Primaria si Consiliul Local Comanesti au oferit titlul de cetatean de onoare pentru 19 persoane cu merite importante in inlaturarea efectelor inundatiilor catastrofale din aceasta vara.
Comanestiul a fost grav afectat de furia apelor, iar in unele situatii numai curajul si efortul celor prezenti la datorie au facut ca vieti omenesti sa fie salvate. Printre noii cetateni de onoare se numara ofiteri de la unitatile de jandarmi, aviatie, protectie civila, pompieri, transmisiuni, politie si alte arme, dar si reprezentanti ai administratiei locale si institutiilor si ai unor organizatii neguvernamentale din Austria, Ungaria si Slovacia.
Cu totii au participat la misiuni in impul inundatiilor sau au contribuit prin deciziile lor la diminuarea efectelor dezastrului. Daca despre Nicolaie Rugina, Mihai Simionescu, Constantin Avram sau Catalin Felegeanu s-a mai scris, fiind reprezentanti ai unor institutii vitale in astfel de situatii, in sala de consiliu a Primariei Comanesti s-a aflat si un om mai putin obisnuit cu fastul ceremoniilor, cu discursurile frumoase si cu intrebarile reporterilor.
Ioan Popa, excavatorist la Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) Brasov este cetatean de onoare al orasului Comanesti. Cel care si-a adus aminte de munca sa este primarul Comanestiului, Viorel Miron. „Pana azi nu am stiut numele celui care a lucrat pe excavator fara sa aiba vreun program, norme sau timp de lucru. Insa nu am uitat nici o clipa ceea ce a facut dumnealui pentru orasul Comanesti, pentru multe familii.
Si nici nu voi uita vreodata, iar gestul nostru nu reprezinta decit o mica recunoastere a meritelor sale. Domnul Popa a muncit zeci de ore, fara intrerupere, in timpul inundatiilor, in acele nopti ingrozitoare. Veneau oamenii din zona la mine si imi spuneau ca excavatoristul nu se opreste nici macar ca sa manance ceva, ia mancarea in cabina si continua lucrul.
A reusit sa mute cantitati uriase de pamant si sa devieze cursul Trotusului, salvand in acest fel gospodariile. De aceea, domnul Popa merita din plin titlul de cetatean de onoare al orasului nostru. Dumnezeu sa va dea sanatate”, a spus primarul Viorel Miron. Vorbele primarului l-au emotionat pe Ioan Popa, care pe parcursul expunerii de motive a stat in picioare, transpirind din greu, poate mai mult decit atunci cind manevreaza excavatorul…
Cu lacrimi in ochi, excavatoristul, venit de la Fagaras ca sa participe la ceremonia Primariei Comanesti, a primit diploma de cetatean de onoare.
„Eu am muncit peste 30 de ani si multi din acesti ani i-am petrecut pe santierul Transfagarasanului. Dar niciodata nu am primit vreo recompensa. E prima data cind cineva se gandeste sa imi multumeasca, nu ma gindeam sa primesc un asemenea titlu”, a spus cel care a fost, poate, cel mai impresionat de titlul primit dintre toti cei 19 cetateni de onoare.
Un titlu cu siguranta meritat, o initiativa laudabila a adminsitratiei orasului Comanesti si o propunere utila facuta in final de ex-subprefectul Constantin Avram, unul dintre cei prezenti zile si nopti la rind in zonele calamitate: ca Primaria Comanesti sa aiba in vedere pentru titlul de cetatean de onoare si alte persoane care au indeplinit misiuni in timpul inundatiilor, contribuind la salvarea de vieti omenesti si de bunuri.
Codrin POP