In memoriam – Mihai Dragan

Regretatul critic si istoric literar, publicist, profesor universitar, doctor in filologie, Mihai Dragan ar fi implinit frumoasa varsta de 70 de ani. S-a nascut la 6 decembrie 1937, in satul Viisoara, comuna Tg. Trotus, judetul Bacau.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. In anul 1972 a primit Premiul pentru critica si istorie literara al Uniunii Scriitorilor si acest lucru avea sa se repete, fiind distins cu premiul Uniunii Scriitorilor in ianuarie 1998. Am avut prilejul sa-l cunosc si sa avem o colaborare pe linie profesionala. Acest lucru s-a intamplat in anul 1974, cand, Editura Junimea din Iasi a ales Intreprinderea Poligrafica din Bacau – o mare producatoare de carte – pentru a executa colectia „Eminesciana”. In anul 1974 au aparut primele trei numere.

Au urmat si altele, depasindu-se numarul de cincizeci. Datoram aceasta realizare lui Mihai Dragan – coordonatorul acestei prestigioase colectii – care si-a adus o contributie deosebita la constituirea unei imagini complete a lui Eminescu. Gasim in cadrul colectiei nume de rezonanta a literaturii romane si nu numai. Sunt volume care apartin lui George Calinescu, Eugen Lovinescu, Vladimir Streinu, Nicolae Iorga, Perpessicius, dar si ale francezului Alain Guillermon si indianca Amita Bhose.

La fiecare numar aparut, puteam citi pe chipul lui Mihai Dragan o bucurie si o emotie puternica pe care ne-o transmitea si noua, bucurandu-ne alaturi de dansul la fiecare reusita. S-a bucurat si mai mult atunci cand a aparut numarul douazeci si sapte din colectie sub directa semnatura – Mihai Eminescu, interpretari – si mai apoi numarul patruzeci cu partea a II-a. Era un om calm si dadea dovada de multa rabdare atunci cand ne consultam in diversele probleme legate de aparitia in cele mai bune conditii grafice a fiecarui numar din colectie. Avea o mare dragoste de Eminescu.

Si putem vedea asta din primele randuri ale volumului ce-i apartine: „Eminescu este de mult timp subiectul de capetenie al criticii si istoriei noastre literare. Eminescu ne apare drept artistul-demiurg care a realizat in opera lui cea mai profunda si mai deplina sinteza a spiritului creator romanesc. Eminescu este poetul nostru absolut, de necomparat cu nici unul dintre contemporanii sau urmasii sai, situat la zenitul intregii literaturi romane”. Au trecut patru ani de la trecerea in nefiinta a Omului Mihai Dragan. A lasat in urma sa realizari ce vor dainui in timp. Ne facem o datorie de onoare pomenindu-i numele si activitatea sa creatoare, transmitand un gand pios si recunoscator pentru personalitatea celui care a fost Mihai Dragan.
Viorel ROMAN

Comentarii

  1. nutoiu iulian a zis:

    deocamdata sa va dea dumnezeu sanatate s mai faceti ceva ca tineretu nu mai face nimic pentru satu viisoara

Adauga un comentariu

*