Comuna Secuieni este poate, printre singurele unitati administrative din tara unde puterea locala apartine femeilor! Din toti angajatii Primariei, numai doi sunt barbati, casierul si agentul agricol, incolo, de la primar si pana la secretar, in Primarie sunt numai femei!
Comuna Secuieni este alcatuita din satele Glodisoarele, Fundeni, Berbinceni, Valeni, Chiticeni si Secuieni. Se intinde pe o suprafata, de 4760 ha si are o populatie de 2335 locuitori. In comuna sunt 711 gospodarii, patru scoli, patru gradinite, cinci biserici si un Camin cultural. Administratia locala este formata, in proportie de 90 la suta, numai din femei!
Aproape toate satele comunei s-au format in preajma sau in interiorul padurilor. Secuienii isi trag numele din neamul lui Ioachim Dragota Sacuianul, urmas al lui Dragos Viteazul, pastrandu-si pana astazi numele. Prima atestare documentara este din 6 nioiembrie 1491, pe vremea voievodului Stefan cel Mare.
Fiecare din cele sase sate componente ale comunei este atestat documentar si are o mica istorie. Spre exemplu, satul Glodisoarele ar fi fost atestat documentar in 1555, pe vremea lui Alexandru Lasusneau care ii dadea lui „Ioanciu setrar” o jumatate de loc pustiu la dealul Glodurealele. Denumirea satului vine de la desele alunecari de teren care dau locului un aspect norois, sau glod, in termeni populari. Comuna Secuieni este o comuna razeseasca.
Matriarhat!
Din toti angajatii Primariei, numai doi sunt barbati, casierul si agentul agricol, incolo, de la primar si pana la secretar, in Primarie sunt numai femei!
„Ne intelegem perfect intre noi. In fiecare dimineata, impreuna cu viceprimarul Margareta Luncanu si secretara Gilda Sandu, punem tara la cale.
Ne sfatuim, dezbatem problemele cotidiene”, spune primarul comunei, Andriana Ojog. Sub semnul anecdotei, se spune ca atunci cand cineva a solicitat prezenta primarului la Consiliul Judetean, i s-a raspuns ca este…primarita.
Atunci sa vina viceprimarul! Este tot femeie, a venit raspunsul! Sa vina secretarul! Ne pare rau, dar este tot femeie! Poate si din acest motiv, ca la Secuieni conduc femeile, in Primarie este liniste deplina. Vine lumea, intreaba, primeste raspunsul solicitat si pleaca multumita.
A fost odata un proiect Sapard…
Desi este considerata o comuna saraca, administratia locala a intentionat sa introduca si alimentarea cu apa in aceste locuri. „Am intocmit un proiect Sapard, a fost si aprobat. Ne-am lovit insa de o mare problema si aceasta pleaca de la saracie. Oamenii nu au bani pentru a plati racordarea si din acest motiv proiectul va cadea, sau a si cazut”, spune primarul Andriana Ojog. Din acelasi motiv nu se mai pune nici problema canalizarii.
Apa a luat piatra de pe drumuri
„Toate drumurile au fost pietruite, in toata comuna. Din pacate, era ca-n balada Mesterului Manole. Ce asterneam noi pe drum, era luat de ploi”, spune viceprimarul Margareta Luncanu. Pentru a se evita patrunderea apei pe uliti, s-au refacut santurile.Totul s-a facut cu bani de la bugetul local si de la Consiliul Judetean.
O problema aparte o constituie satul Glodisoarele, unde sunt multe izvoare si apa afecteaza drumurile. „Cautam un proiect pentru infrastructura de captare a apei, dupa care vom incepe investitia pentru reamenajarea drumurilor”, adauga primarul Andriana Ojog.
Scoala din Glodisoarele, „copilul de suflet” al viceprimarului!
„Nu stiu daca a pus cineva mai mult suflet in construirea scolii din satul Glodisoarele. Aceasta a devenit o adevarata mandrie pentru comuna. Aici vor invata elevii din septembrie 2006”, spune Margareta Luncanu, cea care s-a zbatut sa faca rost de teren pentru constructia scolii si care a stat mai toata ziua pe capul fostului insp. scolar adjunct Livia Sibisteanu, pentru a sprijini ridicarea acestei unitati scolare.
Acum scoala arata impecabil, cu sali de clasa cu parchet, sobe noi, geamuri termopan, grup sanitar modern.
Femeile din Primarie sunt aparate de propria politie!
In comuna Secuieni a luat fiinta la 1 iunie Politia Primariei. „Am incadrat doi politisti comunitari. Ne insotesc in deplasarile noastre porin comuna, dar ii si lasam la dispozitia sefului de Post, pentru ca si asa efectivul este redus”, spune Andriana Ojog.
„Noi ii folosim numai in cazurile in care ei pot interveni conform atributiilor de serviciu”, spune si seful Postului de politie Secuieni, Silviu Mares. Primaria a donat o masina politiei din localitate, care are acum doua, cu cea nou-nouta primita de la IGPR. „Colaboram foarte bine cu politistii din comuna”, adauga si viceprimnarul Margareta Luncanu.
Piata agro-alimentara, Camin cultural si cabinete medicale
Primaria a amenajat pe un teren aflat in proprietatea sa o piata agro-alimentara care in fiecare joi este plina ochi.
„Le-a intrat in obicei oamenilor sa vina joia aici si sa cumpere de toate, de la rosii si castraveti, pana la diferite alte obiecte necesare in gospodarie”, spune Andriana Ojog. In comuna functioneaza un dispensar medical unde exista un medic de familie, a luat fiinta si un cabinet stomatologic.
Conditiile sunt, intr-adevar, excelente. Gresie, faianta, aparatura medicala moderna. In sat exista si o farmacie. Caminul cultural gazduieste biblioteca comunala care are peste 10.000 volume. „In camin nu organizam discoteci”, spune viceprimarul Margareta Luncanu.
Si are si dreptate, pentru ca este de nivel occidental si ar fi pacat sa se deterioreze. Tot in centrul comunei se afla si un magazin alimentar modern si un restaurant cochet, apartinand SC „PEMITRANS”, administratorii Claudia si Petrisor Baclea facand eforturi pentru a multumi pe toata lumea.
D. MINDIRIGIU