Peste 1,202 milioane de fermieri au depus, până la expirarea termenului limită – 15 mai (ora 21.00) – cererile de sprijin pentru plăţile directe pe suprafaţă, dintr-un total de 1,246 milioane de fermieri eligibili, a declarat, miercuri, directorul general al AgenÅ£iei de Plăţi ÅŸi IntervenÅ£ie pentru Agricultură /APIA/, Nicolae Sterghiu, într-o conferinţă de presă.
Acesta a subliniat că numai în ultimele două zile fermierii au depus 82.000 cereri care cuprins o suprafaţă de peste un milioane ha.
Potrivit datelor APIA, suprafaţă eligibilă pentru care fermierii pot primi subvenţii europene de 8,716 milioane ha a fost depăşită cu aproape 9 procente. Sterghiu a precizat că fermierii neeligibili şi-au unit parcelele cu cei eligibili, aceasta fiind şi motivaţia pentru care a fost depăşită suprafaţa eligibilă. Acesta a mai precizat că din datele centralizate reiese că aproape 5 milioane ha sunt deţinute de fermieri care au suprafeţe de peste 50 ha.
În ceea ce priveşte introducerea acestor cereri în baza informatică de date, directorul general al APIA a declarat că s-a menţinut o medie zilnică de 24.000, numărul total de cereri introduse până marţi, 15 mai, depăşind 807.000 cu o suprafaţă de 6,892 milioane ha. Termenul limită pentru introducerea cererilor în sistemul informatic al APIA este 15 iunie, dar potrivit conducerii APIA această acţiune se va finaliza la începutul lunii viitoare.
Stergiu a precizat că după analiza suprafeţelor introduse deja în baza de date reiese că 1,6 la sută din suprafaţă va fi neeligibilă, având parcele mai mici de 0,3 ha, deşi cererile sunt eligibile. Acesta a precizat că APIA va continua să primească cereri de la fermieri şi în această perioadă dar cu penalităţi de 1 la sută pe zi.
Directorul general al APIA a spus recent că la 1 iulie vor începe controalele administrative precum şi cele din teren pentru verificarea declaraţiilor fermierilor. Acestea se vor derula pe o perioadă de trei luni.
În perioada 18-22 iunie va avea loc o misiune de audit la APIA, care va avea o poziţie în ceea ce priveşte pregătirea României pentru gestionarea fondurilor UE şi acreditarea agenţiei.
Campania de depunere a cererilor de sprijin pentru plăţi directe pe suprafaţă a fost lansată la 1 martie 2007. La ora actuală 1,246 milioane fermieri sunt eligibili pentru a primi sprijinul direct de la UE, pentru o suprafaţă de 8,7 milioane ha, din care circa 2,2 milioane ha sunt pajişti naturale.
Suma acordată fermierilor în acest an din fondurile UE va fi de aproximativ 50 de euro pe hectar, aceasta fiind completată cu aproximativ 30 de euro pe hectar din bugetul naţional prin Plăţile Naţionale Directe Complementare (PNDC).
MADR va primi în 2007 de la UE circa 560 milioane euro.ROMPRES