Alegerile locale de la mijlocul acestui an vor marca un moment de cotitura in viata politica româneasca: va fi pentru prima data când procesul electoral va aduce in atentia votantilor – la pachet – atât pe candidatii la fotoliul de primar al municipiilor resedinta de judet, cât si pe cei care se vor incumeta sa intre in batalia pentru sefia consiliilor judetene. Sosit cam pe nepusa masa, examenul electoral menit sa puna la incercare maturitatea actualei clase politice anunta mutatii surprinzatoare. Brusc, sefia consiliului judetean a devenit o postura politica mai atractiva si mai ofertanta decât cea de edil sef al capitalei de judet. Procesul de descentralizare, o reforma istorica cu bataie lunga, va aduce sub umbrela administrativa a consiliilor judetene principalele institutii deconcentrate: de la inspectoratele scolare, pâna la oficiile pentru protectia consumatorilor. Asa ca, nu intâmplator, partidele politice au aruncat in lupta pentru presedintia consiliilor judetene numele cele mai valabile in prezent.
La Bacau, troica face legea si anul acesta
Pâna acum doar doua organizatii judetene de partid par sa-si fi batut in cuie candidatii de vârf cu care vor intra in lupta pentru primarie si CJ: PSD si PD-L. Victima a lipsei de cadre, filiala bacauana a PNL a tinut prima pagina prin scandalurile iscate in jurul numelor vehiculate pentru sefia CJ. Semn ca disensiunile interne sunt in floare. Dogaru a vrut, dar nu a putut, Gica Vlasie – omul din umbra Gepex si Vasion – e un nume fara priza la electorat. Zvonuri Deputatul Ionel Palar, oricât a incercatv sa se eschiveze, a fost obligat sa sa intre in competetia judeteana. In pofida defazajelor pre-electorale inerente, e tot mai clar ca aceasta troica politica va face jocurile si la alegerile locale de anul acesta.
PD-L: butoiul cu (s)pulbere
Spre deosebire de alte judete, unde candidatii PD-L-ului fura „ochiul” camerelor de luat vederi, profitând de o imensa notorietate, filiala bacauana a „portocaliilor” este, in continuare, prizoniera unui razboi intestin mocnit. Fuziunea neasteptata dintre PD si PLD i-a invrajbit pe cei doi fruntasi locali, Vasile Nistor, respectiv, Ioan Chiriac. Daca cel din urma va ataca primaria, primul este fortat de imprejurari – si de liderii de la Bucuresti – sa-si verifice capitalul electoral in competitia pentru conducerea CJ. Cert este ca, in eventualitatea in care democrat-liberalii bacauani nu vor realiza „norma” impusa de centru, adica vor rata ambele obiective electorale, organizatia ar urma sa fie decapitata politic. Premisele unui esec electoral de proportii sunt evidente: factiunea „Nistor” ar urma sa saboteze campania electorala a lui Chiriac, tocmai pentru ca acesta sa nu obtina un scor bun la alegeri, caz in care ar putea pretinde, fara drept de apel, sefia PD-L Bacau. De cealalta parte, cu o notorietate nula si cu o intentie de vot pe masura, Vasile Nistor se bizuie pe atragerea – pe ultima suta de metri – de nume sonore pentru definitivarea listei de candidati la functia de consilier judetean (o tentativa de data recenta a avut-o in prim plan pe Doina Melinte, insa aceasta a declinat categoric oferta liderului liberal-democrat). Datorita flagrantelor neintelegeri reciproce, conducatorii PD-L Bacau se gasesc in fata oportunitatii unice de a compromite sansele partidului la un scor electoral satisfacator. Ba, mai mult, democrat-liberalii bacauani par a naviga in contra trend-ului electoral al partidului, semn ca la scrutinul local inca mai conteaza oamenii si aproape deloc ideologiile.
Stavarache, singur pe drum?
In cazul PNL, candidatura lui Palar la sefia CJ Bacau a clarificat in parte situatia interna a partidului. Cu Stavarache intrat in cursa pentru al doilea mandat consecutiv in fotoliul de primar, tandemul electoral liberal se arata gata de lupta. Nu si pregatit, daca luam in calcul faptul ca desemnarea lui Palar a venit pe ultima suta de metri, semn ca in PNL apele nu sunt inca linistite. Mai mult, intrarea in cursa electorala a deputatului liberal pare, mai degraba, un compromis intern al partidului decât o miscare strategica bine gândita. Penuria de cadre politice apte isi face simtita prezenta si in cazul PNL-ului care, cel mai probabil, va fi nevoit sa-si concentreze fortele pe adjudecarea unui nou mandat de primar al Bacaului, lasând astfel descoperit palierul ce duce catre sefia CJ. Cât despre Stavarache, care a abandonat de ceva vreme activitatile administrative ale Bacaului, grija lui numarul unu sunt sondajele de opinie. Realizate pe banda rulanta, acestea par sa-i prezinte o situatie tot mai putin roza pentru edil.
Benea – Mardare, un duet sudat si experimentat
Fara un contracandidat consistent, presedintele in exercitiu al Consiliului Judetean Bacau – Dragos Benea – se pregateste pentru al doilea mandat la cârma institutiei. Atacat mai din toate partile politice, dar si de o parte a presei, cel mai virulent de trustul fostlului primar, Benea incearca sa raspunda mai mereu pe baza temelor administrative pe care, ce-i drept, le stapâneste bine. Demersul electoral al lui Benea poate primi un impuls solid daca proiectul de concesionare a Aeroportului International din Bacau va fi incununat de succes. Chiar daca nu este o prezenta logoreica si excesiv gestuala, pretendentul social-democratilor la câstigarea Primariei Bacau – senatorul Catalin Mardare – impune o minima sobrietate si decenta printre candidatii la fotoliul de primar, parând a face chiar nota discordanta cu tonul adeseori trivial abordat de unii dintre „patronii” de presa angrenati in cursa electorala locala. Duetul electoral social-democrat pare cel mai sudat si, poate esential, cel mai experimentat pe latura administrativa, cu Mardare in pozitia de fost prefect al Bacaului, iar Benea venind dupa un mandat de patru ani la sefia CJ.
Sechelariu si Botomei, liderii independentilor
In tabara „independentilor” domneste o aparenta acalmie. Niciunul dintre ei nu s-a desprins in dauna celuilalt. E drept, nici motoarele n-au fost inca ambalate. Cel mai notoriu personaj al „grupului independent” este – de departe – Sergiu Sechelariu, fratele ex-primarului Dumitru. Desi e cunoscut de bacauani si dispune de potenta finaciara necesara unei campanii, Sergiu Sechelariu intâmpina serioase probleme in definitivarea profilului sau electoral. Avocatul Botomei, un alt independent notoriu, vine sa completeze latura de divertisment politic a „localelor” de anul acesta. In afara de cei doi, pe lista independentilor sunt vehiculate si alte nume.
Femeile din politica bacauana pariaza pe termen lung
Din peisajul localeor 2008 nu lipsesc candidatii de sex feminin. Au desemnat-o primii pe Raluca Nastase pentru Primarie cei de la PNG, iar PRM a iesit pe scena cu Angela Bogea la Bacau si Codruta Arvinte la CJ. Daca sanselel lor par mici, nu este exclus ca notorietatea acumulata acum sa le serveasca la uninominalul din toamna. Lucian Bogdanel