Craciunul a trecut. Maratonul sarbatorilor continua insa! Nu s-a dus bine mirosul de friptura si bucuria primirii unor cadouri mult visate ca deja te gandesti la ce te asteapta. Intalniri cu prietenii, petreceri onomastice si mai ales Revelionul. Cum te pregatesti? Cum te vindeci de ceea ce a fost pentru a te antrena din nou in sarbatoare? Iata cateva sugestii:
Acum ca ai terminat cu pregatirea felurilor de mancare trebuie sa aranjezi masa cat mai frumos. Pentru fata de masa poti sa alegi combinatii de argintiu cu albastru, auriu cu portocaliu. Daca nu ai fata de masa in tonuri arginii, o poti stropi cu spray argintiu (din acela care se da si pe par, pentru ca nu pateaza si se curata usor). Pentru decorare, simplu si elegant e cel mai bine. Asa ca lumanarele, ghirlande mici sau crengute de brad vor da mesei un aspect in ton cu Sarbatorile de Iarna.
Ca sa nu ai batai de cap in ceea ce priveste aranjarea tacamurilor, hai sa facem o recapitulare:
1. Lingura pentru supa sau ciorba sta in dreapta.
2. Cutitul sta in dreapta si furculita in stanga.
3. Furculita pentru peste are 3 dinti si cutitul este curbat, ele stau in extrema opusa farfuriei.
4. Paharele se pun de la stanga la dreapta de la cel mai mic la cel mai mare, paharul de vin rosu este mai mare decat cel de vin alb.
5. Tacamurile pentru aperitive sunt primele langa farfurie, iar lingurita/furculita pentru desert sta in fata farfuriei.
6. Servetul de panza se pune in stanga si la masa se aseaza in poala si nu la gat sau in alte ipostaze.
Daca mergi in vizita cu ocazia Revelionului, ar fi bine sa tii cont de urmatoarele sfaturi pe care sa le spui si celor apropiati tie:
Pe langa toate felurile de mancare este indicat sa consumi cat mai multe alimente care au “calorii negative†si care vor contracara efectul alimentelor specifice sarbatorilor. In aceasta categorie intra urmatoarele alimente: varza, morcovi, conopida, fasole verde, dovlecei, andive, telina, castraveti, usturoi, ceapa, ardei iuti, mirodenii (cimbru, busuioc, rozmarin, piper, oregano, maghiran). Consuma multe fructe cu “calorii negative†intre mese: mere, grepfrut, lamai, portocale, kiwi.
Nu este bine sa mananci friptura cu garnitura de cartofi, indiferent daca sunt piure sau prajiti. Cartofii sunt cei mai mari dusmani ai siluetei. Daca nu poti manca friptura fara garnitura, poti opta, pentru garnituri din legume sau o salata de cruditati pe care sa nu pui smantana sau maioneza.
Chiar daca ai pe masa tot felul de delicatese, incearca sa te abtii cat mai mult. Daca esti foarte pofticioasa, poti gusta din fiecare, dar trebuie sa ai grija ca portiile sa fie cat mai mici. Este bine ca atunci cand ai terminat masa sa nu te simti satula. De asemenea, este bine sa reduci cat mai mult sosurile grase si pe cele tip maioneza.
Nu manca mai mult decat poti din politete sau pentru ca doresti sa gusti toate preparatele. Sanatatea este mult mai importanta.
Nu manca niciodata in graba. Un alt truc folosit este acela de a mesteca mancarea foarte bine si de a manca incet. In felul acesta vei avea senzatia ca te-ai saturat, desi nu ai mancat foarte mult.
Bauturile alcoolice se vor consuma in cantitati mici. Este preferabil sa bei vin natural “de la taraâ€. Nu consuma sau consuma in cantitati cat mai mici: lichior, bere, palinca, wisiky.
Daca iti plac dulciurile trebuie sa incerci sa renunti la ele si sa te limitezi la o salata de fructe din care sa nu lipseasca kiwi. Este bine ca aceasta salata sa nu fie stropita cu lichioruri, care sunt bogate in calorii. In cazul in care simti nevoia de a manca ceva dulce, este bine sa alegi o prajitura usoara fara crema pe baza de unt.
Te sfatuim sa eviti bauturile racoritoare sintetice care contin mult zahar si aditivi. Consuma multa apa si sucuri naturale (in special citrice). Pentru a ajuta corpul sa elimine toxinele si deseurile in aceasta peioada, iti recomandim sa bei in fiecare seara si in fiecare dimineata un pahar de apa plata cu lamaie (zeama de la 1 lamaie) si o lingurita de miere.
T rebuie sa iti asiguri cel putin doua zile in care sa te relaxezi – trup si suflet! Gandeste-te ca si binele e obositor si ai nevoie de odihna pentru a te reface! Dormi, mananca alimente usoare, fa bai calde si tot ce stii ca te ajuta sa te simti bine.
Gandeste-te la parul tau si da-i voie sa isi revina dupa marea petrecere de Craciun. O masca sau un tratament natural te poate ajuta. O vizita la stilist il va bucura pe acesta si mai ales pe tine pentru ca parul tau va primi exact ce merita: tratament avizat!
Hotaraste-te din timp cum va fi de Revelion! Ce rochie vei purta? Unde se va desfasura? Ce stil vrei sa abordezi? Pe cine vrei sa inviti? Cand ai luat in calcul toate aceste posibilitati nu iti ramane decat sa treci la treaba! Suna-ti prietenele sau corupe-ti sotul/iubitul sa mearga cu tine la un salon. Vei avea nevoie de atatea… masaj, tratamente de relaxare corporala, cosmetica, manichiura si cate si mai cate! Va fi obositor, imparte-ti timpul cat poti de bine si nu uita nimic: ca sa arati formidabil trebuie sa „muncesti”!
Cu putin inainte de petrecere, fii sigura ca totul va ramane asa cum ai stabilit si ca nu uiti nimic. Ar fi chiar neplacut sa te plimbi de colo colo in noaptea dintre ani cand ai putea sa sarbatoresti din plin si sa te bucuri de trecerea in noul an.
Te asteapta vremuri noi, ai grija cum le astepti si tu!
Un An Nou fericit!