Laptopul de 100 de dolari costă 150 de dolari

Proiectul „One Laptop per Child” şi-a prezentat joi cele mai recente prototipuri ale „laptopurilor de 100 de dolari” destinate copiilor din ţările în curs de dezvoltare. Singura problemă este că în acest moment costul de producţie al unui asemenea laptop este de 150 de dolari.

Walter Bender, preşedintele pe partea de software a organizaţiei non-profit din spatele acestui program, spune că ecranul şi bateria laptopului au fost cele care au ridicat costurile de producţie.

„Obiectivul nostru este de a ajunge la un cost de producţie de 100 de dolari până în 2008”, a declarat Bender la Silicon Valley Challenge Summit, de la Santa Clara University.

Preţul pe unitate a tot crescut, faţă de cel stabilit iniţial la demararea proiectului. La începutul acestui an, fondatorul şi preşedintele OLPC, Nicholas Negroponte, a declarat că organizaţia se aşteaptă la un cost de producţie de 135 – 140 de dolari.

Negroponte, care este şi co-fondator al Massachusetts Institute of Technology Media Lab, a prezentat iniţial proiectul la World Economic Forum, în ianuarie 2005. El şi-a imaginat un laptop la preţ scăzut, pe care guvernele să şi le permită şi să le redistribuiască gratuit elevilor, contribuind la îmbunătăţirea oportunităţilor lor educaţionale.

Aproape doi ani mai târziu, organizaţia non-profit a primit un prototip funcţional de la fabrica Quanta din Shanghai.

Bender spune că OLPC intenţionează să îmbunătăţească prototipul, numit B1, urmând să lanseze un al doilea prototip, numit B2. Până la sfârşitul trimestrului II al anului viitor, organizaţia intenţionează să aibă o versiune a laptopului gata pentru a putea fi livrată copiilor din Libia, Nigeria, Brazilia şi Argentina.

Organizaţia intenţionează să livreze 1,2 milioane de laptopuri copiilor şi profesorilor din Libia şi încă patru milioane în celelalte ţări.

Prototipul B1 este un laptop verde lime cu alb, care are aproximativ dimensiunile unui manual şcolar. Acesta este fabricat din materiale rezistente la praf şi printre caracteristicile tehnice oferă o cameră video integrată, funcţionalităţi voice over Internet Protocol (VoIP) şi un ecran rotativ care oferă un mod full-color şi unul alb-negru pentru condiţiile de lumină puternică.

Sistemul rulează o versiune a sistemului de operare Linux, ca şi o varietate de aplicaţii dezvoltate de cercetătorii MIT şi programatorii open-source din întreaga lume.

Laptopul este alimentat atât de la surse de curent convenţionale, cât şi de baterii. Pentru conectivitate, sistemul utilizează Wi-Fi.

Dezvoltarea primelor laptopuri a fost finanţată de companii precum Advanced Micro Devices, eBay, Google şi Red Hat.

Realitatea TV

Adauga un comentariu

*