Sistemul românesc de invatamânt, fata in fata cu cel francez

Ieri la prânz, sala de conferinte a Inspectoratului Scolar Judetean a gazduit o intâlnire de lucru intre delegatia profesorilor si elevilor din Limoges, departament francez infratit cu judetul Bacau, si inspectorii scolari bacauani, intâlnire monitorizata de profesoara Angela Sterpu, inspector scolar pentru Programe si Integrare Europeana.

Elevii francezi au venit cu lectiile facute

Cei opt elevi din delegatia franceza (proveniti de la patru licee de profile diferite) au venit la Bacau cu lectiile facute, fiecare dintre ei precizând clar care subiecte il intereseaza in mod deosebit si la ce intrebari anume cauta un raspuns avizat. Principalele puncte de interes s-au dovedit a fi folclorul (românesc, in general, si bacauan, in special), sistemul educational românesc, modul de viata al românilor, modalitatile de organizare a activitatilor scolare si extrascolare, structura serviciului Viata scolara in scolile din România (daca acest departament exista). O preferinta aparte a fost exprimata de Elodie, o eleva care se pregateste sa devina experta in mobila si ambient interior si care si-a manifestat interesul pentru tesaturile, tapiseriile si covoarele românesti. Elevii din Franta vor locui la familii ale unor elevi din Bacau si Onesti si vor vizita, printre altele, Colegiul National „Vasile Alecsandri”, Colegiul Economic „Ion Ghica” si Grupul Scolar Auto din Onesti.

Modelul francez

Schimbul de experienta s-a dovedit a fi fructuos. Dupa o foarte succinta prezentare a sistemului educational românesc, facuta de inspectorul scolar general Ovidiu Cojocaru, profesorii din Limoges au prezentat pe larg sistemul francez de invatamânt si au raspuns la toate intrebarile venie din sala. Modelul francez este deosebit de interesant: Educatia copiilor incepe de la trei ani, invatamântul prescolar fiind structurat aproape ca la noi, cu trei grupe de vârsta. Sistemul invatamântului obligatoriu, pe trei nivele (existent inca din 1936), cuprinde segmentul de vârsta intre 6 – 16 ani. Studiile gimnaziale dureaza patru ani. Organizarea examenului de bacalaureat este diferentiata: Bac-ul profesional impune patru ani de studii, iar Bac-ul general, doar trei ani, dar s-a luat deja in calcul egalizarea celor doua sisteme, la nivel de trei ani.

Ce-ar trebui sa preluam urgent: Serviciul Viata scolara

Foarte multe dintre intrebarile formulate de inspectorii scolari bacauani au fost generate de prezentarea servicului „Vie scolaire”, existent in fiecare unitate scolara. Este un serviciu care colaboreaza permanent cu directiunea scolii, cu profesorii, cu elevii, cu parintii acestora. Consilierii de educatie si supraveghetorii din cadrul acestui serviciu raspund de rezolvarea din fasa a oricarui conflict (inclusiv conflictele profesor-elev), de orientarea scolara, siguranta elevilor in pauze si in timpul schimbarii laboratoarelor etc. Foarte interesant a fost „amanuntul” ca serviciul Vie scolaire isi incepe in fiecare dimineata activitatea, chiar de la prima ora de scoala, verificând prezenta in fiecare clasa si anuntând prompt parintii, telefonic, in cazul fiecarui elev care n-a venit la ore, intrebându-i pe parinti si asupra motivului pentru care elevul respectiv n-a venit la scoala. In acest fel, absenteismul are cote foarte mici, elevii sunt in permanenta motivati sa vina la scoala iar consilierea in directia orientarii scolare si profesionale se desfasoara pe durata mai multor asni de studiu, nu doar in anul terminal.
Sosita sâmbata la Bacau, delegatia din Limoges va ramâne in judetul nostru pâna duminica, 13 aprilie.

Stefan OLTEANU

Adauga un comentariu

*