Un studiu recent a relevat faptul ca numarul firmelor care au dat faliment în 2006 s-a dublat comparativ cu 2005. Cele mai multe falimente se datoreaza aplicarii Legii insolventei, dar si faptului ca s-au deschis tot mai multe hipermarketuri în tara, iar romanii au preferat sa cumpere de acolo decat de la magazinele de cartier.
Romania a avut în 2006, o dublare a numarului de firme aflate în faliment, de la 3.582, la 6.721, dintr-un total de 531 de mii de firme active, fapt datorat aplicarii Legii insolventei favorabila creditorilor, sectorul cel mai afectat fiind cel comercial, se arata într-un studiu Coface. Conform studiului Coface, sectorul comercial detine o pondere de 37 la suta din totalul falimentelor, ca urmare a migrarii cererii catre marii retalieri.
Un alt sector economic riscant în Romania este agricultura. Pe de alta parte, piata romaneasca cunoaste o dezvoltare a sectorului constructiilor, iar sectoarele considerate cu cel mai mic grad de risc de falimente sunt IT-ul, telecomunicatiile si intermedierile financiare. Studiul prezinta cele 6.721 de firme aflate în faliment, în reorganizare judiciara sau a caror procedura de faliment a fost închisa din lipsa de active, dosare existente pe rol la 31 decembrie 2006. Dintre acestea, numarul cazurilor de faliment strict deschise este de 3.191. (N. T. )