CSM a amanat revocarea lui Doru Tulus

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, sa amane revocarea din functie a lui Doru Tulus din functia de sef al Sectiei a II-a din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pana la finalizarea controlului de fond al activitatii DNA. Acesta va incepe de la 1 iunie si va viza perioada 1 ianuarie 2006 pana in prezent.

Sectia pentru procurori a CSM a luat in discutie, miercuri, propunerea ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de revocare a lui Doru Tulus.

Ministrul Justitiei a cerut, in deschiderea sedintei, sa fie amanata luarea unei decizii pana cand va fi finalizat raportul de control intocmit de sectia de procurori.

Tudor Chiuariu ceruse, in 8 mai, revocarea procurorului Doru Tulus. Cererea, adresata presedintelui interimar Nicolae Vacaroiu, se bazeaza pe trei “capete de acuzare”: exercitarea necorespunzatoare a atributiilor manageriale, lipsa aptitudinilor manageriale si carentele de comportament si comunicare in relatia cu ceilalti procurori si cu justitiabilii.

Dezbaterile au fost atunci amanate pentru ca Tulus care a cerut timp pentru a se informa in legatura cu motivele invocate pentru demiterea sa.

Cererea de revocare a procurorului Tulus, care instrumenta dosarele mai multor politicieni, a starnit imediat un val de reactii pe scena politica. Iar seful DNA, Daniel Morar, a anuntat ca va depune o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii, in care il acuza pe ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu de imixtiune in actul de justitie.

In plus, imediat dupa ce ministrul Justitiei a cerut demisia procurorului Doru Tulus, s-au inregistrat trei demisii la varful Ministerului: Ion Codescu, secretar de stat pentru afaceri europene, Cristi Danilet, consilierul ministrului, si Laura Stefan, director Directia de relatia cu Ministerul Public, prevenirea criminalitatii si a coruptiei.

Potrivit legii privind statutul magistratilor, revocarea procurorilor din functii de conducere se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei si cu avizul consultativ al CSM, din urmatoarele motive: nu indeplinesc una din conditiile necesare numirii in functie, in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale si in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare. HotNews.ro

Adauga un comentariu

*