DSVSA Bacau face recomandari pe timp de canicula

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă consumatorilor ca, în această perioadă cu temperaturi ridicate, să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi locurilor de unde le achiziţionează. În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi implicit al apariţiei de toxiinfecţii alimentare şi de aceea este bine ca cetăţenii să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente. Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sanitar veterinar  pentru că le oferă garanţia unor produse controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură.          Odată cumpărate, produsele să fie ţinute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei. Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, să fie ambalate separat şi menţinute la temperaturile şi pentru perioda menţionată pe ambalaj. Alimentele gătite nu se păstrează în recipente fără capac. Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior.Îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.  Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider.

Pentru cescatorii de animale se recomanda:

a) de a asigura animalelor în permanenţă apă potabilă şi la o temperatură adecvată pentru adăpare;b)  de a ţine animalele în adăposturi corespunzătoare (grajd, umbrar, ţarc etc.) în intervalul orar recomandat;c) de a administra animalelor hrană; aceasta va fi asigurată în cantităţi mai mici decât cele normale (deoarece hrana abundentă stimulează producerea de căldură a organismului), iar frecvenţa de administrare va fi mai mare;d) de a uda animalele cu apă la intervale regulate, pentru a favoriza evaporarea şi reducerea temperaturii corpului;f)  de a uda podeaua adăpostului, dacă este posibil;g) de a supraveghea animalele pentru a detecta semnele instalării hipertermiei. Acestea sunt: uscarea mucoaselor gingivale şi oculare, creşterea frecvenţei cardiace şi respiratorii, deshidratare, letargie, slăbiciune; în cazul când aceste semne sunt identificate, se vor intensifica acţiunile de reducere a temperaturii corpului animalului şi va fi anunţat medicul veterinar;h) va fi anunţat medicul veterinar în cazul apariţiei unor stări morbide sau mortalităţi în rândul animalelor proprii sau din grijă.In cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica, consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 –  DSVSA Bacau

Adauga un comentariu

*