Preţul pâinii va creşte cu 18 la sută, în acest an

Preţul pâinii va înregistra o creştere cu maxim 18 procente, până la 1 decembrie, această majorare fiind deja aplicată în două etape, a declarat, miercuri, pentru ROMPRES, preşedintele patronatului din industria de morărit şi panificaţie, Aurel Popescu.

„ÃŽn prima etapă – în luna septembrie – preÅ£ul pâinii a crescut cu 10 la sută, iar acum cu 7-8 procente. Procesatorii care nu au aplicat cea de-a doua etapă, probabil că o vor face până la 1 decembrie”, a apreciat Popescu.

Procesatorii susţin că, în acest an, s-ar fi justificat o majorare cu 50 la sută a preţului pâinii, în condiţiile în care preţul grâului s-a dublat faţă de perioada similară din 2006.

„ÃŽn prezent, tona de grâu pe piaÅ£a europeană este de 246 euro, iar de pe piaÅ£a internă achiziÅ£ionăm grâu cu 0,82 lei pe kilogram”, a mai spus preÅŸedintele Rompan.

La ora actuală procesatorii deţin stocuri de grâu până în preajma datei de 1 februarie 2008.

„De la anul probabil vom mai lua alte măsuri pe piaÅ£a pâinii în funcÅ£ie de evoluÅ£ia preÅ£urilor la materia primă”, a explicat Aurel Popescu.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, producţia de grâu a scăzut semnificativ în acest an, din cauza secetei, la numai trei milioane de tone, cu 2,56 milioane de tone mai puţin faţă de recolta anului 2006, în condiţiile în care suprafaţa însămânţată a fost de 1,9 milioane de hectare.

Piaţa pâinii înregistrează în prezent o valoare de un miliard de euro, corespunzătoare unei producţii de circa 2,3 milioane tone de pâine. Cu toate că România dispune de o capacitate de producţie de 2,5 ori mai mare decât necesarul de consum, este de aşteptat ca în următorii ani să pătrundă foarte mult capital străin pe piaţa locală.

Pe această piaţă extrem de fragmentată cotele principalilor jucători din morarit şi panificaţie variază între 4-6 la sută, în timp ce piaţa neagră reprezintă circa 40 la sută din total. Principalii competitori sunt Vel Pitar, Loulis, Boromir Ind Râmnicu Vâlcea, Dobrogea Grup, Racova Com Agro Pan Vaslui, Pangram Reşiţa sau Pan Group Craiova.ROMPRES

Adauga un comentariu

*