Mugur Isărescu: România trebuie să fie atentă la creşterea economică

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, trage un semnal de alarmă în privinţa creşterii economice prea ridicate a României, care în opinia sa ar putea conduce la distrugerea macrostabilităţii.

„Există toate ÅŸansele ca România să aibă în următorii 10 ani o creÅŸtere economică ridicată. Trebuie să fim atenÅ£i ca această creÅŸtere economică să nu ne distrugă macrostabilitatea”, a arătat Isărescu, joi, în seminarul Financiar Sud-Est European.
ÃŽn opinia guvernatorului BNR, „o lipsă de răbdare ÅŸi clarviziune” ar putea determina România să nu îşi atingă obiectivele propuse.
„O maÅŸină se conduce nu numai cu piciorul pe acceleraÅ£ie, ci ÅŸi cu el pe frână”, a adăugat Isărescu.

Conform statisticilor BNR, în 2006 România a înregistrat o creÅŸtere economică de 7,7 la sută, iar în 2005 una de 4,1 la sută.România ar putea înregistra în 2007 o rată medie anuală a inflaÅ£iei de 3,7 – 3,8 la sută, a arătat guvernatorul Băncii NaÅ£ionale a României.
Potrivit acestuia, Banca Centrală şi-a propus pentru acest an o rată medie anuală a inflaţiei sub patru la sută.

Isărescu a explicat că pentru a intra în sistemul ERM II, care precede adoptarea monedei euro, România trebuie să înregistreze o inflaţie cu cel mult 1,5 la sută mai mare faţă de cele mai bune trei state membre ale Uniunii Europene (2,8 la sută).

Indicatorul pe care UE îl ia în considerare este inflaţia medie anuală şi nu inflaţia anuală. În 2006, România a înregistrat o inflaţie medie anuală de cinci la sută, iar inflaţia anuală a fost de 3,7 la sută.
Cât priveşte adoptarea monedei euro, Banca Centrală şi-a propus ca termen anul 2014, iar pentru intrarea în sistemul ERM II -2012. Isărescu a explicat că în primii trei ani care preced intrarea în sistemul ERM II, România trebuie să-şi consolideze o inflaţie deja scăzută, precum şi piaţa internă a capitalurilor pe termen lung.ROMPRES

Adauga un comentariu

*