-am inaintat primarului din Auerbach, cu care sunt in relatii foarte bune si cu care am discutat pe tema dezvoltarii legaturilor cu municipiul Onesti. La randul sau, mi-a pus la dispozitie informatiile despre Auerbach, pe care le-am adus la Onesti, pentru a fi studiate. Auerbach este un oras frumos, situat intre munti, care se aseamana foarte mult cu Onestiul; are chiar un deal aproape identic cu Perchiul, dar si cateva rauri, similare cu cele din municipiul de pe Trotus”.

Infratire pas cu pas

Primarul municipiului Onesti, Emil Lemnaru, a confirmat demersurile privind posibila infratire cu orasul german Auerbach, dar a precizat ca este vorba de o etapa preliminara, de informare reciproca. Dupa faza de tatonare, urmeaza etapa discutiilor directe, care ar putea sa fie pusa in practica incepand din primavara anului viitor. Este posibil ca primul pas concret sa fie facut de onesteni, prin trimiterea unei delegatii oficiale la Auerbach.

Suntem bine vazuti

La Onesti, Gioni Raileanu a adus informatii nu numai despre Auerbach, ci si despre viata onestenilor, bacauanilor si, in general, a romanilor din Germania. El a povestit ca romanii nu au probleme cu legea in Germania, cu exceptia unor incidente rare si minore, asa cum a fost cazul asa-numitei agresiuni impotriva presedintelui german Horst Koehler, care, de fapt, a fost doar tras de maneca de un cetatean de origine romana. “Gravitatea acelui incident a fost exagerata de unii, dar nu si de presedintele Germaniei, care a trait o perioada din viata in Bucovina si, atunci cand a fost instalat in functie, a aparut la televizor si a vorbit foarte frumos despre Romania” – ne-a mai povestit Gioni Raileanu.

Romani de isprava

Romanii stabiliti in Germania sunt, in general, oameni de foarte buna calitate, cu o situatie materiala cu mult peste cea a turcilor, albanezilor sau bulgarilor. Spre exemplu, in Koln avem un regizor de teatru, pe doamna Lavinia Olteanu, un medic stomatolog, Delia Hester, care locuieste pe o strada cu 8.000 de turci, ce ii sunt si clienti, un consilier la primarie, pe probleme sportive, o puternica retea de restaurante patronate de romani, precum si alti doctori, ingineri, tehnicieni sau muncitori foarte capabili. Iar comertul cu Germania este atat de puternic incat nu exista autostrada pe care sa nu vezi tiruri si camioane romanesti, pline cu marfuri. Gioni Raileanu a fost zilele trecute la Onesti, iar acum s-a reintors in Germania, de unde onestenii asteapta si alte vesti bune, mai ales in privinta infratirii cu oraselul Auerbach.

George MARTIN

Comentarii

  1. cui folosesc aceste infratiri?DEOcamdata la onesti putine investitii. primar PSD..

Adauga un comentariu

*