Nicolăescu răspunde PD că va veni la Parlament să explice programul de sănătate

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a răspuns solicitării PD de a veni în Parlament pentru a explica programul de cheltuieli din domeniu, arătându-şi disponibilitatea pentru a-i convinge pe democraţi că este un program bun, pe care şi ei l-au susţinut când erau la guvernare.

„Am fost la Senat, voi merge ÅŸi la Camera DeputaÅ£ilor, mă duc oriunde este nevoie cât timp sunt convins că programul naÅ£ional de sănătate este bun pentru sănătate”, a declarat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la Antena 3, ca replică la criticile lansate de liderul deputaÅ£ilor democraÅ£i Cristian Rădulescu.

Nicolăescu a spus că programul naţional de sănătate a fost gândit pe vremea când democraţii erau la guvernare, însă odată cu plecarea formaţiunii din Executiv PD a criticat reforma şi a iniţiat o moţiune simplă pe această temă, demers care, în opinia sa, reprezintă un gest populist, demagogic.

Ministrul liberal a spus că acuzaţiile lansate de Rădulescu au acelaşi ton şi limbaj cu acelea pe care le-au lansat la adresa ministerului şi a sa Sorin Oprescu, de la PSD, şi Sorin Paveliu, de la PNL. Nicolăescu susţine că aceia care îl critică ar urmări să minimalizeze un program care altminteri este bun pentru populaţie şi este menit să-l atragă pe om la medic.

Referindu-se la stabilirea modului de cheltuire a banilor, Nicolăescu a spus despre program că a fost transparent, în sensul că a fost vreme de luni de zile pe internet şi apoi a fost supus dezbaterii medicilor.

Liderul deputaţilor PD, Cristian Rădulescu, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că, la începutul sesiunii parlamentare, PD îi va chema în Legislativ pe premierul Călin Popescu Tăriceanu şi pe ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu, pentru a explica cheltuirea banilor din sănătate.
Liderul deputaţilor democraţi a criticat programul naţional de sănătate şi modul în care ministrul sănătăţii a alocat banii pentru introducerea analizelor medicale anuale gratuite pentru cetăţeni. Rădulescu a explicat că banii pe care-i are la îndemână Nicolescu provin din taxa pe viciu „şi scapă controlului parlamentar pentru că nu sunt aprobate în bugetul naţional”. „Trebuie să corectăm, pentru a avea control anterior şi ulterior cum sunt sumele destinate şi apoi cheltuite, de aceea PD va iniţia o propunere legislativă prin care să se arate că sumele strânse din taxa pe viciu trebuie să intre în bugetul naţional şi destinaţia lor să fie prevăzută în bugetul naţional”, a afirmat deputatul democrat.

Cristian Rădulescu a susţinut că cel mai mare risc legat de proiectul lui Nicolăescu este ca rezultatele analizelor, strânse la nivel naţional într-un studiu ulterior, să reprezinte baza pe care să se realizeze politica de sănătate în viitor, deoarece, în final, vor fi foarte mari diferenţe de standardizare a datelor. Deputatul PD a menţionat că una dintre erorile care s-ar putea să apară este legată de faptul că multe laboratoare efectuează analizele în mod diferit, ceea ce va conduce la diferenţe notabile în obţinerea rezultatelor.

În opinia lui Rădulescu, rezultatele care se vor obţine nu vor reprezenta o oglindă a sănătăţii populaţiei, ci doar o oglindă pentru „narcisistul” ministru Eugen Nicolăescu.

Potrivit lui Rădulescu, banii alocaţi pentru programul „analize pentru toţi” ar fi putut fi folosiţi pentru realizarea unor obiective înscrise în programul de guvernare, adică organizarea unor spitale de urgenţă la nivel regional şi judeţean, ori pentru achiziţionarea a 1500 de ambulanţe de mare performanţă. Deputatul democrat a precizat că numai banii daţi pentru tipărirea cupoanelor de informare ar fi putut să ajute la cumpărarea de medicamente pentru cei bolnavi de cancer şi a criticat, în context, cheltuirea banilor publici pentru astfel de cupoane de informare, fie că este vorba despre sănătate, fie că este vorba despre pensii ori agricultură.

Liderul grupului PD din Camera Deputaţilor a susţinut că programul lui Nicolăescu este asemenea unei plase cu ochiuri prea largi pentru prinderea unui „biet peştişor”, care nu obţine rezultatul scontat.

Adauga un comentariu

*