Guvernul este acuzat de comisarii europeni ca nu se implica suficient in functionarea eficienta a Serviciului Unic de Urgenta 112. Colac peste pupaza, linia 112 este inrosita anul de aproape 40 de milioane de alarme false. Daca nu se vor opera in mod urgent remedieri, Uniunea Europeana ameninta Romania cu aducerea in fata Curtii Europene de Justitie.
Angajamente nerespectate
Inca de la sfarsitul lunii noiembrie, Comisia Europeana a deschis o noua procedura de infringement impotriva Romaniei, ca urmare a problemelor privind localizarea apelantilor la numarul unic de urgenta 112. in aceeasi situatie se afla si Polonia si Letonia, tari care au ajuns in fata Curtii Europene de Justitie pentru ca nu au asigurat punerea la dispozitia serviciilor de urgenta a informatiilor privind localizarea apelantului care a sunat la 112 de pe telefoane mobile.
Peste 90 la suta din apeluri sunt false
Statisticile sunt sumbre si arata ca, in medie, aproape fiecare roman a apelat, cel putin odata, in cursul anului 2007 numarul unic de urgenta 112, ceea ce plaseaza Romania pe primul loc in randul statelor europene din acest punct de vedere. Alarmant este faptul ca peste 33 de milioane de apeluri au fost false. Din pacate, din numarul total de apeluri la 112 inregistrate de la inceputul anului, doar 7% au fost urgente.
in urma cu o aproximativ o luna, reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), impreuna cu cei ai Ministerului Sanatatii au realizat un raport din care a reiesit ca in anul 2007, Serviciul Unic de Urgenta 112 a fost solicitat de peste 36 de milioane de apelanti, din care, 33 de milioane au fost apeluri false. Deci, peste 90% din apelurile pentru 112 au fost false.
Colonelul Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al STS, ne-a precizat ca cele mai multe apeluri reale au reprezentat urgente medicale. Urmeaza, in ordine descrescatoare, solicitarile de interventie a Politiei, Pompierilor si Jandarmeriei. “”Serviciul 112 exista si este functional, dar in acelasi timp este gratuit si supus numeroaselor apeluri abuzive. Dorim sa ne adresam populatiei, care inca nu a inteles ca apelul fals la 112 poate distruge sansele de supravietuire ale altei persoane, sa sune numai in caz de urgenta si sa respecte numarul 112. Trebuie spus ca numarul mare de alarme false are efecte negative asupra operativitatii in preluarea cazurilor reale de urgenta si asupra interventiei rapide a echipajelor Ambulantei, Politiei, Pompierilor sau Jandarmerieiâ€, spune Fulea.
Bacaul nu face exceptie de la aceasta nedorita situatie, anul trecut, din totalul celor 1.280. 993 de apeluri inregistrate, doar 79.483 au fost reale. In primele doua luni ale acestui an s-au inregistrat 216.957, din care 15.215 au fost reale, procentajul fiind de 7 la suta apeluri reale. Cele mai multe solicitari le-au avut Serviciul de Ambulanta Judetean, care a fost solicitat de 8.662 apelanti, urmeaza Politia cu 5.579 de solicitari, Pompierii cu 813 apeluri si Jandarmeria cu 161 de apeluri.
Copiii, principalii vinovati
Conform statisticilor realizate de STS, cele mai multe apeluri false sunt facute de copii si tineri, lucru care a pus pe ganduri conducerea STS, care a trecut la masuri demarand o campanie nationala de educare si informare in randul elevilor din clasele I-XII privind importanta si utilitatea acestui numar.
Mai bine mai tarziu…
Dupa aproximativ doi ani de la infiintarea Sistemului, actualii legiuitori au reusit sa promoveze o Ordonanta de urgenta, care va armoniza cadrul legislativ creat pentru infiintarea Sistemului, cu situatia existenta in prezent. Astfel, Guvernul se angajeaza ca, incepand de la 1 aprilie 2008 sa asigure finantarea de la bugetul de stat a Sistemului 112 pe viitorii 5 ani. Actul normativ prevede, de asemenea, masuri pentru eficientizarea activitatii Serviciului 112 si alinierea acestuia la cerintele europene. Astfel, a fost identificata si solutia de localizare a apelurilor, indiferent de reteaua fixa sau mobila de pe care acestea sunt efectuate catre numarul unic de urgenta 112. Localizarea se va face cel mai probabil din vara acestui an, in sistemul cell-id/sector-id si va permite identificarea pozitiei geografice in care se afla apelantul de telefonie mobila sau adresa fizica unde este instalat terminalul de telefonie fixa. Ordonanta de urgenta prevede si masuri de sanctionare a apelurilor false sau abuzive la numarul unic 112, valoarea amenzilor fiind cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei.
Cristinel AIOANEI