Ca sa poata atrage mai mult public “educat si tanarâ€, orice eveniment cultural cauta sa vina cu un dram de extravaganta in pas cu vremurile. Bacaul pe plan cultural e departe de a fi un oras indraznet si pus pe experimente.
Ne mai trezeste din amortire cate o piesa de teatru sau un targ de nunti. Publicul, conservator sau extravagant, vine si la un eveniment si la altul si comenteaza ce aude, vede si simte ca personaj cu drepturi depline in propria piesa de teatru. La „Targul de Nunti” care s-a tinut zilele trecute la Casa de Cultura au venit domnisoare, doamne in varsta, viitoare neveste sau nu etc, insotite de logodnicii lor, de copii, de viitorii socri etc. Dramul de extravaganta in pas cu vremurile la acest targ este…
…pretul piperat
O rochie de nunta ajunge de la 7 milioane lei in sus, torturi, aranjamente florare, decoratiuni interioare, fotograful care imortalizeaza momentul, verighete, bomboane, lumanari, invitatii, eventual limuzina de lux etc. etc. transforma cea mai frumoasa zi din viata a doi tineri care vizeaza o nunta ca in povesti intr-o mare bataie de cap financiara de cel putin 12 mii euro. „E scumpa, dar nu vreau o rochie banala, cu tot felul de flori si broderii pe ea. O data in viata am nunta, deci mi-am ales o rochie finuta si usor extravaganta, poate, pentru ca nu e alba, ci crem. Ca sa o obtin am facut o comanda speciala pe internet. Firma avea un singur exemplar de acest gen, prin urmare si pretul ei e pe masura”, ne povesteste o tanara viitoare mireasa in timp ce proba o rochie de vis. Si designerii vestimentari confirma ca mireasa anului 2007 nu poarta musai alb. S-a dus moda albului, a culorilor uniforme, azi merge si ceva mai atipic, mai altceva. Viitoarele mirese pot alege nu neaparat albul clasic sa arate glamorous. Cat mai natural, cu nuante de maro, auriu, bej, culoarea vaniliei. Dar sa straluceasca. „Pai rochia pe vremea mea nu se putea decat alba sa fie. Ca insemna ca fata era pura, fecioara inainte de nunta. Dar in ziua de azi tinerele nu mai gandesc asa. Si bine fac. Oi fi eu baba de 63 de ani, dar incerc sa fiu moderna, adica nu cred ca femeia trebuie sa fie fecioara inainte de nunta pentru ca barbatii sunt toti, indiferent de religie, porci. Unii mai mari, altii mai porcusori”, comenteaza in soapta o bunica de mana cu nepoteii, careia i-am putea zice…
…Bernarda cea Moderna
O piesa „mai altceva”, mai in pas cu vremurile, este spectacolul „Casa Bernardei Alba”, in regia lui Gelu Badea. Dupa ce au vizitat „Targul de Nunti” in zilele 8-11 martie si au intocmit lista lunga de cheltuieli pentru ziua cea mare, indragostitii au avut posibilitatea sa vada, pe 11 martie, un spectacol cu personaje dornice de maritis. Poate parea socant sa vezi pe o scena de teatru cum toate personajele sunt femei care joaca scene cu tenta erotica. Insa dramul acesta de extravaganta, in pas cu vremurile, starneste curiozitatea. Spectacolul este adaptat dupa piesa de teatru scrisa de Federico Garcia Lorca. Actiunea are loc intr-o casa indoliata. Personajul din titlu (in varsta de 60 de ani) detine controlul peste cele cinci fete ale sale, carora nu li se permite sa relationeze cu barbati timp de 8 ani de zile, in semn de doliu pentru moartea tatalui lor. Nici picior de „mire” in acest spectacol, (ai zice ca si bunica de mai sus, cea cu „barbatii sunt toti, indiferent de religie, „porci”, e parte din piesa) absenta deliberata a personajelor masculine alimentand tensiunea sexuala din intreaga piesa.
Aida PULPAN