Porumbei voiajori, în expoziţie internaţională

Cei mai buni porumbei voiajori la concursurile din anul acesta din opt judeÅ£e de vest ale României ÅŸi un lot valoros din Ungaria pot fi văzuÅ£i, sâmbătă ÅŸi duminică, la Casa de Cultură a Municipiului Oradea la expoziÅ£ia internaÅ£ională ‘Voiajorul’ organizată de AsociaÅ£ia Columbofilă ‘Voiajorul’ Bihor, transmite corespondentul ROMPRES.

În cele două zile, publicul are posibilitatea să admire 160 de porumbei voiajori, toţi foarte valoroşi, fiind de fapt campionii la categoriile de concurs: viteză, demi-fond, fond şi maraton, fiecare având alături o fişă cu performanţele înregistrate.

Exemplarele prezentate sunt din Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Hunedoara, Caraş, Timiş, Arad şi un lot de 20 de porumbei din Debrecen, Ungaria.

Porumbeii sunt aşezaţi în funcţie de distanţele pe care le-au zburat. La concursul de viteză, distanţa de parcurs este între 100-400 km, demi-fondul, între 400-600 km, fondul, peste 500 de km, şi maratonul, peste 800 de km.

Concursurile se organizează săptămânal, de organizaţiile judeţene ale asociaţiilor columbofile, începând cu mai, până în septembrie. Pentru un clasament la nivel naţional, se cumulează punctele fiecărei asociaţii.

Bihorul se poate lăuda cu 26 de puncte la ‘fond’, un punctaj foarte bun la nivel naÅ£ional, situându-se între primii 30 de porumbei pe Å£ară, la categoria fond, din câteva zeci de mii de porumbei.

Pe lângă expoziţia propriu-zisă, organizatorii au mai amenajat standuri cu produse alimentare şi de îngrijire pentru porumbei, unul pentru materiale informative şi cărţi, s-a organizat ad-hoc şi o licitaţie pentru porumbei din Belgia.

PreÅŸedintele AsociaÅ£ia Columbofile ‘Voiajorul’, Marius Tunduc, a arătat că pasiunea pentru creÅŸterea porumbeilor este întâlnită în România mai ales la bărbaÅ£i.

‘SatisfacÅ£ia cea mai mare este atunci când porumbeii se întorc acasă. Dacă e un sport? Este o combinaÅ£ie între sport ÅŸi ameliorarea unei rase. Noi îi zicem sport, dar nu e termenul cel mai potrivit, poate competiÅ£ie de calitate, ar fi mai apropiat de ceea ce facem noi’, a declarat Marius Tunduc.

Crescătorii cunosc ÅŸi folosesc o singură rasă porumbei voiajori, cu diferite familii, care provine din Belgia, ‘mama porumbelului voiajor’. Rasa a apărut prin 1850 ÅŸi a fost ameliorată mereu prin concursuri, în urma cărora sunt selecÅ£ionate exemplarele cele mai valoroase pentru reproducÅ£ie. ÃŽngrijirea lor constantă, cu hrană de calitate, tratamente ÅŸi vaccinări au dus la obÅ£inerea unor linii cu calităţi deosebite.

Pentru 2008, AsociaÅ£ia ‘Voiajorul’ intenÅ£ionează să organizeze o expoziÅ£ie naÅ£ională, cu acordul FederaÅ£iei ÅŸi chiar una europeană, în baza bunelor relaÅ£ii de colaborare cu alte asociaÅ£ii din U.E.

În Bihor, sunt peste o sută de membri înscrişi în Asociaţia Voiajorul Bihor, iar pasionaţi crescători, peste o mie. ROMPRES

Adauga un comentariu

*