Doua situatii identice, doua sentinte diferite: Iovan – nevinovat, Talaban – condamnat

Costica Talaban, din comuna Livezi, urmeaza sa fie arestat, avand de executat un mandat cu inchisoarea de sase ani pentru omor deosebit de grav. Cazul sau a fost prezentat de saptamanalul nostru. Dupa parerea avocatului bucurestean Alexandru Pantea, care il apara, judecatorii n-au fost de acord cu legitima aparare, desi omul a ucis aparandu-se. La o saptamana dupa ce, intr-un caz asemanator, Adrian Iovan a fost scos de sub urmarire penala, Costel Talaban va fi trimis dupa gratii!

Pe 31 ianuarie, Tribunalul Bacau a judecat cererea lui Costica Talaban de suspendare pentru trei luni a mandatului de arestare, acesta fiind invinuit si condamnat definitiv la sase ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav. Judecatorul a respins cererea iar omul s-a intors resemnat acasa, in satul Prajoaia, din comuna Livezi, asteptand sa fie ridicat si bagat in Penitenciar. Am batut la poarta sa, sambata, 4 februarie, in ultimele ore de libertate ale acestuia.

„M-am speriat cand am auzit bataile in poarta, ne-a intampinat Costel Talaban, un om de 52 de ani ajuns in pragul unui mare hop din viata sa. S-a judecat pe 31 ianuarie cererea mea, dar nu s-a tinut cont de nimic. Mi-a fost respinsa, acum stau si astept sa vina sa ma ia”. Are in privire multa disperare. A vandut tot, nu mai are nimic pe numele sau, a adunat bani sa plateasca avocatii.

„Nu stiu ce sa mai fac. Nimeni nu ma crede ca sunt nevinovat. In acea noapte de pomina, procurorul care a venit de la Bacau era convins ca nu eram vinovat. Ancheta a iesit insa altfel. Sunt multe semne de intrebare. Cea care ma incrimineaza este expertiza balistica. Cica am tras de sus. Cum domnule, victima s-a repezit cu furca la mine! Langa caruta plina cu lucerna furata de pe tarlaua mea mai era un tigan din Balaneasa, cu o coasa in mana, eliberat din Penitenciar doar de o saptamana.

Cand „mortul” a vrut sa ma loveasca cu furca, am tras in sus, era la vreo doi metri de mine. Cateva alice au ricosat din coarnele furcii si l-au nimerit in cap. Daca trageam direct asupra lui, capul ii era plin de alice. Asa s-au gasit vreo sase sau opt, si toate turtite, semn ca inainte au lovit un corp dur, coarnele furcii. Mi s-a spus ca am tras de la 40 de metri! As vrea sa vad si eu un vanator care pe timpul noptii nimereste cu pusca de vanatoare o tinta la 40 de metri. Asa a declarat si martorul, ca eram departe de ei si am tras.

Am cerut in instanta sa se aduca furca, este la camera de obiecte delicte. A si fost sigilata in locurile unde se vede ca au nimerit alicele. Nimeni nu m-a ascultat si nici n-am fost chemat la reconstituire. Este de necrezut dar asa este, n-am fost chemat la reconstituire! Cica mortul se afla in porumb, nu in lucerna. De ce nu m-au chemat la reconstituire? Cu ce am fost eu mai prejos decat Iovan? N-am banii lui?”, spune cu tristete in glas Costica Talaban.

Ultima speranta – Consiliul Europei

Avocatul bucurestean Alexandru Pantea, cel care l-a aparat pe Costica Talaban, spune ca in opinia sa a fost vorba despre o clara legitima aparare. „Nu inteleg cum de nu s-a retinut aceasta fapta. Este incredibil. Vom continua demersurile si vom ajunge si pana la Conslilul Europei, daca va fi nevoie. Vom cere si revizuirea dosarului pentru a se veni cu noi probe”, spune Alexandru Pantea.

Se pare ca proba care l-a acuzat iremediabil pe Costica Talaban a fost expertiza balistica. „Stiti cum a fost facuta aceasta? Au pus o hartie alba in poligon si au tras. Asta-i expertiza? Nu sunt expert, dar un vanator stie ce inseamna balistica. De ce nu m-au pus pe mine sa le arat cum am tras? Victima avea peste 1, 90 metri iar eu am 1, 60. Cum sa trag de sus?”, explica Talaban rezultatul „expertizei”.

Eroare?

Sa luam cele doua situatii. In cazul Iovan, acesta s-a trezit cu hotul in casa sa. A fugit dupa el, si-a incarcat arma, l-a gasit atarnand de-o teava, l-a lovit peste maini iar arma s-a descarcat, ucigandu-l pe loc. Procurorii au decis: legitima aparare. In cazul Talaban, acesta a gasit hotul la miezul noptii furandu-i lucerna de pe tarlaua sa. Hotul s-a repezit cu furca asupra sa. De teama, Talaban a tras un foc in sus.

Alicelele au nimerit furca si au ricosat in capul hotului, ucigandu-l. Verdict: omor deosebit de grav, Talaban vinovat. Ce i-a facut pe procurori si judecatori sa ia doua decizii majore in doua cazuri cel putin asemanatoare? Daca in ceea ce-l priveste pe Adrian Iovan probele au fost destul de putine, in situatia lui Talaban, legitima aparare este evidenta.

D. MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Monica Vajna a zis:

    mi se pare si mie incredibil.
    Sunt ziarista in Sfantu Gheorghe si ii felicit pe colegii mei de la Bacau ca mediatizeaza cazul… macar atat se poate face.
    sper sa se reyolve asa cum ar fi normal: Iovan nu e mai presus decat Talaban si doar din pricina banilor nu se poate distruge viata unui om.

  2. cimpeanu marius a zis:

    Legea ar trebui sa fie una pentru toti. Cu astfel de procurori si judecatori ne facem de rusine in UE(DACA VOM INTRA)!

  3. Ce va mai mirati oameni buni…,asta e tara lui Papura Voda.Legile in Romania sunt pentru prosti …,cei cu relatii si bani nu au nici o lege.

Adauga un comentariu

*