În câteva zile se va publica în Monitorul Oficial legea 406/2006 care interzice comercializarea, folosirea şi deţinerea de către persoanele fizice a petardelor, pocnitorilor şi a altor materiale asemănătoare, informează comisarul şef Niculae Marinescu, director al Direcţiei Arme Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul Poliţiei Române.
Anul trecut au fost înregistrate aproximativ 420 de incidente cauzate de petarde ÅŸi pocnitori, marea majoritate soldându-se cu pagube materiale ÅŸi rănirea unor persoane – în special copii. De asemenea, două persoane au decedat din cauza petardelor.
Poliţia estimează că la momentul actual se află în ţară 1200 tone de astfel de produse pirotehnice, dintre care 800 de tone se încadrează în categoriile interzise de noua lege.
Produsele pirotehnice sunt împărţite în patru clase, dintre care populaţia avea până acum acces la clasa I şi la a II-a. Cele din clasa a II-a (pocnitori, petarde, rachete, etc.) puteau fi achiziţionate şi folosite doar în zilele de 31 decembrie şi 1 ianuarie, acum fiind interzise în totalitate.
Produsele din clasa I – artificii ÅŸi minipocnitori care conÅ£in mai puÅ£in de trei grame de material pirotehnic, sunt considerate nepericuloase ÅŸi vor putea fi comercializate pe toată durata anului.
Deţinerea de materiale pirotehnice care aparţin clasei a doua va fi considerată infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la trei luni la un an. În plus, persoanelor juridice care vor fi prinse vânzând asemenea produse populaţiei li se va ridica şi autorizaţia. Cei care doresc să aibă un revelion mai deosebit vor trebui să angajeze o firmă specializată în jocuri de artificii, altfel riscând închisoarea.
Marea problemă o va constitui însă aplicarea acestei legi. Comisarul şef Niculae Marinescu a subliniat că Poliţia se va concentra pe identificarea şi controlarea tuturor personelor juridice care comercializează asemenea materiale. El nu a avut, însă, un răspuns şi pentru problema vânzătorilor ambulanţi de la colţul străzii sau cine va fi răspunzător pentru copiii care ar putea fi prinşi jucându-se cu petarde, aceştia neavând răspundere penală.
Amos News
bai mie imi plac petardele
dar sunt periculoase si nu cumpar
de ce
sunt prosti aia care leu scos
imi plac rachetele, vulcanii si minunile frumoase
legea e data prost trebuia sa interzica decat pocnitorile nu si artificile(rachete…etc)
Pe mine m-a prins politia cu petarde. Nu o sa mai iau in viata mea petarde. Am cumparat o cutie de pocnitori intr-o seara si dau cateva prin cartier. Fiind intuneric dau o petarda la 10 metri de o masina de politie pe care nu o vazusem. Porneste masina, iar eu nu am fugit deoarece puteau sa fuga dupa mine si sa ma prinda. Cand au intrebat cine a dat petarda nu am putut minti pentru ca ma puteau controla. Am fost nevoit sa dau datele personale si si aici m-am gandit ca daca o sa dau adresa falsa vor verifica prin statie la fata locului. Ei au spus ca amenda e de 1000 RON, dar nu stiu daca e adevarat sau au vrut sa ma sperie. M-au rugat sa pun petardele pe capota masinii apoi mi le-au aruncat pe jos si m-au pus sa le calc in zapada. Am fost prost, am luat amenda din neatentie, dar am meritat. Au spus ca amenda va veni in 31 decembrie. Vreau sa strang banii, dar nu stiu cum. As vrea sa imi dati niste sfaturi, multumesc. Nasoala rau de tot situatia…