Incredibil de penibil: Primaria Bacau, pe locul I la transparenta si integritate

O institutie care incearca sa intimideze ziaristii actionandu-i in instanta a ajuns pe primul loc la transparenta si integritate. Rasplata pentru un primar care intelege sa-si tina mobilul de serviciu inchis este o plimbare in Olanda, la un schimb de experienta cu alti primari.

A facut ce-a facut primarul Romeo Stavarache si i-a prostit si pe cei de la Pro Democratia si TransForma, o fundatie olandezo-romana care asigura finantarea unui proiect de anvergura legat de transparenta si integritatea in administratia publica locala. Initiatorii proiectului si-au propus sa analizeze in detaliu in ce masura reusesc reprezentantii administratiilor publice sa furnizeze informatii de interes public, sa fie prompti in raspunsuri, transparenti si in ce masura functionarii si conducatorii reusesc sa ramana integri.

Fara sa punem la indoiala profesionalismul celor care au derulat in Bacau acest proiect, ne surprinde concluzia la care au ajuns initiatorii dupa o evaluare preliminara a 10 administratii locale, printre care si cea din municipiul Bacau. Conform estimarilor provizorii, Primaria Bacau ocupa un fruntas loc intai in ceea ce priveste transparenta si integritatea. Adica functionarii si conducerea sunt toti un zambet in relatia cu cetatenii, deschisi si dispusi mereu sa raspuna la intrebari si sa ofere informatiile necesare; licitatiile si concursurile sunt publice, totul e transparent si nu aduce nici pe departe cu perioada pesedista si corupta. Cel putin teoretic, pe hartie.

Ca in realitate, primarul Stavarache continua sa isi tina telefonul de serviciu inchis, sa vorbeasca preferential cu presa, doar cand are chef si despre ce are chef, nu a contat. Ca sa nu mai vorbim despre concursuri, contracte si licitatii, care se impart tot pe la cunostinte si rude. Ca doar asta presupune integritatea! Drept rasplata pentru aceste rezultate, primarul Romeo Stavarache se plimba pe banii TransForma in Olanda, unde are loc un shimb de experiente intre primari.

Primarul, foarte grijuliu cu fundatia straina

Detalii despre proiectul desfasurat la Bacau si directiile urmarite de cei de la Pro Democratia si TransForma, le vom avea doar cand va fi dat publicitatii raportul final. Cert e ca la acest moment, asa cum arata evaluarea preliminara si cum ne confirma coordonatorul regional al Pro Democratia, Constantin Topala, “la Bacau lucrurile merg cel mai bine fata de celelalte 10 primarii din proiect – Ramnicu Vilcea, Timisoara, Cluj, Constanta, cateva din astea mai importante. La fiecare etapa din proiect, primarul a fost foarte prompt si a raspuns exigentelor proiectului.’’ in realitate insa, cel putin in relatia cu presa…

Catalina CHIFU


Eduard Adam, redactor sef Ziarul de Bacau


„Primaria mai are mult de munca pana sa merite un asemenea loc”

„Primaria Bacau a fost probabil aleasa ca fiind cea mai buna in ceea ce priveste transparenta si integritatea raportandu-se la ceva. Probabil la ceva mai prost decat este la noi. Asta nu inseamna ca Primaria se poate lauda cu transparenta si nu inseamna ca trebuie acum sa ne imbatam cu apa rece.

Primaria mai are mult de munca pana sa merite un asemenea loc. Sa nu uitam cat de greu obtinem noi, ziaristii, informatii de la Primarie. Chiar si pe Legea 544, privind liberul acces la informatii. Trebuie sa facem numeroase demersuri si nici atunci raspunsul nu e prompt. Ni se impune sa lucram cu cereri pe Legea 544 in conditiile in care Ziarul de Bacau este cotidian.

Raspunsul la o simpla intrebare il primim in 5, chiar 10 zile. Ceea ce e moarte curata pentru un cotidian si implicit pentru cititor. Asta se intampla la Ziarul de Bacau dar cred ca e valabil si pentru colegii din presa locala. Apoi, sa nu uitam ca jumatate din redactia noastra este data in judecata de primar.

Ori asta nu e decat o incercare de intimidare a ziaristilor care si-au permis sa scrie despre activitatea primarului si nu legat de viata sa personala. in aceste conditii e greu sa vorbim de integritate intr-o Primarie care actioneaza in instanta ziaristi doar ca sa-i sperie. Nici pe vremea lui Sechelariu nu s-a intamplat asa.

Prin urmare, nu pot sa cred decat ca cei din Primarie au reactionat prompt si au colaborat pentru ca a fost vorba de o asociatie din Bucuresti si de o fundatie straina. Dar la noi, in relatia de zi cu zi, lucrurile nu sunt deloc roz. Noi nu ne bucuram de asa-zisa transparenta din Primarie.”

CASETA 2

Catalin Bejan, redactor sef Desteptarea:

„La cate scandaluri au fost numai de integritate nu poate fi vorba”

„Noi incercam sa avem o relatie profesionala cu Primaria si de multe ori ne reuseste. Cei din Primarie nu stau insa bine la capitolul promptitudine in furnizarea informatiei. Per ansamblu, Primaria Bacau nu e chiar cea mai transparenta din tara si nici comparativ cu primariile din judet.

Apoi, nu mi se pare normal ca un ziarist sa apeleze la Legea 544 pentru a primi o informatie. Noi nu am mai fost nevoiti sa facem cereri si, Doamne fereste, sa avem nevoie si sa ne impuna sa cerem in scris informatii. Cat priveste integritatea, nici aici Primaria Bacau nu sta bine. La cate scandaluri au fost, scandaluri reflectate in Desteptarea, numai de integritate nu poate fi vorba in Primaria Bacau.”

CASETA 3

Cornel Cepariu, corespondent Rompress:

„Daca Primaria Bacau a urcat pe primul loc, inseamna ca in rest e jale”

„Eu nu contest sondajul celor de la Pro Democratia dar imi starneste o ingrijorare extraordinar de mare rezultatul sondajului. Daca Primaria Bacau a urcat pe primul loc, asta inseamna ca in rest e jale. E incredibil. Mai ales ca e destul de greu sa ajungi la o informatie legata de activitatea celor din Primarie. Nu pot fi multumit de birocratia intalnita in obtinerea unei informatii. Iar in ceea ce priveste integritatea, nu am date concrete dar exista destule suspiciuni legate de felul diferentiar in care se rezolva anumite probleme.”

Laurentiu Botin, realizator emisiuni EuroTV:

„Astfel de clasamente sunt subiective”

„Astfel de clasamente sunt subiective. in general toate institutiile statului nu pot fi transparente total pentru ca in structuri lucreaza oameni iar oamenii vad transparenta cum vor ei. Fata de legislatura trecuta, Primaria este mai transparenta dar nu suficient. Iar integritate nu exista la majoritatea dintre functionarii care au ramas in functii de foarte mult timp. Sunt probleme legate de activitatea lor fata de public.”

Adauga un comentariu

*