Principala cauză a îmbolnăvirii de gripă în timpul iernii ar putea fi o expunere redusă la lumina solară, potrivit unei cercetări publicate în numărul din decembrie al revistelor Nature şi Epidemiology and Infection, informează ediţia online a ziarului italian La Repubblica, consultată de Rompres.
Motivul pentru care iarna are loc întotdeauna un val de gripă nu şi-a găsit niciodată o explicaţie deplin satisfăcătoare printre epidemiologi. Dacă se va reuşi să se descopere, acest lucru ar putea fi de mare ajutor pentru salvarea vieţii a peste un milion de persoane pe an care mor din cauza gripei.
Deja în 1981, epidemiologul britanic Edgar Hope-Simpson a lansat ipoteza că gripa este legată de radiaţia solară, dar puţini au crezut în această explicaţie.
În ultimii ani s-a descoperit însă treptat cât de importantă este vitamina D pentru sistemul imunitar, aceasta producându-se atunci când radiaţia solară atinge pielea.
După 25 de ani, ipoteza lui Hope-Simpson s-a transformat în teorie, după teste riguroase efectuate în ultimii ani.
Plecând de la aceste experimente, John Cannell de la Atascadero State Hospital din California /SUA/ a constatat că vitamina D este elementul care lipseşte pentru a în ţelege de ce gripa se răspândeşte toamna şi iarna.
El a inoculat unor persoane sănătoase virusul gripei, mai întâi vara, apoi iarna, şi a constat că probabilitatea ca el să producă febră şi alte simptome tipice bolii este de 8 ori mai mare după solstiţiul de iarnă comparativ cu lunile de vară.
În plus, s-a descoperit în urma unui studiu privind starea de sănătate a mii de copii indieni, că la cei care aveau un nivel al vitaminei D sub 10 nanograme pe milimetru, era de 11 ori mai mare probabilitatea de a se expune unor infecţii respiratorii, faţă de cei care aveau un nivel al vitaminei D peste valoarea menţionată.
De asemensa, un alt studiu a arătat că o mică proţiune de ficat de merluciu, bogat în vitamina D, consumată circa 4 luni, reduce cu 50 la sută posibilitatea de îmbolnăvire în lunile de iarnă.
„Sunt suficiente cîteva minute de expunere la soare, pentru ca organismul nostru să producă circa 500 micrograme de vitamina D. Corpul nostru a dezvoltat un sistem foarte rapid de a produce o astfel de substanţă ÅŸi fără îndoială că există un motiv întemeiat. Se ÅŸtie că vitamina D sintetizează calciul în oase, dar cred că rolul ei în sistemul imunitar este foarte important”, a explicat Cannell.
Prin urmare, îmbrăcaţi-vă bine şi faceţi o plimbare într-o zi de iarnă cu soare, căci poate fi de mare ajutor împotriva gripei.