Din toamna caldura ne va arde si mai tare la buzunare. Intrarea in Uniunea Europeana va dubla factura agentului termic, mai ales ca se va impune eliminarea subventiei la gigacalorie. CET Bacau propune alte alternative.
In prezent, gigacaloria este vanduta populatiei cu 1,1 milioane de lei. Pretul de cost este insa dublu, diferenta fiind platita prin subventia suportata de Guvern. Din 2007, lucrurile se vor schimba radical. UE impune dublarea facturii la cadura din toamna, iar subventia va fi platita separat, numai populatiei cu venituri mici, dupa o grila care urmeaza sa fie stabilita. Preturile vor exploda, iar cresterile cele mai mari se vor simti la intretinere, mai ales ca si metru cub de gaz mentan s-ar putea scumpi cu circa 25 la suta.
Circa 6 milioane pe luna la trei camere
Costurile suportate in sezonul rece din acest an au fost cuprinse intre 900.000 de lei, la o garsoniera, pana la 3,5 milioane de lei, la un apartament cu trei camere si o suprafata utila de circa 66 mp. Datoriile bacauanilor catre CET Bacau s-au ridicat la peste 250 de miliarde de lei. Iarna viitoare insa, factura la intretinere se va dubla. Asigurarea agentului termic (caldura si apa calda) ca ajunge chiar si 6 milioane de lei, la un apartament cu trei camere. Corespunzator, in medie, la doua camere se va plati circa 3,5 milioane de lei.
Gigacalorimetre si repartitoare – o prima solutie
In fata facturilor exorbitante, bacauanii au apelat la solutia gigacalorimetrelor si repartitoarelor de apartament. In intreg municipiu, CET Bacau a montat 1.690 de gigacalorimetre, valoarea totala a investitiei fiind de 72 de miliarde de lei. ” Insa, si cu aceste aparate de masurare a agentului termic am constatat ca facturam cam aceeasi cantitate de caldura ca si inainte, ne-a declarat Vasile Dragusanu, directorul CET Bacau. De aici putem trage concluzia ca nu CET este vinovat de facturile imense.
Fiecare bacauan plateste acum cat consuma”. Cu toate acestea, Vasile Dragusanu, a tinut sa mai precizeze ca investitia va fi recuperata în timp, tot de la consumatori, prin pretul gigacaloriei, desi initial erau date asigurari ca CET va suporta cheltuielile. ÃŽn plus, cu tot cu gigacalorimetre, CET continua sa factureze si pierderile din retele.
Proiectele de debransare au fost doar o mare pacaleala
Bulibaseala din sistem si modificarile repetate de legislatie au scos din buzunarele bacauanilor alti bani, care acum nu mai au nicio valoare. Proiectele de debransare impuse anul trecut de CET s-au dovedit a fi „o prostie”, dupa cum a declarat chiar Vasile Dragusanu. „Chiar daca noi am dat avizul final de debransare, obligand bacauanii sa efectueze si acest proiect de debransare, intre timp am constatat ca nu ne-a ajutat la nimic, a mai spus directorul CET.
Chiar si cu aceste proiecte, care trebuiau sa constate daca erau sau nu afectate retelele de distributie a agentului termic furnizat de CET, am avut ulterior reclamatii din partea locatarilor care au ramas la sistemul centralizat. In niciun proiect nu am gasit explicatii cu referire la consecintele debransarii”.
Proiectul de debransare a costat in medie 3 milioane de lei. Anul trecut CET a inregistrat circa 1.000 de debransari. Pe total, 3 miliarde de lei au fost cheltuite inutil de debransati.
Caldura pe orizontala
CET propune acum o noua solutie – incalzirea pe orizontala. O alternativa de trecere la sistemul centralizat cu racorduri pe orizontala, la nivelul fiecarui apartament. Costurile ajung, in medie, la 17 milioane de lei de familie, in blocurile turn, si la 22 – 24 de milioane, in blocurile cu patru etaje. „Toate instalatiile comune de pe casa scarii se vor schimba, iar in apartamente se va realiza o noua retea individuala, cu aparate de masura a caldurii si apei calde pentru fiecare imobil, explica Vasile Dragusanu.
Este o alternativa care va duce la scaderea considerabila a facturilor pentru ca oamenii vor putea urmarii exact consumul.
Va fi ca o centrala termica proprie de apartament, numai ca sursa va fi la CET. Iar costurile de instalare a unei asemenea sistem de incalzire este de doar 20 de milioane de lei, in medie, fata de 60-70 de milioane, cat costa in prezent montarea unei centrale termice proprii”. Costurile sunt insa suportate tot de locatari.
In rate lunare, pe un credit care poate sa se intinda si pe 15 ani. Banii se vor deconta lunar din valoarea facturilor.
„O alternativa ieftina si o tehnica moderna”
Sotutia de furnizare a caldurii pe orizontala a fost implementata in aceasta primavara la blocul 8 de pe strada Calugareni, unde din 10 apartamente, opt au fost racordate la noul sistem de incalzire.
„Fara acte teatrale, facturile platite de aceste apartamente au fost considerabil mai mici, ne-a declarat Ionel Dogaru, presedintele asociatiei Calugareni Nord. Tevile sunt foarte izolate, tehnica e moderna, nu se mai suporta pierderile din retea.
Mai mult, rau platnicii pot fi debransati fara a fi afectati si ceilalti locatari, iar astfel reducem disputele. Sunt multi locatari care, de cand au auzit de acest sistem, vor si ei sa il acceseze, mai ales ca nu au bani pentru o centrala termica proprie.
Sistemul este mai mult decat convenabil. Bine ar fi fost daca era implementat inainte de a se acumula datoriile de miliarde de lei la CET”.
Cu noul sistem, locatarii care acum primesc caldura pe orizontala au platit in luna martie circa 1,1 milioane de lei, la trei camere, fata de 3,2 cat au platit in celelate luni de iarna.
Roxana NEAGU
Hipertensivii si cardiacii nu suporta capriciile vremii
Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean Bacau este luata cu asalt, in aceste zile, de persoanele hipertensive si cu afectiuni cardiace. Medicii specialisti explica adresabilitatea crescuta prin modificarile de temperatura si, in special, prin scaderea presiunii atmosferice, principalele cauze care provoaca multiple dezechilibre cardiacilor, in special persoane in varsta. „Ne confruntam cu multiple spasme vasculare coronariene, cerebrale sau periferice si decompensari cardiace induse si de suprainfectiile pulmonare, abaterile alimentare si inconsecventa in tratament, ne-au explicat medicii de garda. Numai intr-o tura de garda am avut peste 70 de pacienti. Majoritatea lor au ajuns la Cardiologie si Neurologie. Pe langa faptul ca sunt afectati de factorii meteorologici, multi dintre ei nu respecta terapia recomandata de medicul specialist”. Cu organisme tarate, fie din cauza varstei, fie din cauza altor boli de care sufera, bolnavii ajung sa se decompenseze. Majoritatea necesita si spitalizare. Hipertensivii ajung sa faca ascensiuni tensionale. Au fost diagnosticate cazuri cu hemoragii si tromboze cerebrale, in special la bolnavii meteoro-sensibili. (R.Neagu)