Parlamentul dă undă verde pentru Institutul European de Tehnologie

Institutul European de Tehnologie (IET) îşi va putea începe activitatea în vara acestui an, având în vedere că poziţia comună a Consiliului privind înfiinţarea sa a fost aprobată oficial de Parlamentul European. Consiliul a ajuns la o poziţie comună după negocieri cu raportorul Parlamentului Reino Paasilinna (PSE, FI), care s-a declarat mulţumit de compromis.

„Acordul cu Consiliul reprezintă un succes pentru Parlament”, a declarat Paasilinna. „Compromisul subliniază rolul inovaÅ£iei. InovaÅ£ia este domeniul în care trebuie să recuperăm timpul pierdut: prea des, studenÅ£ii ÅŸi cercetătorii noÅŸtri excepÅ£ionali nu se bucură de rezultatele muncii lor pur ÅŸi simplu pentru că nimeni nu-i ajută să transpună aceste rezultate în produse comerciale”.

„Comunitatea cunoaÅŸterii ÅŸi inovării”: parteneriate cu universităţi, organisme de cercetare ÅŸi întreprinderi

IET va avea o structură cu două entităţi, cu un comitet director însărcinat să selecÅ£ioneze instituÅ£iile de învăţământ superior, organismele de cercetare, întreprinderile ÅŸi alte părÅ£i ce pot fi parteneri autonomi, denumite „comunitatea cunoaÅŸterii ÅŸi a inovării” (CCI). Fiecare CCI va trebui să fie formată din cel puÅ£in trei organizaÅ£ii partenere stabilite în cel puÅ£in două State Membre diferite ÅŸi să cuprindă minim o instituÅ£ie de învăţământ superior ÅŸi o societate privată.

Primele CCI privind schimbările climatice, energiile regenerabile şi tehnologiile de informaţii şi comunicaţii

ÃŽn decurs de 18 luni de la înfiinÅ£area IET, două sau trei CCI vor fi selecÅ£ionate „în domenii ce vor permite Uniunii Europene să facă faţă provocărilor actuale ÅŸi viitoare”, cum ar fi schimbările climatice, energiile regenerabile ÅŸi noua generaÅ£ie de tehnologii de informaÅ£ii ÅŸi comunicaÅ£ii.

Alte CCI vor fi selecÅ£ionate după adoptarea primului „program strategic pentru inovaÅ£ii” – un document de orientare ce prezintă domeniile prioritare pe care IET le stabileÅŸte pentru viitoarele sale iniÅ£iative. IET va trebui să elaboreze un program strategic pentru inovaÅ£ii înainte de 30 iunie 2011 cel mai târziu, ÅŸi apoi o dată la ÅŸapte ani. Parlamentul ÅŸi Consiliul urmează să adopte acest program, la propunerea Comisiei.

Comunitatea va contribui cu 308,7 milioane euro

Comisia Europeană estimează că Institutul va avea nevoie de un buget de 2,4 miliarde euro timp de şase ani, asigurat din resurse publice şi private. La 18 decembrie 2007, Parlamentul şi Consiliul au convenit să revizuiască cadrul financiar plurianual 2007-2013 pentru a garanta finanţarea Galileo şi a IET şi pentru a acorda asistenţă financiară de 308,7 milioane euro de la bugetul comunitar, pentru IET.

Următorii paşi

La începutul lunii februarie, Comisia a stabilit un comitet format din patru membri, care va trebui să numească 18 experţi pentru comitetul director al Institutului. Procedura de numire ar urma să dureze circa patru luni.

Consiliul European va lua o decizie privind locul în care va funcţiona comitetul director al Institutului. În timpul dezbaterii din Parlament au fost propuse oraşele Strasbourg (Franţa), Wroclaw (Polonia), Budapesta (Ungaria) şi Viena (Austria).

Adauga un comentariu

*